Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

MANAGERS & Π.Α.Ο.Κ.!!!


(από paok24.com)Μετά τους Ροντρίγκεζ, Τσίμιροτ και Πρίγιοβιτς, είναι η σειρά του Λέο Ζαμπά, με το θέμα της μεταγραφής του να ανοίγει πριν κλείσει καλά καλά έναν χρόνο στην Τούμπα.
Λίγο το ποστάρισμα του μάνατζερ του Ζαμπά στον λογαριασμό του παίκτη, λίγο το ταξίδι στο Πόρτο οι φήμες του Ζαμπά φούντωσαν και εντός Ελλάδας, με τις σειρήνες να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Βέβαια η περίπτωση του είναι πολύ διαφορετική από άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ, που έφυγαν χωρίς να κλείσουν τον κύκλο τους με την ασπρόμαυρη φανέλα. Το κοινό πάντως σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι οι μάνατζερ γύρω από τον κάθε παίκτη, με τον ερχομό τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ ήδη ξεκινούσαν να δουλεύουν την επόμενη μεταγραφή του πελάτη τους, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ομάδα που ουσιαστικά έδωσε υπεραξία στους πελάτες τους.

Γκάρι-Γαλατασαράι
Ήταν πρωτοχρονιά του 2017, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στην επόμενη φάση του Europa League, μέσα στο θεσμό του κυπέλλου και το βασικότερο, στην μάχη για τη δεύτερη θέση που έδινε το εισιτήριο για τα προκριματικά του επόμενου Champions League. Ο Γκάρι Ροντρίγκεζ είχε 1,5 χρόνο στον ΠΑΟΚ, με σημαντικά γκολ, βασικός από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και είχε έρθει από την ισπανική Έλτσε για 300.000 ευρώ, ενώ η ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο Γκάρι από εκεί που ήταν ένας παίκτης στα χαμηλά επίπεδα της ισπανικής λίγκας με μικρό συμβόλαιο, πήρε στον ΠΑΟΚ πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως και μέσα στην χρονιά απαίτησε ουσιαστικά την μεταγραφή στην τουρκική ομάδα, με ένα ποσό ναι μεν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από την ρήτρα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ. Η πρόταση της Γαλατά δεν ήταν το πρώτο χτύπημα για τον παίκτη, αλλά από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι είχε κυκλοφορήσει στα γραφεία ατζέντηδων του εξωτερικού, με στόχο την μεταγραφή. Το αποτέλεσμα όπως σε όλες τις ομάδες του κόσμου ήταν το ίδιο, ο παίκτης έφυγε για την Τουρκία, όπως ήθελε και ο ΠΑΟΚ έμεινε για έναν μήνα χωρίς εξτρέμ στη θέση του, μέχρι να έρθει τελικά ο Πέδρο Ενρίκε και ο Ουάρντα και ο Βλάνταν Ίβιτς τότε είχε βάλει στο παιχνίδι το 3-5-2 για να μην έχει ανενεργές τις πλευρές του.

Τσίμιροτ-Σταντάρ Λιέγης
Η ιστορία της μεταγραφής του Τσίμιροτ ξεκίνησε από την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Φρανκ Άρνεσεν, έκλεισε τον παίκτη με την αγορά του να φτάνει κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ύστερα από πολλές ημέρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Άλλωστε οι μάνατζερ και οι ομάδες στα Βαλκάνια έχουν μάθει να πουλούν ακριβά για τα δεδομένα τους, τους παίκτες, αποκομίζοντας μάλιστα και μεγάλες προμήθειες. Στην πρώτη του χρονιά ο Τσίμιροτ μπορεί να είχε ξεκινήσει να καλείται στην εθνική του ομάδα, αλλά ποτέ δεν βρήκε ρυθμό, με τους τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν, μη μπορώντας να δείξει και πολλά πράγματα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Παρόλα αυτά, από το πρώτο καλοκαίρι το όνομα του Τσίμιροτ είχε μπει στα μπλοκάκια των σκάουτερ που δρουν στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία και στο Βέλγιο. Για 2,5 χρόνια είτε οι προτάσεις που μπορεί να ήρθαν να ήταν χαμηλές, είτε σε κακό τάιμινγκ και ο παίκτης δεν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρέμεινε στην Τούμπα κατακτώντας το τρόπαιο του 2017 στον Βόλο, αλλά όντας και βασικό στέλεχος έως και τον Γενάρη στην ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό επί Ραζβάν Λουτσέσκου. Τελικά στο τέλος των μεταγραφών του Ιανουαρίου του 2018, ο Γκόικο Τσίμιροτ έφυγε για την Σταντάρ Λιέγης. Το γεγονός ότι η μεταγραφή έγινε και για είναι ο ΠΑΟΚ με το Financial Fair Play δεν αναιρεί ότι η αποχώρησή του έγινε ερήμην του αγωνιστικού τμήματος. Άλλωστε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδειξε την ενόχληση του εκείνη την περίοδο, αλλά και ο ίδιος ο παίκτης την ημέρα που ενημερώθηκε για την μεταγραφή του είχε αγωνιστεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ κάτι που δεν συνηθίζεται πουθενά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κάπου εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Λούμπος Μίχελ εκείνη την περίοδο που δεν είχε βάλει ποσοστό μεταπώλησης του παίκτη και τώρα οι προτάσεις που ακούγονται για την Σταντάρ Λιέγης από ομάδες κυρίως του ιταλικού πρωταθλήματος ξεπερνούν τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ.

Πρίγιοβιτς-Αλ Ιτιχάντ
Τέλος, με το τελευταίο μεγάλο σίριαλ μεταγραφής παίκτη του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό. Ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς ήρθε στον Δικέφαλο τον Γενάρη του 2017 με σκοπό να ηγηθεί της ασπρόμαυρης επίθεσης, όπως και έκανε άκρως επιτυχημένα για δύο χρόνια. Ο Σέρβος στράκιερ ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Λέγκια Βαρσοβίας με ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ μετά από συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Από εκεί και μετά σε κάθε μεταγραφική περίοδο ακουγόταν το όνομά του. Άλλες ομάδες έδιναν 5 εκατ., άλλες 7 εκατ., αλλά στο τέλος καμία πρόταση δεν γινόταν αποδεκτή. Ομάδες όπως η Ρεν και η Σπόρτιγνκ Λισαβόνας ήταν εκείνες που είχαν φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του, αλλά από την μεριά του ΠΑΟΚ όλα ήταν ξεκάθαρα. Ο παίκτης δεν πωλείται, εκτός και αν κάποια ομάδα δώσει την ρήτρα του. Παρόλα αυτά οι ατζέντηδες του παίκτη δεν σταμάτησαν να δουλεύουν την μεταγραφής ανεξαρτήτως εάν ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του μία μάχη για το πρωτάθλημα ή τα προκριματικά του Champions League. Μεγαλύτερο παράδειγμα από την πρόταση της κινέζικης ομάδας δεν υπήρχε. Παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο παίκτης δεν προπονήθηκε και ζήτησε την μεταγραφή του στην Ασία. Εν τέλει η πρώτη φωτιά σβήστηκε όταν ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε μαζί του και του διπλασίασε το συμβόλαιο με την ρήτρα να ανεβαίνει στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Πριγιογκόλ με δύο χρόνια στην ομάδα και τον στόχο του πρωταθλήματος και του ερχόμενου Champions League ανοιχτό πήρε την πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ και έτσι αναχώρησε για την Τζέντα.
Ναι μπορεί να ζούμε στην εποχή του ακράδαντου επαγγελματισμού, αλλά σίγουρα όταν βλέπεις ότι συνεχόμενες φορές (μία κάθε χρόνο), ο ΠΑΟΚ είναι στην μέση των συμφερόντων μάνατζερ που επιθυμούν κάθε χρόνο νέες μεταγραφές για τους παίκτες σου, αποκομίζοντας μεγάλες προμήθειες για αυτές, τότε σίγουρα θα πρέπει να βάλεις τις σωστές βάσεις σε παίκτες και σε εκπροσώπους των παικτών, ώστε όλα να γίνονται, εν γνώσει του αγωνιστικού τμήματος. Κάτι τέτοιο θέλει να προλάβει ο ΠΑΟΚ και σε αυτή την περίπτωση με τον Λέο Ζαμπά, ώστε ο προγραμματισμός για το επόμενο πρωτάθλημα και τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι να ξεκινήσει με τον υπάρχον αγωνιστικό κορμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου