Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

30 Σεπτεμβρη: Μια ημερομηνία, έξι ιστορίες!!!


(από Retro team-paokmania.gr) H 30η Σεπτεμβρίου είναι μια ημερομηνία άρρηκτα δεμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, αφού αυτήν την ημερομηνία, δώσαμε ούτε ένα ούτε δύο, αλλά έξι (!) παιχνίδια.
H 30η Σεπτεμβρίου είναι μια ημερομηνία άρρηκτα δεμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ Αυτήν τη μέρα του Σεπτέμβρη ο "Δικέφαλος" αντιμετώπισε διαδοχικά: το 1970 τη Δυναμό Βουκουρεστίου στην Τούμπα για το κύπελλο Εκθέσεων, το 1981 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης επίσης στην Τούμπα στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το 1997 στο Χάιμπουρι την Άρσεναλ για το κύπελλο ΟYEΦΑ, το 1999 τη Λοκομοτίβ Τυφλίδας (εντός), το 2003 την Άλκμααρ στην Ολλανδία για τον ίδιο θεσμό και το 2010 τη Δυναμό Ζάγκρεμπ σε παιχνίδι των ομίλων του Europa League.
Από τα έξι αυτά ματς που δώσαμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στα δύο καταφέραμε και προκριθήκαμε (Άρσεναλ, Λοκομοτίβ Τιφλίδας), στα άλλα τρία αποκλειστήκαμε (Άιντραχτ, Δυναμό και Άλκμααρ), ενώ αυτό του 2010 με τους Κροάτες μας έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στην υπόθεση πρόκριση στους "32" της διοργάνωσης. 

Ας πάρουμε όμως τα πράματα με τη χρονολογική τους σειρά:

30/9/1970
Ο ΠΑΟΚ έχοντας υποστεί πολύ βαριά ήττα στο Βουκουρέστι με 5-0 από τη Δυναμό (μεγαθήριο της εποχής), την υποδέχεται στην Τούμπα, στα πλαίσια του Κυπέλλου Εκθέσεων που αργότερα μετονομάστηκε κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Δικέφαλος του Ιβάν Χόρβατ κερδίζει με 1-0 χάρη σε ένα γκολ Γιώργου Κούδα στο 81ο λεπτό.
Διαιτητής του παιχνιδιού ο Γκονέλα , που έγινε γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 78, όταν θεωρήθηκε από πολλούς ότι έσπρωξε την Αργεντινή του δικτάτορα Βιντέλα στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τρία χρόνια αργότερα (1973), ο Ιταλός θα ξανασφυρίξει στην Τούμπα σε μια από τις πιο ιστορικές βραδιές της ιστορίας μας όταν ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τη γνωστή γαλλική Λυων με 4-0.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ : Χριστοδούλου (Πίρτσος 46΄), Γούναρης, Παπαδόπουλος, Βέργος, Δράμαλης, Κοντογιώργος , Παρίδης, Σαράφης , Μαντζουράκης, Κούδας . Ασλανίδης.
Όπως φαίνεται από τα ονόματα των παικτών που αγωνίστηκαν σε εκείνο το ματς, είχε ήδη επανδρωθεί σε μεγάλο ποσοστό η ομάδα που έμελε τα επόμενα χρόνια να εκτινάξει το όνομα του ΠΑΟΚ στον ποδοσφαιρικό ουρανό, χαρίζοντάς μας κύπελλα , πρωτάθλημα , πολλούς τελικούς κυπέλλου και γενικά αμέτρητες συγκινήσεις. Τον Ιβάν Χόρβατ τον διαδέχτηκε στον πάγκο της ομάδας ο Γιώργος Χασιώτης μέχρι να έρθει λίγους μήνες αργότερα ο Λες Σάνον.
30/9/1981

Ο ΠΑΟΚ του Χάνς Χέερ υποδέχεται στην Τούμπα, σε μια πραγματικά μαγική βραδιά, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης του μεγάλου αυστριακού αμυντικού Μπρούνο Πετσάι του ρέκορντμαν, συμμετοχών στη Μπουντεσλίγκα, Κέρμπελ του πολύ γνωστού εκείνη την εποχή κορεάτη Μπουμ-Κουμ-Τσα, των Νόιρμπέργκερ, Λόραντ και του τερματοφύλακα Παλ.
Έχοντας χάσει στη Δυτική (τότε) Γερμανία με 2-0 σε ένα παιχνίδι-μαγική εικόνα ρισκάρει, τα παίζει "όλα για όλα" και σφυροκοπά καθ' όλο το παιχνίδι την εστία των φιλοξενούμενων. Εμείς στην κερκίδα παραληρούμε. Μιλάμε για μια απίστευτη σε πάθος κερκίδα που έσπρωχνε τους παίκτες προς τη νίκη, αλλά και έπαιρνε από αυτούς το ερέθισμα να μην σταματάει τα συνθήματα.
Ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει την ήττα τού πρώτου αγώνα, πετυχαίνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο με τον Γιώργο Κωστίκο - το πρώτο στο 36΄και το δεύτερο στο 60΄- και χάνει ευκαιρίες για μεγάλο σκορ πρόκρισης.

Στην ημίωρη παράταση, τίποτε δεν αλλάζει και στη διαδικασία των πέναλτυ ένας άσημος πιτσιρικάς από τη Γαστούνη (Χρήστος Δημόπουλος) γίνεται ο πρώτος κρίκος μιας καταραμένης αλυσίδας που από τότε δε λέει να σπάσει.

Την παγωμάρα για τον άδοξο τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός, τη διαδέχεται ένα εκκωφαντικό ΠΑΟΚ – ΠΑΟΚ από όλες τις γωνιές του γηπέδου. Ακόμα και τώρα 30 χρόνια μετά που γράφω αυτές τις αράδες βουρκώνω, όπως τότε , εκείνη τη μοναδική στιγμή που βιώσαμε όλοι όσοι είμασταν στην Τούμπα και νιώσαμε αυτήν την απίστευτη συγκίνηση.
Ο λαός του ΠΑΟΚ αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια των παικτών επί 120 λεπτά, υποκλίθηκε μπροστά τους, δείχνοντας με τρόπο μοναδικό, ότι ξέρει να τους τιμά όχι μόνο όταν φέρνουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα αλλά και σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.
Το 2-0 που πετύχαμε στην κανονική διάρκεια του αγώνα δεν πέρασε απαρατήρητο από την υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα. Την επόμενη μέρα σύσσωμος ο αθλητικός τύπος της χώρας αποθέωνε με διθυραμβικά πρωτοσέλιδα τους παίκτες μας, για την πραγματικά τεράστια εμφάνισή τους. Για την ιστορία, απλά αναφέρουμε ότι το τελικό σκορ στα πέναλτι, ήταν 4 -5 υπέρ της γερμανικής ομάδας.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Αλαβάντας, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Κούδας (Γκουερίνο 91΄), Κωστίκος, Τριανταφυλλίδης (Δημόπουλος 73΄)

30/9/1997
Μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του έγραψε ο ΠΑΟΚ στην Αγγλία εκείνη τη βραδιά . Το ρολόι του Big Ben έδειχνε 21:45 και του Χάιμπουρι το 87ο λεπτό, όταν ο Ζήσης Βρύζας με έξυπνο σουτ και αφού πρώτα χόρεψε την άμυνα της Άρσεναλ, ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας τον δικέφαλο στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA και τους 3.000 Έλληνες φιλάθλους που έδωσαν βροντερό παρόν στο Λονδίνο, στα ουράνια.
Η Άρσεναλ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και στο 22' άνοιξε το σκορ με τον Ολλανδό, Ντένις Μπέργκαμπ. Μετά την επίτευξη του γκολ των "κανονιέρηδων", ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη οπισθοχώρησε θωρακίζοντας την άμυνα του, προκειμένου να ισορροπήσει το ματς και να παγώσει τον ξέφρενο ρυθμό των Λονδρέζων.

Οι Άγγλοι ήταν απειλητικοί, αλλά φλύαροι. Στην επανάληψη, η ομάδα μας πατούσε πολύ καλύτερα στο γήπεδο και με αντεπιθέσεις δημιουργούσε προϋποθέσεις για να απειλήσει τους Άγγλους, έχοντας βέβαια παρακαταθήκη το γκολ που είχε σημειώσει ο Κώστας Φραντζέσκος στην Τούμπα.

Έτσι 3 λεπτά πριν λήξει το ματς ο Βρύζας πέτυχε το χρυσό γκολ, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση και οι κανονιέρηδες την πικρή γεύση του αποκλεισμού. Το γκολ αυτό πλήγωσε πολύ το γόητρο της Άρσεναλ, που παρόλα αυτά ανέκαμψε και μερικούς μήνες κατάκτησε τον τίτλο εκείνη τη χρονιά στην Αγγλία . Θυμόμαστε το Γάλλο προπονητή τους όταν λίγα χρόνια μετά, παραμονές κάποιου αγώνα με το βάζελο, όταν ρωτήθηκε για τις γνώσεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, απέφυγε επιμελώς να πει τη λέξη ΠΑΟΚ
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασσιόπουλος, Κολομπούρδας (81' Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33' Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (90' Ζουμπούλης), Βρύζας, Βελής, Νάγκμπε, Τουρσουνίδης

30/9/1999
Ο ΠΑΟΚ με τον Άρι Χάαν στον πάγκο του, υποδέχεται στην Τούμπα την Λοκομοτίβ, ομάδα από την Τιφλίδα, στη ρεβάνς του εντυπωσιακού 0-7 που είχαμε φέρει στη Γεωργία. Το μεγάλο σκορ του πρώτου αγώνα επέτρεψε τον Ολλανδό προπονητή μας να κάνει πολλές αλλαγές στην 11άδα θέλοντας να ξεκουράσει βασικούς παίκτες .


Έχοντας σκόρερ τον Βαλέντσια στο 52΄και τον Σαλπιγγίδη στο 87΄ο ΠΑΟΚ ντουμπλάρισε τις νίκες του και πέρασε στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αντιμετώπισε την πορτογαλική Μπενφίκα.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Χασιώτης, Ζαφειρίου, Κουλακιώτης, Τετράτζε (60΄Φραντζέσκος), Μαχαιρίδης (60΄Νάγκμπε), Βρύζας (60΄Σαλπιγγίδης), Τουρσουνίδης, Βαλέντσια, Καφές , Καραδήμος

30/9/2004
Ο ΠΑΟΚ με τον Ρολφ Φρίγκελ στη θέση του Άγγελου Αναστασιάδη, αντιμετωπίζει στην Ολλανδία την πολύ φορμαρισμένη Άλκμααρ στη ρεβάνς του 2-3 της Τούμπας (16/9/2004). Ο "Δικέφαλος" παίρνει κεφάλι στο σκορ χάρη σε ένα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 9ο μόλις λεπτό του αγώνα. Η χαρά κράτησε μόλις 2 λεπτά αφού στο 11' ο Λεωνίδας Βόκολος με αυτογκόλ φέρνει το παιχνίδι στα ίσα και τελικά στο 72΄ οι Ολλανδοί εδραιώνουν την πρόκριση με γκολ που πέτυχε ο Λανζάτ.
Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο Αυστριακός Μπούγκερ και για την ιστορία τη σύνθεση της ομάδας μας αποτελούσαν οι: Ατματζίδης, Βόκολος, Φουτσίνι, Ουντέζε, Χασιώτης, Μάρκος (67' Θεοδωρίδης), Ανδράλας, Βαγγελής (67' Χάγκαν), Γιασεμάκης, Σαλπιγγίδης, Σκαρμούτσος

30/9/2010
Ο "Δικέφαλος" με τον Παύλο Δερμιτζάκη στον πάγκο του ΠΑΟΚ του, αντιμετώπισε τη Δυναμό Ζάγκρεμπ, στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League. Η ομάδα ήταν μέτρια -ειδικά στο πρώτο ημίχρονο- ήταν όμως άψογη τακτικά και αμυντικά, με αποτέλεσμα να κρατήσει εύκολα το μηδέν και να χρειαστεί ένα καλοεκτελεσμένο στημένο για να πάρει το τρίποντο, που την έφερε στην κορυφή του 4ου ομίλου!
Πρωταγωνιστές της φάσης που έμελλε να κρίνει το ματς, ήταν ο Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος εκτέλεσε όμορφα ένα φάουλ έξω από την περιοχή των Κροατών και ο αποδέκτης της μπάλας -Βλάνταν Ίβιτς- την έστειλε από κοντά στα δίχτυα.
Στα αξιομνημόνευτα της αναμέτρησης, ο τραυματισμός του Λίνο, που τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για τέσσερις ολόκληρους μήνες!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Μπουσαΐντι (16` Σακελλαρίου), Πάμπλο Γκαρσία, Βιτόλο, Ελ Ζαρ (80` Σαλπιγγίδης), Τσιρίλο (62` Ζουέλα), Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας, Βιεϊρίνια, Ίβιτς, Σνάουτσνερ.
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Κελάβα, Ιμπάνιεζ (77` Μοράλες), Ετό (71` Τόματσεκ), Σαμίρ, Βρσάλικο, Τσάγκο, Μπάντελι, Μπίσκαν, Κουφρέ, Τονέλ, Ρουκάβινα (83` Μπετσιράι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου