Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Βλέπω έναν αετό μ’ οκτώ κεφάλια!....ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ!!!!


(Από sdna.gr.- Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος) Και τώρα οι δύο τους. Όποιος πετάξει πιο ψηλά. Οι «αετοί» της Μπενφίκα ξέρουν καλά τον εναέριο χώρο της Λισσαβόνας, όμως αυτός ο ΠΑΟΚ μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και να απογειωθεί.
Ο ΠΑΟΚ αποδεδειγμένα πια δεν τρέμει τα ύψη. Δεν φοβάται τις προκλήσεις. Αν αποφύγει το βέρτιγκο στην Λισσαβόνα θα έχει κάνει την μισή δουλειά. Η Μπενφίκα δεν είναι ανίκητη. Αποδεδειγμένα έχει τεράστιο άνοιγμα φτερών, μα δεν είναι όπως παλιά.
1. Η Μπενφίκα είναι μία ομάδα του χεριού του: ΜΥΘΟΣ
Για να το πούμε απλά και κατανοητά. Μία νύχτα από την ζωή της, ολόκληρη δική μας. Όσα έχει πετύχει η Μπενφίκα στην ευρωπαϊκή της ιστορία δεν τα έχουν κάνει όλες οι ελληνικές ομάδες μαζί. Κάποιοι την αποκαλούν «λούζερ», αφού μετρά 8 συνεχόμενους χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς (έχει και δύο ταπεινά Κύπελλα Πρωταθλητριών), όμως αλήθεια σε πόσους τελικούς έχουν φτάσει οι ελληνικές ομάδες μαζί; Η φανέλα της ζυγίζει τόνους, το όνομα και το γήπεδο της προκαλούν δέος, ενώ μετά από δύο συνεχόμενους τελικούς Europa League (2013, 2014) μετρά τέσσερις σερί παρουσίες σε ομίλους Champions League. Αν λείψει, θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι στην βαθμολογία συλλόγων της ΟΥΕΦΑ για την τελευταία δεκαετία, την βλέπουμε να φιγουράρει στο νούμερο 9 (!), αυτό τα λέει όλα!
2. Οι Πορτογάλοι πάσχουν από προσωπικότητες: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Που είναι τα χρόνια που το ρόστερ της Μπενφίκα σε θάμπωνε με τους παιχταράδες του; Η τακτική της Μπενφίκα να λειτουργεί ως selling club απογύμνωσε σταδιακά το ρόστερ από σταρ. Σήμερα οι «αετοί» δεν έχουν Ντι Μαρία, ούτε Γκαϊτάν. Δεν έχουν Ροντρίγκο, ούτε Ζονάς. Δεν έχουν Γκαράι, αλλά ούτε Λουιζάο. Δεν έχουν καν έναν Κώστα Μήτρογλου να δίνει το εύκολο γκολ από το τίποτα. Προσοχή! Δεν λέμε ότι το ρόστερ της Μπενφίκα στερείται καλών / ποιοτικών παικτών. Απλώς, αυτή την στιγμή λείπουν οι μεγάλες προσωπικότητες, που θα πάρουν την μπάλα όταν αυτή... καίει, αυτοί που έχουν διαχειριστεί με το κουτάλι τόσο κρίσιμα και κομβικά παιχνίδια. Όταν αρχηγός είναι ο average Ζαρντέλ, όταν ο μοναδικός εν ενεργεία Πορτογάλος διεθνής είναι ο 21χρονος στόπερ Ρουμπέν Ντίας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Μπενφίκα δεν είναι όπως παλιά. Έχει αλλάξει ύφος.
3. Είναι μία ομάδα που κάνει restart: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η περσινή σεζόν είχε απανωτά χαστούκια. Η Μπενφίκα έγινε σάκος του μποξ στους ομίλους του Champions League, όπου δεν πήρε ούτε πόντο (6 ήττες, με τέρματα 1-14), κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το ασύλληπτο 5-0 με το οποίο διαλύθηκε στην έδρα της Βασιλείας! Μετά από 4 σερί χρόνια «δώρισε» το πρωτάθλημα στην Πόρτο με ένα απίστευτο κλακάζ στο φινάλε (αποκορύφωμα το 2-3 από την Τοντέλα την 27η αγωνιστική) και η απόφαση ήταν μία: ανανέωση. Οι μεσήλικες Ζούλιο Σέζαρ και Ελισέου αποφάσισαν να το κόψουν, ο 37άρης Λουιζάο ανανέωσε με τον όρο να μην είναι πια βασικός, ενώ και ο 34χρονος Ζονάς που είναι τραυματίας έφτασε μία ανάσα από την Αλ-Νασρ. Στα παιχνίδια με την Φενερμπαχτσέ οι μόνοι 30άρηδες στην ενδεκάδα ήταν ο Φέισα και ο Ζαρντέλ, ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 25 χρόνια, σε μία σαφή προσπάθεια ανανέωσης, restart, νέας σελίδας και νέας ομάδας. Μία ομάδα που ψάχνει ακόμα για νέες σταθερές...
4. Έχει έδρα κολαστήριο: ΜΥΘΟΣ
Σε ένα καλοκαίρι αλλαγών, χωρίς κάποιο σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα, με τον κόσμο της να είναι... κρύος από την απώλεια του πρωταθλήματος έχει πουλήσει για πλάκα 45.000 διαρκείας και στόχος της είναι το «πενηντάρικο». Συνήθως στο επιβλητικό «Ντα Λουζ» μαζεύονται περίπου 55-60 λαός, όμως ο κόσμος της δεν σπρώχνει την ομάδα, δεν είναι τόσο εκδηλωτικός, παρακολουθεί αρκετά πολιτισμένα τα ματς, σαν να βλέπει θεατρική παράσταση, με το τελετουργικό πριν από την σέντρα με τον αετό που πετάει περιμετρικά του γηπέδου και προσγειώνεται στη σέντρα να είναι ότι πιο «ψαρωτικό». Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει βγάλει διπλό στο σπίτι της (δεν το κατάφερε σε τρεις περιπτώσεις ο Ολυμπιακός και σε μία ΑΕΚ και Άρης), όταν την σεζόν 1999-2000 χάρη σε δύο εκτελέσεις φάουλ από Μαραγκό και Σάμπρι κέρδισε με 1-2 για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σε μία άδοξη νίκη, που συνδυάστηκε με οδυνηρό αποκλεισμό στα πέναλτι. Όταν όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πανηγυρίσει ευρωπαϊκή κούπα σε αυτό το γήπεδο, τότε δικαίως μπορούμε να το αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας!
5. Έχει θέματα στην άμυνα: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διαχρονικά είναι μία ομάδα κατοχής, που παίζει με την άμυνα της πολύ ψηλά και τους... μπροστά να πιέζουν άμεσα (repress) σε κάθε χαμένη μπάλα. Ωστόσο, όπως όλες οι ομάδες έχει αχίλλειο πτέρνα, μπορεί να δεχθεί φάσεις, κυρίως από την τακτική αναρχία δύο παικτών της. Ο αριστερός μπακ Γκριμάλντο έχει μαγικό αριστερό, έχει εκπληκτικές σέντρες και στημένα, αλλά συχνά ξεχνιέται μπροστά και είναι αδύναμος στο ατομικό μαρκάρισμα. Την ίδια ώρα, ο άπειρος εσωτερικός χαφ Ζέντσον πολλές φορές δείχνει dispossessed στο γήπεδο (σε εντελώς άλλη θέση από αυτή θα έπρεπε να είναι) κάτι που δημιουργεί μεγάλες αποστάσεις και υπεραριθμία στον αντίπαλο στα χαφ. Ο Φέισα παίρνει πάντα εξαιρετικές θέσεις, όμως είναι δυσκίνητος στο αμυντικό τρανζίσιον, όπου μπορεί να τον χτυπήσει στις κόντρες ο Δικέφαλος.
6. Παίρνει πολλά γκολ από τις πίσω ζώνες: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Είναι το πιο δυνατό της όπλο, το σημείο που πρέπει να προσέξει πολύ ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 4 από τα 5 της γκολ στο πρωτάθλημα έχουν μπει από τον ένα εσωτερικό της μέσο (Πίτσι) και το 1 από τα 2 ευρωπαϊκά από τον έτερο εσωτερικό της μέσο (Ζέντσον Φερνάντες). Τα κάθετα τρεξίματα των «οκταριών» της που πατάνε πολύ περιοχή και έρχονται εναλλάξ ως κρυφοί φορ είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει πολύ ο ΠΑΟΚ, αν θέλει να αφοπλίσει τους «αετούς». Η Μπενφίκα που συνηθίζει να έχει περί το 60% κατοχής παίζει με πολλές μικρές πάσες που «κοιμίζουν» τον αντίπαλο και επιδιώκει απότομες αλλαγές ρυθμού με συνδυασμούς δύο ή τριών παικτών παικτών σε μικρή απόσταση και άμεση εκτέλεση.
7. Είναι ομάδα του προπονητή της: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο Ρούι Βιτόρια είναι η μεγαλύτερη φίρμα στα αποδυτήρια της. Το έχει κερδίσει αυτό, αφού διαδεχόμενος τον Ζόρζε Ζεσούς, κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, βάζοντας την δική του σφραγίδα στο αγωνιστικό στιλ και ύφος των «αετών». Ανάλογα με τις συνθήκες του ματς εναλλάσσει ακόμα και στο ίδιο παιχνίδι το 4-3-3 σε 4-4-2 (τα μόνα συστήματα που εμπιστεύεται), έχει δημιουργήσει μία καλά γυμνασμένη ομάδα, που παίζει για αυτόν, ένα πειθαρχημένο γκρουπ παικτών, που παίζει πάντα με μυαλό.
8. Μπαίνει μέσα και ισοπεδώνει τον αντίπαλο: ΜΥΘΟΣ
Καμία σχέση. Η Μπενφίκα έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο που παίζει, παίζει πιο αυτοματοποιημένα, πιο «ρομποτοποιημένα», με λιγότερες ατομικές εξάρσεις και «ποικιλίες». Οι μόνοι που επιδιώκουν καταστάσεις ένας εναντίον εντός είναι οι Αργεντινοί εξτρέμ Τότο Σάλβιο (δεξιά) και Φράνκο Σέρβι (αριστερά), με τον πρώτο να έχει πιο εκτελεστικό ρόλο (9 γκολ πέρυσι στο πρωτάθλημα) και τον δεύτερο πιο δημιουργικό (8 ασίστ πέρυσι στην Liga Nos). Η Μπενφίκα δεν πιάνει τον αντίπαλο από τα μαλλιά, αλλά σαν παίκτης του μπρα-ντε-φερ προσπαθεί σιγά - σιγά να του επιβληθεί μες το παιχνίδι. Είναι μία ομάδα, όπου όλοι οι παίκτες της πιέζουν πολύ, επιδιώκοντας τα λάθη του αντιπάλου, μία ομάδα που κερδίζει μέτρα μες το γήπεδο, δίχως να το καταλάβεις, μία έξυπνη, δουλεμένη και πρακτική ομάδα, δίχως πολλά λαμπερά αστέρια.
9. Έχει λειψανδρία στην κορυφή της επίθεσης: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μπορεί ο εμβληματικός Ζονάς (122 γκολ την τελευταία τετραετία) να έμεινε τελικά στη Λισσαβόνα παρά το έντονο φλερτ με την Αλ-Νασρ, όμως ένας τραυματισμός στην πλάτη τον θέτει σίγουρα νοκ-άουτ για το πρώτο παιχνίδι και αμφίβολο για την ρεβάνς. Ο Μεξικανός Ραούλ Χιμένες παραχωρήθηκε δανεικός στην Γουλβς, ο Κώστας Μήτρογλου είναι πια στην Μασσαλία και ο Χιλιανός φορ Νικολάς Καστίγιο (η πιο ακριβή καλοκαιρινή της μεταγραφή με 7 εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά χτύπησε κι αυτός! Το βάρος πέφτει στον Αργεντινό Φακούντο Φερέιρα, έναν one touch striker, ο οποίος ήταν εξαιρετικός πέρυσι στην Σαχτάρ Ντόνετσκ, όμως ακόμα δεν έχει βρει χημεία / αυτοματισμούς με την νέα του ομάδα. Ο Ελβετός Χάρις Σεφέροβιτς απογοήτευσε πέρυσι, ουσιαστικά αποτελεί ξένο σώμα για την ομάδα. Όντως, η Μπενφίκα παίρνει λίγα πράγματα από τα 9άρια της και οι λύσεις είναι πια μετρημένες.
10. Έχει... τρύπα κάτω από τα δοκάρια της: ΜΥΘΟΣ
Αυτά... παλιά! Όταν κάτω από τα δοκάρια κάθονταν ο υπέργηρος ποδοσφαιρικά Ζούλιο Σέζαρ και ο «λίγος» Μπρούνο Βαρέλα. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έχει καπαρώσει από το ξεκίνημα τα γάντια βασικού από τον 18χρονο σούπερ-ταλαντούχο Βέλγο Μίλε Σβιλάρ και κάνει άπαντες στην Λισσαβόνα να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Ο Odi ήταν πολύ καλός στα δυνατά φιλικά με Σεβίλλη και Γιουβέντους, στάθηκε καταπληκτικά στην Πόλη απέναντι στην Φενερμπαχτσέ και δίνει σιγουριά στην Μπενφίκα κάτω από τα δοκάρια. Βέβαια, η ομάδα που του έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από κάθε άλλη στην καριέρα του (9) είναι ο ΠΑΟΚ! Ο εφιάλτης του Odi...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου