Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Όταν το 1926 «γεννήθηκε» η ιδέα του ΠΑΟΚ!


(απο gazzetta.gr)Πριν από 93 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής, γεμάτη από πρόσφυγες «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία του Π.Α.Ο.Κ. 
Γεγονός-σταθμός στην πορεία για την ενηλικίωση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών υπήρξε η σημερινή μέρα πριν από 93 χρόνια, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με την Μικρασιατική Καταστροφή και τα δεινά επακόλουθα του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού να έχουν σημαδέψει την εποχή και τη χώρα, που όδευε προς προεδρικές εκλογές «με ασφαλής την επιτυχία του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου», όπως προανήγγειλε από το φύλλο της η ιστορική «Μακεδονία» του Κώστα Βελλίδη.
Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 φθάνουν στη χώρα νέοι ελληνικοί πληθυσμοί, φορείς μιας πολιτιστικής παράδοσης, πρόσφυγες. Μέσα από αυτό το πολύχρωμο σκηνικό «γεννιέται» στη Θεσσαλονίκη ο Π.Α.Ο.Κ.
Πριν από 93 μπήκε η σπίθα για τη δημιουργία κάτι πολύ μεγάλου, κάτι πολύ ωραίου στα δικά μας μάτια και στη δική μας ψυχή. Το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, στη Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίπλα στο Λευκό Πύργο, συγκεντρώθηκε μια παρέα προσφύγων. Μετά το πέρας της ιδρυτικής συνέλευσης, στις 9 μ.μ., συνέταξαν το καταστατικό ιδρύσεως του: «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κων/πολιτών», του δικού τους «Π.Α.Ο.Κ», που θα έπαιρνε «σάρκα και οστά» μέσα στον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, εκείνο το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»». Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί και θα απορροφηθεί πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ.
«Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν.
Εφ'ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926», αναφέρει το κείμενο του πρώτου καταστατικού ιδρύσεως του Π.Α.ΟΚ.
Του δικού μας ΠΑΟΚ…


Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκείνη τη βραδιά στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του Συλλόγου, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.
Θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά βήματα. Στις 5 Απριλίου του 1926 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ. 
Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα τρία ολόκληρα χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο μέσα από δεκάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».
Τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχαν συμβεί, αν δεν υπήρχε η φλόγα σε μια χούφτα «παιδιών της Πόλης» για τη δημιουργία ενός περήφανου Συλλόγου, ενός διαφορετικού Συλλόγου, που θα εκφράζει ιδανικά και αξίες, μιας ομάδας που δε θα σκύβει το κεφάλι όταν της «κλέβουν» τίτλους και νίκες μέσα στα γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου