Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΟΚ : Μια ανάλυση του ρόστερ, από κάθε πλευρά!!!


 (απο thessports.gr-Filis)Το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλό. Αν υπήρχε και ο Μισιτς και υπήρχε τρόπος να παραμείνει και ο Βιειρίνια (για λόγους όχι μόνον καθαρά αγωνιστικούς) θα ήταν τέλειο. Ιδού:

  • Πέντε αμυντικοί, όλοι εκλεκτοί για τρείς θέσεις, Βαρέλα, Κρεσπο, Ίγκασον, Μιχαηλίδης, Μιχάι με καλή σύνθεση ηλικιών.
  • Τέσσερα αριστερά φούλ μπακ Μάτος, Ροντρίγκο, Ουαγκέ, Λύρατζης και πάλι με καλή σύνθεση ηλικιών και χαρακτηριστικών (επιθετικοί-αμυντικοί) και δύο δεξιά Γιαννούλης και Περέιρα. Μια μικρή ανισσοροπία εδώ. 
  • Δύο εξαιρετικά 8άρια, Καντουρί και Σβαμπ με αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά και από πίσω ο Νινούα, με τον Βρακά για δύο θέσεις. Ένα κενό εδώ στην πρώτη γραμμή.
  • Δύο 6άρια και ένας νεαρός, Εσίτι, Αουγγούστο και ο νεαρός Τσιγγάρας για μια θέση
  • Τέσσερις σούπερ μεσοεπιθετικοί Μπίσεσβαρ, Ζίφκοβιτς, Μούρκ, Τζόλης, για 2-3 θέσεις, δύο αριστεροπόδαροι και δύο δεξιοπόδαροι, και
  • Δυο φορ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, Τσόλακ και Σβιντέρσκι, συν ένας πολύ καλός ένας νεαρός, ο Κούτσιας.
  • Και βέβαια, μια χαρά και στους τερματοφύλακες

Η ομάδα μπορεί να διαχειριστεί και τις δύο διοργανώσεις, εκτός από τα παραπάνω κενά. Ωστόσο σπανίως οι εκτιμήσεις επαληθεύονται πλήρως. Συμβαίνουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, θετικές και αρνητικές. Αν συμβούν θετικές ο ΠΑΟΚ θα είναι σούπερ.

Κάθε εμπόδιο για καλό…?

Για παράδειγμα, πέρσι η ίδια ακριβώς αδυναμία καταγράφηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για την απόκτηση αριστερού μπακ. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 

Ο Γιαννούλης.

Από πού θα μπορούσε να προέλθει φέτος μια πιθανή θετική έκπληξη, η ο ποία θα μας κάνει να πούμε: ‘βρε καλά που δεν πήραμε 8άρι’; 

Από μια πιθανή περαιτέρω βελτίωση του Αουγκούστο, ακόμη και του Εσίτι, από την επιστροφή ενός πραγματικού Μίσιτς στο δεύτερο μισό, ακόμη και από ένα ξεπέταγμα Τσιγγάρα, αλλά Τζόλη-Μιχαηλίδη.

Μια ομάδα όμως δεν κρίνεται μόνο από τις θέσεις αλλά χρειάζεται ισορροπία και αλληλοκάλυψη και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Ας δούμε:

Πρώτο και καλύτερο στο γκολ. 

Όπως φαίνεται στο γράφημα, πέρσι ο ΠΑΟΚ υστερούσε στο πρωτάθλημα στα γκολ από τους επιθετικούς έναντι Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Αντ’ αυτού είχε αρκετή βοήθεια από τα μπακ αλλά αυτή είναι ακριβώς ό,τι εννοεί η λέξη. Βοήθεια και όχι στήριγμα για να πάρεις πρωτάθλημα. Πέρα από την έλλειψη πολύ καλού γκολτζή, δεν είχε συμμετοχή στο σκοράρισμα από πλάγιους και κεντρώους πλην Μίσιτς.

pastedGraphic.png

 Φέτος αυτό δεν συμβαίνει καθώς ο ένας φορ αντικαταστάθηκε με πιο γκολτζή, ενώ σκοράρουν, αυτό που τους αναλογεί τουλάχιστον, τέσσερις νέοι επιθετικοί και μέσοι παίκτες (Ζίφκοβιτς, Τζόλης, Σβαμπ και Μούργκ). Επίσης υπάρχει ισορροπία στην απειλή με αρκετούς σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, ενώ με τον Τσόλακ ίσως λυθεί το μεγάλο πρόβλημα στην κεφαλιά (πλην στημένων όπου προωθούνται υα μπακ). 

Δύναμη, ταχύτητα, τρέξιμο, αντοχή

Αν και χάθηκε ο πιο καλός παίκτης σε όλα αυτά, ο Άκμπομ, η αντικατάσταση γίνεται με τα νιάτα. Τζόλης, Σβαμπ, Μούργκ στο μεσοεπιθετικό και Ουαγκέ, συν Μιχαηλίδης και Μιχάι, μαζί φυσικά τον Βαρέλα και τον Εσίτι, αναμένεται να πιέσουν αρκετά τους αντιπάλους, είτε σε δύναμη, είτε σε ταχύτητα, είτε σε τρέξιμο. Ελπίζουμε δε σε καλύτερη φυσική κατάσταση με τους νέους γυμναστές.

Τέχνη και ταλέντο

Υπάρχει επίσης καλή σύνθεση σε ταλέντο και τέχνη που δεν υπήρχε πέρσι. Με απλά λόγια αρκετοί παίκτες ξέρουν μπάλα, αρκετοί επίσης, ντριπλάρουν και σκοράρουν και βρίσκονται σε ισορροπία με άλλους που τρέχουν, πιέζουν, βγάζουν δύναμη. Γενικά δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες με κενά, όπως παλαιότερα. Παίκτες δηλαδή οι οποίοι κάνουν κάτι καλά αλλά υστερούν σε κάτι άλλο. Οι εξαιρέσεις Μπίσεσβαρ και Εσίτι είναι ανεκτές. Επίσης υπάρχουν πια πολλοί παίκτες καλοί στα στημένα χτυπήματα. 

Ηλικίες

Για την ισορροπία σε ηλικίες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αποκαταστάθηκε πλήρως με την αποχώρηση μεγάλων παικτών και την προσθήκη νέων ή σε καλή ηλικία παικτών. 

Φιλοδοξίες

Τέλος, υπάρχουν αρκετοί παίκτες οι οποίοι φιλοδοξούν να ανέβουν επίπεδο και να παίξουν σε μεγαλύτερες ομάδες και πρωταθλήματα. Εδώ είναι όλο το ζουμί, καθώς αυτοί οι παίκτες φέρνουν με τη δυναμική τους επιτυχίες και χρήματα. Εκτός από τον έτοιμο για ακόμη ψηλότερο βήμα Γιαννούλη, μετρήστε: Ουαγκέ (άσχετα αν είναι δανεικός) Τζόλης, Μιχαηλίδης, στους θεωρούμενους (αυτή τη στιγμή) βασικούς και Μιχάι, Νινούα, Κούτσιας, Λύρατζης, Τσιγγάρας, Περέιρα, Βρακάς από πίσω. Και μόνον οι 4/10 να βγουν θα είναι πολύ καλά.

Τεχνικός

Ο Φερέιρα έχει πια τα πάντα και μάλιστα μεγάλο ποσοστό παικτών σε νεαρές ηλικίες στις οποίες είναι καλός. Μένει να φανεί η δουλειά του. Πρέπει να βοηθήσει κι αυτός την ομάδα και φυσικά τον εαυτό του. Πλεονέκτημα ότι έχει καλύτερο τημ συνεργατών. 

Μειονεκτήματα και σημεία ενδεχόμενου κινδύνου

Υπήρξε τον τελευταίο καιρό μια απογοήτευση σε σχέση με τον αποκλεισμό από την Κράσνονταρ και τη γνωστή ‘δυσκοιλιότητα’ στις μεταγραφές, στην οποία αποδόθηκε ο αποκλεισμός, λόγω καθυστερημένης άφιξης ποδοσφαιριστών. Η ίδια νοοτροπία δεν επέτρεψε την παραπάνω ενίσχυση και αυτό προκάλεσε νέα δυσαρέσκεια. Το κλίμα δυσχέραιναν κάποια μπρος-πίσω, έλα-φύγε, καθώς και το θέμα Βιειρίνια. 

Στην ουσία οι οπαδοί ‘βράζουν’ αντί να βλέπουν με αισιοδοξία τη χρονιά, σε συνδυασμό με την ανανέωση, τον οικονομικό εξορθολογισμό, την επιτυχή παρουσία για την ώρα του Ρέμπε, την αποφυγή του βραχνά του FFP και του μπαν στις μεταγραφές. 

Θα χρειαστούν άμεσα θετικά αποτελέσματα, για να απομακρυνθεί αυτό το κλίμα. 

Θα έρθουν; 

Συμπέρασμα:

Αυτό που μετράει στα πάντα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο είναι η ισορροπία. Όπως φαίνεται από την ανάλυση ο ΠΑΟΚ φέτος, για πρώτη ίσως φορά, έχει ισορροπία σε όλα. Πληρότητα, ταλέντο, χαρακτηριστικά παικτών, αλληλοσυμπλήρωση, ηλικίες, φιλοδοξίες.

Ένα δεύτερο που μετράει είναι η προσδοκώμενη πρόοδος και η προοπτική, απολύτως ΟΚ και σ’ αυτό.

Φυσικά μιλάμε για ποδόσφαιρό στο οποίο μετράει το ταλέντο, η τέχνη και φυσικά και πάνω απ’ όλα το γκολ. Αρκετά καλοί και σ’ αυτά.

Τελικά όμως μετρούν τα αποτελέσματα και η διεκδίκηση τίτλων και διακρίσεων. Εδώ θα κριθούν όλα. 

Υπάρχει όμως αισιοδοξία. Αν μη τι άλλο θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου