Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Μίκαελ Τίγκααρντ: Με ξένο από το... πανέρι, ήταν αναμενόμενο το διαιτητικό «βατερλώ»


(από sdna.gr) Η μακράν χειρότερη επιλογή ξένου ρέφερι σε ελληνικό ντέρμπι από την ΚΕΔ, οδήγησε σε μία διαιτητική παρωδία στο ΟΑΚΑ.
Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, Ματίας Γκεστράνιους, Σαν Φενταγί, Μαντς-Κρίστοφερ Κριστόφερσεν, Ντανιέλε Ντοβέρι, Γενς Μάε, Όλιβερ Ντράχτα, Αντριέν Ζακοτέ.
Αυτοί ήταν οι ξένοι ρέφερι που είχαν οριστεί στα ελληνικά ντέρμπι από τον περσινό τελικό του Κυπέλλου μέχρι πριν λίγους μήνες, για να φτάσουμε στη χθεσινή... παρωδία από την ΚΕΔ. Ναι, και στους προηγούμενους αγώνες με ξένους διαιτητές υπήρξαν κάποια -λιγοστά- λάθη, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να συζητάμε την επόμενη μέρα για τη διαιτησία κι όχι για το αγωνιστικό μέρος.
Ο ορισμός ωστόσο του Δανού Μίκαελ Τίγκααρντ σε ένα ντέρμπι με το ειδικό βάρος της χθεσινής συνάντησης στο ΟΑΚΑ, που μπορούσε μέχρι και να κρίνει έναν τίτλο, ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένος. Καταρχήν επρόκειτο για μία επιλογή που αποτέλεσε προσβολή και για τους ίδιους τους Έλληνες διαιτητές. Τόσο τους διεθνείς, όσο και αρκετούς μη διεθνείς.
Με το σήμα της FIFA εδώ και επτά χρόνια, αλλά «κολλημένος» στη δεύτερη κατηγορία της UEFA. Μία πάνω δηλαδή από τη χαμηλότερη. Από εκείνη που βρίσκονται οι δικοί μας, Διαμαντόπουλος, Τζήλος, Σκουλάς που έγιναν διεθνείς μόλις τον περασμένο μήνα.
Το γεγονός ότι δεν τυγχάνει της παραμικρής εμπιστοσύνης της UEFA, είναι κάτι παραπάνω από προφανές αν κοιτάξουμε τα ματς στα οποία έχει οριστεί. Ο Σιδηρόπουλος που έγινε διεθνής μόλις ένα χρόνο πριν τον Τίγκααρντ και είναι δύο χρόνια μικρότερός του, βρίσκεται στην Elite, σφυρίζοντας αγώνες της Μπαρτσελόνα και της Ρόμα. Αντιθέτως ο Τίγκααρντ δεν έχει διευθύνει φέτος ΟΥΤΕ ένα διεθνές παιχνίδι από τον Αύγουστο και παράλληλα δεν τον όρισαν ΠΟΤΕ σε ματς ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο Ανδρών (μόνο στο Youth League). Σε επίπεδο εθνικών ομάδων δε, το μοναδικό ματς που δεν αφορούσε σε πιτσιρικάδες, ήταν ένα φιλικό ανάμεσα στα... μεγαθήρια Εσθονία και Μάλτα.
Μα δεν είναι μόνο αυτό. Καταρχήν επελέγη διαιτητής από ένα πρωτάθλημα το οποίο βρίσκεται σε διακοπή από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Δανός θα ερχόταν να σφυρίξει σε ματς-φωτιά μετά από απραξία 1,5 μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φυσική του κατάσταση και τον ρυθμό του.
Κάπως έτσι φτάσαμε χθες να δούμε τη χειρότερη παρουσία ξένου διαιτητή σε ελληνικό ντέρμπι, από τους συνολικά εννιά που σφύριξαν από τον περασμένο Μάιο. Ένα πέναλτι που κακώς δεν δόθηκε στην ΑΕΚ στο χέρι του Σάκχοφ, όπως συμφώνησαν και οι τηλεκριτικοί διαιτησίας, χωρίς βέβαια να υπάρχει δεύτερη κίτρινη στη συγκεκριμένη φάση. Και λίγα λεπτά αργότερα μία δεύτερη κίτρινη-κόκκινη ανακάλυψη, αφήνοντας αναίτια τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες για μία ώρα.
Κοινώς... τίναξε το ματς στον αέρα. Στέρησε από τους γηπεδούχους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την ισοφάριση κι από τον ΠΑΟΚ να διεκδικήσει επί ίσοις όροις μία νίκη που θα τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στον τίτλο, αφού τον ανάγκασε να διαφορoποιήσει ολοκληρωτικά το αγωνιστικό του πλάνο.
Εκτός αυτών των δύο φάσεων ωστόσο, φάνηκε και σε αρκετά ακόμα σημεία του αγώνα πως πρόκειται για "λίγο" διαιτητή. Από την έλλειψη προσωπικότητας που δείχνει ο τρόπος που μοίραζε τις κάρτες στο ξεκίνημα του αγώνα για να μπορέσει να επιβληθεί, από τις λανθασμένες θέσεις του στο χορτάρι, κόβοντας τουλάχιστον τέσσερις φάσεις όπου η μπάλα βρήκε επάνω του κ.α.
Μία επιλογή που εξ αρχής δεν είχε κανένα εχέγγυο για να βγει ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι χωρίς... παρατράγουδα και μάλλον αναμενόμενα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Όχι πως και στις προηγούμενες επιλογές ξένων, δεν υπήρχαν περιπτώσεις με πολύ «ελαφρύ» βιογραφικό. Κάθε μέρα ωστόσο δεν είναι τ' Άι Γιαννιού. Το πώς έφτασε η ΚΕΔ στον Τίγκααρντ για το χθεσινό ντέρμπι, είναι μία άλλη ιστορία. Ήταν ο μοναδικός διαθέσιμος γι' αυτό το σαββατοκύριακο; Της προτάθηκε ανάμεσα σε άλλους και τον επέλεξε η ίδια; Μόνο ο Περέιρα και οι συνεργάτες του μπορούν να το απαντήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη επιλογή ξένου διαιτητή, αρχής γενομένης από το ματς της... χρονιάς την προσεχή Κυριακή στην Τούμπα, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή κι όχι να πάει ξανά η επιτροπή διαιτησίας σε ένα στοίχημα που θα κινδυνεύσει να τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου