Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Δύο τιτλοι… την ίδια μέρα!


Με διαφορά ένδεκα χρόνων  στη Νέα Φιλαδέλφεια (1974) και  στην Τούμπα (1985),δυο τιτλοι για τον ΔΙΚΕΦΑΛΟ.
Σαν σήμερα στις 16 Ιουνίου του 1974 ο «Δικέφαλος» έπαιζε τον πέμπτο συνεχόμενο τελικό Κυπέλλου στις αρχές της δεκαετίας του ’70! Ευτυχώς γι’ αυτόν, η διοίκησή του προσέγγισε με διαφορετική φιλοσοφία και στάση τον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ είχε… κατορθώσει να αλλάξει η έδρα του τελικού! Ετσι, αντί στη φυσική έδρα των «ερυθρόλευκων», το στάδιο Καραϊσκάκη, όπου είχε παίξει και είχε χάσει το 1971 και το 1973, ο τελικός αποφασίστηκε μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες και έγινε στο «ουδέτερο» γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. 
O Λες Σάνον βίωνε, ήδη, τον τέταρτο χρόνο (και τελευταίο όπως αποδείχθηκε τον Οκτώβριο του 1974) στον πάγκο του «Δικεφάλου» έχοντας περάσει πολλά πράγματα από την αγγλική φιλοσοφία στα αποδυτήρια. Λίγες εβδομάδες πριν από τον τελικό ταξίδεψε στην πατρίδα του και μεταξύ άλλων συμφώνησε με την εταιρία αθλητικής ένδυσης, που είχε δημιουργήσει δύο εμφανίσεις για τη Νιουκάστλ ενόψει του βρετανικού τελικού, να πάρει την εναλλακτική εμφάνιση μαζί του στην Ελλάδα.

Οι «καρακάξες» από τη βόρεια Αγγλία αγωνίστηκαν στον τελικό του Ουέμπλεϊ κόντρα στη Λίβερπουλ, με την κλασική ασπρόμαυρη ριγέ εμφάνισή τους, ενώ ο ΠΑΟΚ μπήκε στη Νέα Φιλαδέλφεια με μια λευκή εμφάνιση, που στις άκρες είχε δύο μεγάλες μαύρες ρίγες κάνοντάς την άκρως ιδιαίτερη και μοναδική.
Από τους ποδοσφαιριστές οι τυχεροί οπαδοί πήραν μέχρι και τις κάλτσες, ενώ το τελετουργικό της απονομής, όπου πρωταγωνίστησε ο αείμνηστος φροντιστής της ομάδας Νικηφόρος Τσαρπανάς, έληξε όταν στον αγωνιστικό χώρο προσγειώθηκε ένα… αλεξίπτωτο στη σέντρα του γηπέδου και έγραφε «Τελικός Κυπέλλου – ΕΠΟ»!

Ο τελικός
Η σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδας το 1974, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 4-2 (2-2 κ.α.) στη διαδικασία των πέναλτι, με το «νερό να έχει μπει στο αυλάκι» και ο δρόμος προς το πρώτο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1975-'76, έμοιαζε να είναι ορθάνοικτος.
Σε μια σπουδαία χρονιά, η οποία συνοδεύεται και από την πορεία της ομάδας ως τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τον αποκλεισμό, οι ασπρόμαυροι στον τελικό της 17ης Ιουνίου 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Ολυμπιακό. Ηταν ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης, που κρίθηκε στα πέναλτι.
Ο Λες Σάνον είχε φροντίσει στο τελευταίο ταξίδι στην Αγγλία να πάρει ειδικές εμφανίσεις για τον τελικό και οι θριαμβευτές ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ανέβηκαν στο θρόνο με τις μοναδικές φανέλες, που δεν φόρεσαν ποτέ ξανά.
Το συναρπαστικό 2-2 της κανονικής διάρκειας, οδήγησε τον τελικό στην παράταση κι από εκεί στα πέναλτι, όπου ο Κούλης Αποστολίδης έδωσε τη χαριστική βολή (4-3) στους ερυθρόλευκους και έστειλε την κούπα στη Θεσσαλονίκη.

Η φιέστα του 1985
Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε ως ένα από τα αουτσάιντερ την σεζόν 1984-85, αλλά μετά την εντυπωσιακή εκκίνησή του στο πρωτάθλημα και μένοντας για 12 αγωνιστικές αήττητος (έχασε για πρώτη φορά στις 6/1/1985 στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 3-1) στην Τούμπα άρχισαν να κάνουν όνειρα, εννιά χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος την περίοδο 1975-΄76.
Η νίκη επί του Παναθηναϊκού, στις 20 Ιανουαρίου 1985, θεωρήθηκε από πολλούς, και για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, «νίκη-σταθμός» και ως ένα «σημάδι τίτλου» για τον διψασμένο ΠΑΟΚ, παρότι ακολούθησαν δύο εκτός έδρας ήττες από Άρη (3-0) και Ολυμπιακό (2-1) που έδειχναν ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η πορεία προς το πρωτάθλημα.
Ο Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμοχ ακολουθούσε κατά πόδας τον «Δικέφαλο» του Βάλτερ Σκότσικ, αλλά μια ήττα των «πράσινων» από τον Εθνικό και κυρίως η ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1) στο ΟΑΚΑ κρατούν ζωντανό τον ΠΑΟΚ, που έφτασε μια αγωνιστική πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος να θέλει νίκη ή ισοπαλία (σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκός – Πιερικός) στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο για να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Η πράσινη ένσταση πριν τη γιορτή
Ωστόσο όλα ήταν ανοιχτά καθώς ο Παναθηναϊκός είχε καταθέσει ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης του με τον Εθνικό στις 17 Μαρτίου 1985 επειδή η ομάδα του Πειραιά έχει χρησιμοποιήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης αντί του Περιστερίου. Ο αθλητικός δικαστής απορρίπτει για τυπικούς λόγους την ένσταση, αφού οι «πράσινοι» δεν είχαν αναφέρει τίποτε στον διαιτητή ώστε να γραφτεί στο φύλλο αγώνα και έτσι η ήττα από τον Εθνικό με 1-0 ισχύει.
Την τελευταία αγωνιστική στην ισοπαλία 1-1 επί του Παναθηναϊκού, η Τούμπα παραληρούσε, όταν ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή, όντας ο τελευταίος ο συνδετικός κρίκος με την ομάδα του 1976, που είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα. Ο υπουργός Εμπορίου και μέλος του ΠΑΟΚ, Νίκος Ακριτίδης απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή στον αρχηγό του «Δικεφάλου» και άρχισε το παραλήρημα.
Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων και μετά τον μάνατζερ της ομάδας εκείνης της σεζόν, Γιώργο Κούδα και τον Μλάντεν Φούρτουλα, που είχε αναλάβει ρόλο στους τερματοφύλακες της ομάδας, το πήρε ο προπονητής Βάλτερ Σκότσικ που είχε αναλάβει το καλοκαίρι ερχόμενος από την Λάρισα. «Σήμερα είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τη σημερινή χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου», είπε ο Αυστριακός που τότε είχε στηριχθεί σε παίκτες όπως οι Ιωσηφίδης, Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Γιούρισιτς, Δαμανάκης, Δημόπουλος, Κωστίκος, Παντέλςη, Πάπριτσα, Σκαρτάδος, Τσουρέλας. 
Λίγο νωρίτερα έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα ένα ελικόπτερο εταιρείας οδικής βοήθειας που ήταν στολισμένο με ασπρόμαυρες σημαίες και πανό. Αρχικά πετούσαν μπαλόνια και μετά το τελευταίο σφύριγμα προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβίβασε δύο όμορφες κοπέλες που φορούσαν εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και έδωσαν λουλούδια και στεφάνια νίκης στους ποδοσφαιριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου