Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Οι λεπτομερειες & το παρασκηνιο της ιστορικης μεταγραφης WERNBLOOM


(απο SDNA.GR) Aγνωστες λεπτομέρειες από το σίριαλ Βέρνμπλουμ, ο οποίος αρνήθηκε ουκ ολίγες ομάδες της Premier, της Primera και της Serie A, πριν επιλέξει ΠΑΟΚ!
Το ήξεραν όλοι. Ακόμα και η κουτσή Μαρία που λέει ο λόγος. Μία βόλτα στο transfermarkt να έκανε κανείς στην λίστα των παικτών με expiring contracts για το καλοκαίρι του 2018 και θα έβρισκε ότι ο Πόντους Βέρνμπλουμ ήταν ο δεύτερος πιο περιζήτητος free agent (μιλάμε για χρηματιστηριακή αξία) πίσω από τον Βραζιλιάνο Μπέρναρντ, ο οποίος αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι άλλο μετά από τόσα χρόνια στην Σαχτάρ Ντόνετσκ. Όλες οι ομάδες το ήξεραν.
Το θέμα είναι πόσες από αυτές μπορούσαν να προσεγγίσουν και να παρουσιάσουν κάτι δελεαστικό στον Σουηδό μέσο, ο οποίος μετά από 6,5 χρόνια στην Μόσχα είχε αποφασίσει να αλλάξει οδό και αριθμό!
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Πόντους, μιλάνε για έναν τύπο, ο οποίος δύσκολα αλλάζει φίλους, συνήθειες, ομάδες, πόλεις. Είναι άνθρωπος της οικογένειας, της ηρεμίας, της βόλεψης. Το μαρτυρά αυτό και το βιογραφικό του. Τα πρώτα 23 χρόνια της ζωής του τα έζησε στο Γκέτεμποργκ ή στα περίχωρά του, άλλα τρία χρόνια στο γραφικό Άλκμααρ, 6,5 χρόνια στην Μόσχα και αυτό ήταν όλο.
Το σχέδιο της μεγάλης αρπαγής
Από την στιγμή που ο Πόντους και η Νίνα πήραν την απόφαση να αλλάξουν στέγη, ένας μικρός συναγερμός σήμανε σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης, που έψαχναν για έναν έμπειρο κι αξιόπιστο box-to-box μέσο με τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ άρχισε να τον ψάχνει από πέρσι τέτοια εποχή. Εξάλλου, οι σωστές ομάδες αρχίζουν και «δουλεύουν» από τώρα τους παίκτες που θα μείνουν ελεύθεροι το επόμενο καλοκαίρι. Όταν λοιπόν ο ΠΑΟΚ (που έψαξε πολύ το ενδεχόμενο να αποκτήσει τον Σουηδό τον περασμένο Γενάρη) πληροφορήθηκε στα τέλη Απριλίου ότι ο Βέρνμπλουμ είναι αποφασισμένος να αλλάξει ομάδα, μπήκε σε εφαρμογή το σενάριο της μεγάλης αρπαγής.
Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη μεταγραφική ιστορία του ΠΑΟΚ, που μόλις ένα όνομα παίκτη έπεσε στο τραπέζι πήρε πράσινο φως από παντού. Όλοι είχαν την καλύτερη άποψη. Από τον Λούμπος Μίχελ και τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ως τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τους δύο γιους του. Δεν υπήρξε η παραμικρή αμφιβολία. Το μήνυμα από την ηγεσία του ΠΑΟΚ ήταν σαφές: «Βρείτε τρόπο και φέρτε τον»! 
Όπως αποκάλυψε η Forza στο φύλλο της 19ης Μαΐου, ο Βέρνμπλουμ έγινε η εμμονή του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που κατέθεσαν επίσημη πρόταση, η οποία κάλυπτε όλα τα «θέλω» του Σουηδού τα οποία ήταν πολύ συγκεκριμένα: πλουσιοπάροχες απολαβές, μακρόχονη δέσμευση, ομάδα που να πρωταγωνιστεί, πόλη με θερμό κλίμα και υψηλή ποιότητα ζωής, ένα κλαμπ σε χώρα που θα τον διατηρούσε στην πρώτη γραμμή της δράσης και φυσικά μία ομάδα με την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους. 
"Θα αποφασίσω αρχές Αυγούστου"!
Κάπου εκεί άρχισε να προκύπτει ένα μικρό χάσμα. Ο ΠΑΟΚ τον ήθελε άμεσα. Ήθελε την υπογραφή του εδώ και τώρα, αφού έβλεπε ότι στις πρώτες διαπραγματεύσεις δεν υπήρχε καμία διαφορά. Μόνο που ο Πόντους ήθελε να απολαύσει την όλη κατάσταση της ελευθερίας του, την οποία βίωνε για πρώτη φορά. Ήθελε να μαζευτούν όλες οι προτάσεις να τις μελετήσει και μετά να αποφασίσει. Ήθελε να κάνει τις πιο μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές της ζωής του, να απολαύσει αραχτός το Μουντιάλ και να πάρει την τελική του απόφαση προς το τέλος του καλοκαιριού.
Στις αρχές Ιουνίου, όλα τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. υποστήριζαν με σιγουριά ότι το θέμα «έκλεισε», «κλείνει», «έρχεται», όμως η αλήθεια ήταν κάπως διαφορετική.
Μέσες - άκρες ο Βέρνμπλουμ είχε εξομολογηθεί στο πολύ στενό του περιβάλλον ότι θα πάρει την τελική του απόφαση τον Αύγουστο ότι και να γινόταν. Αυτό το couple of weeks που άφηνε να διαρρέεται δεξιά κι αριστερά ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να αγοράσει χρόνο.
Το σχέδιο του ΠΑΟΚ ήταν απλό: «Φέρτε τον με κάθε κόστος στην Θεσσαλονίκη. Άπαξ και πατήσει το πόδι του εδώ και δει τι έχουμε να του δείξουμε, αποκλείεται να μην υπογράψει». Μόνο που ο Βέρνμπλουμ είχε ψυλλιαστεί την δουλειά και ήθελε να αποφύγει πάση θυσία κάτι τέτοιο, μέχρι να μαζευτούν όλες οι προτάσεις.
Όντως, έκανε τις καλύτερες διακοπές της καριέρας του. Πήγε μία εβδομάδα στην Μαγιόρκα και εκεί στην Ισπανία ψάχτηκε γεωγραφικά για το τι σημαίνουν Λεβάντε, Χιρόνα και Βαγιαδολίδ, οι τρεις ομάδες της Primera Division που του κατέθεσαν επίσημες προτάσεις. Επισκέφτηκε τα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, τα οποία μάγεψαν την Νίνα και εκεί πήρε στα χέρια του τις προτάσεις από Κόνιασπορ και Τράμπζονσπόρ, ενώ ο παλιός Σουηδός διεθνής φορ Γιόχαν Ελμάντερ, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος της Γαλατασαράι, προσπάθησε να κάνει τον γάμο με την πρωταθλήτρια Τουρκίας. Για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αλλά και το βέτο του Φατίχ Τερίμ έδιωξαν από την μέση πολύ επίφοβους ανταγωνιστές.
"Οι Έλληνες δεν κάνουν πλάκα"!
Οι ενοχλήσεις του ΠΑΟΚ ήταν πια καθημερινές. Γι’ αυτό και ο Σουηδός αποφάσισε να κάνει μία κίνηση τακτικής. Η μεταγραφή του Σουηδού Σεμπάστιαν Έρικσον στον Παναιτωλικό ήταν η κατάλληλη αφορμή, ώστε ο πιο στενός συνεργάτης του Βέρνμπλουμ, ο Σουηδός δικηγόρος (του) Καρλ Φάγκερ να βρεθεί ινγκόγκνιτο στις 29 Ιουνίου στα γραφεία της Τούμπας για να δει ιδίοις όμμασι, τι είναι αυτός ο ΠΑΟΚ που δίνει ό,τι ζητάει ο πελάτης του.
Το ραντεβού με τον Γιώργο Σαββίδη ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, αφού η σουηδική πλευρά πήρε όλες τις διαβεβαιώσεις που ήθελε. «Πόντους, οι Έλληνες δεν κάνουν πλάκα! Δίνουν ακριβώς ότι μας τάζουν», ήταν μέσες - άκρες το μήνυμα του Φάγκερ προς τον πελάτη του, που πλέον άρχισε σιγά - σιγά να σκέφτεται πολύ σοβαρά την λύση της Ελλάδας. Κάποιοι βιάστηκαν να πούνε ότι το deal έκλεισε, μα ούτε τότε είχε επέλθει συμφωνία. Είπαμε, ο Βέρνμπλουμ ήθελε να αποφασίσει τον Αύγουστο.
Το φαξ του γραφείου του διάσημου Σουηδού ατζέντη Πάτρικ Μορκ δεν σταμάτησε να βαράει. Οι προτάσεις πια έπεφταν βροχή. Δύο ιταλικές ομάδες της Serie A, η Κάλιαρι και η Πάρμα έριξαν την ζαριά τους, ενώ η Λάτσιο ενημέρωσε ότι θα κινούνταν επίσημα σε περίπτωση πώλησης του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς. Δύο ομάδες που μόλις είχαν υποβιβαστεί από την Premier League (Στόουκ, Σουόνσι) του υποσχέθηκαν ότι θα τον έκαναν βασικό γρανάζι στην προσπάθεια για επάνοδο. 
Το ποδοσφαιρικό απωθημένο του Βέρνμπλουμ ήταν πάντα η Premier League, αλλά πάντα με τους δικούς του όρους. Στα χέρια του ήρθαν τρεις επίσημες προτάσεις από ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο (Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Χαμ, Κάρντιφ), όμως όλες (για διαφορετικούς λόγους) κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Για την οικονομία της συζήτησης δεν βάζουμε στην κουβέντα τις προτάσεις από τον αραβικό κόσμο, αυτή η πιθανότητα είχε αποκλειστεί σχεδόν εξ’ αρχής. Ωστόσο, την πόρτα του Βέρνμπλουμ χτύπησαν και ομάδες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κι αν η πρόταση της (κρύας) Μινεσότα απορρίφθηκε αμέσως για λόγους καιρού, αυτή της New York Fc, που έταζε τρελά λεφτά, θέση Designated player, με δόλωμα την Νέα Υόρκη εξετάστηκε πολύ πολύ σοβαρά.
Ήλθον, είδον και απήλθον!
Η νεοπροβιβασθείσα στην Bundesliga, Νυρεμβέργη και η νεόπλουτη Σλάβια Πράγας είχαν εκ των πραγμάτων ελάχιστες πιθανότητες και κάπως έτσι φτάνουμε στις 3 Αυγούστου και στην τελική ευθεία. Το ζεύγος Βέρνμπλουμ πείθεται να έρθει στην Ελλάδα για να δει από κοντά αυτό που έχουν να του προτείνουν και στον ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν, αφού θεωρούν ότι όλες οι αντιστάσεις έχουν καμφθεί και το θέμα μοιάζει πια τυπικό. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η αλήθεια είναι πως ο Σουηδός είχε αποφασίσει να μην βάλει υπογραφή πριν καν πατήσει το πόδι του στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί είχε έρθει κυρίως για να τσεκάρει τα πάντα. Αυτά που κυκλοφόρησαν για παράλογες απαιτήσεις της συζύγου του, αναφορικά με τα σπίτια που έβλεπε ή με ελικόπτερα που ζήτησε για μετακινήσεις ας τα βάλουμε σε ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» γεμάτο βολικές δικαιολογίες για… αγορά ακόμα λίγου χρόνου. 
Ο ΠΑΟΚ άρχισε να υποψιάζεται πως ο Σουηδός παίζει μαζί του και τον χρησιμοποιούσε ως δόλωμα. Θίχτηκε από την απόφαση του Σουηδού να φύγει χωρίς υπογραφή και να ζητήσει τέσσερις ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει. Μόνο που σε τέσσερις ημέρες ακριβώς έληγε και η μεταγραφική περίοδος της Αγγλίας! Τυχαίο; 
Μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση, προέκυψε μία απίθανη ρελάνς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που του προσέφερε νέο συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, όμως η απόφαση αποχώρησης από την Ρωσία ήταν αμετάκλητη. Γι’ αυτό εξάλλου είχαν εισπράξει αρνητική απάντηση μες το καλοκαίρι, τόσο η Ρούμπιν Καζάν, όσο και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης!
Ο ΠΑΟΚ έβγαζε προς τα έξω πως το θέμα έχει τελειώσει για εκείνον, κυρίως για ηθικούς λόγους, ωστόσο αυτή έμελλε να αποδειχθεί η καλύτερη κίνηση τακτικής που είχε κάνει όλο το καλοκαίρι. Οι Σουηδοί κατάλαβαν ότι το καλύτερο (από κάθε άποψης) χαρτί που είχαν στα χέρια τους κινδύνευε να καεί, η πρόταση που άγγιζε το τέλειο σε αυτό που ζητούσαν, κινδύνευε να φύγει από το τραπέζι. Κάπου εκεί, ο κύβος ερρίφθη: «Πες τους ότι αν ισχύει η πρόταση, δεχόμαστε», ήταν το πόρισμα που βγήκε από τα σουηδικά χείλη το πρωινό της προηγούμενης Πέμπτης 9 Αυγούστου.
Στην Μικράς Ασίας κόντεψαν να ανοίξουν σαμπάνιες, όμως ήξεραν ότι έπρεπε να αποφευχθεί ένα πιθανό επικοινωνιακό στραπάτσο με ενδεχόμενο ναυάγιο. Γι’ αυτό και τηρήθηκε απόλυτη σιγή ιχθύος, μέχρι να υπογραφεί ένα προσύμφωνο, να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες και να μπει τέλος σε ένα μεταγραφικό θρίλερ που κράτησε κοντά στις 100 ημέρες!
Το τέλος των δικαιολογιών!
Η μεταγραφή του Βέρνμπλουμ -όπως και όλες στο ποδόσφαιρο- μπορεί να βγει, μπορεί και να μην βγει. Μπάλα είναι. Ωστόσο, καταρρίπτει με τον πλέον ηχηρό τρόπο μερικά κλισέ που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες. Τελικά να που ένα τεράστιο όνομα, σε γόνιμη ηλικία, πείστηκε να έρθει στην ταπεινή… Ελλαδίτσα, απορρίπτοντας προτάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Τελικά, να που τα μακρόσυρτα μεταγραφικά σίριαλ δύναται να έχουν και happy end, όταν υπάρχουν οι ανάλογοι χειρισμοί. Να, που τελικά έρχονται παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας στον ΠΑΟΚ.
Να που τελικά όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, όλα συνωμοτούν για να το πετύχεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου