Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Η ανατομία του εγκληματικού 4-4, ο "πότε Βούδας, πότε Κούδας" Πασχαλάκης και η ομάδα που δεν παίζει 90'!!!


(απο sport24.gr)Η "τιμωρία" που ήρθε από την Τρίπολη και το Αγρίνιο, ο Πασχαλάκης που έφαγε ο,τι πήγε μέσα και μια ομάδα που σταμάτησε για 25 λεπτά. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το 4-4 που σόκαρε τον ΠΑΟΚ.

Ο Βόλος σόκαρε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με ανεπανάληπτο τρόπο. Η ομάδα της Μαγνησίας προηγήθηκε 1-0, πήγε στα αποδυτήρια χάνοντας 4-1, αλλά πέτυχε τρία γκολ στο 2ο ημίχρονο και έφυγε με την ισοπαλία και το 4-4 από την Τούμπα.

Ένα freak παιχνίδι, με τον Κλέιμαν να στερεί από τον ΠΑΟΚ το 5-3, μπλοκάροντας το πέναλτι του Βιεϊρίνια στο 80' και τον Ράινερ με κεφαλιά να κάνει το 4-4 δύο λεπτά αργότερα.

Ο Λουτσέσκου μίλησε για σοκ και ηλίθια γκολ, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Δικέφαλος είδε το ποδόσφαιρο να του παίρνει πίσω όσα του είχε δώσει νωρίτερα στο πρωτάθλημα.

Είχε γλιτώσει σε Τρίπολη - Αγρίνιο πριν τιμωρηθεί στην Τούμπα

Μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΣ στην πρεμιέρα, ο ΠΑΟΚ πήρε δύο σπουδαία διπλά σε Τρίπολη και Αγρίνιο. Νίκες στο γκολ, με αρκετή δόση τύχης.

Τύχη, ρέντα, φόρμα, ο καθένας το ονομάζει όπως θέλει. Το είχαμε σημειώσει και τότε, στο θέμα με τίτλο "Ο ΠΑΟΚ νικάει, παρότι οι αντίπαλοι κάνουν πάρτι μπροστά στον Πασχαλάκη".

Αστέρας και Παναιτωλικός είχαν ευκαιρίες για τουλάχιστον δύο γκολ (2.11 και 2.20 xG αντίστοιχα), αλλά συνολικά ο Δικέφαλος δέχθηκε μόνο ένα γκολ και πήρε δύο οριακές νίκες.

Από ήρωας έγινε μοιραίος

Πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο Πασχαλάκης, που τότε είχε τον ρόλο του ήρωα. Απέναντι στον Βόλο, είχε εκείνον του μοιραίου. Την εικόνα για τις επιδόσεις του, μας τη δίνουν τα expected goals on target της Opta.

Τα Expected goals on target κάνουν κάτι διαφορετικό από τα xGoals. Δεν υπολογίζουν το πόσο μεγάλη είναι μια ευκαιρία μόνο με βάση το σημείο και τον τρόπο της εκτέλεσης, αλλά εξετάζουν το πόσο δύσκολη ήταν για τον τερματοφύλακα.

Ένα μακρινό σουτ πχ μπορεί να είναι μικρή ευκαιρία του 3%-5%, αλλά αν πάει στο παραθυράκι τότε είναι πολύ δύσκολο για τον τερματοφύλακα. Με τον ίδιο τρόπο, ένα τετ-α-τετ μπορεί να είναι μεγάλη φάση, αλλά αν καταλήξει σε ένα αδύναμο πλασέ, τότε είναι πιο απλή υπόθεση για τον γκολκίπερ.

Τα expected goals on target αξιολογούν ο,τι αντιμετωπίζει ο τερματοφύλακας, το πόσο δύσκολες ήταν οι τελικές των αντιπάλων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Ο Πασχαλάκης έφαγε τέσσερα γκολ από τελικές που "άξιζαν" 1.2

Με βάση αυτά λοιπόν, ένας μέσος τερματοφύλακας θα είχε δεχθεί 3.63 γκολ από τις τελικές που πήγαν στην εστία του Πασχαλάκη στα ματς με Αστέρα, Παναιτωλικό, ΑΕΚ και ΟΦΗ. Ένας μέσος τερματοφύλακας θα ήταν φυσιολογικό να φάει τέσσερα γκολ, ο κίπερ του ΠΑΟΚ έφαγε μόνο δύο.

Το -2 γκολ από τα expected ήταν σπουδαία επίδοση για διάστημα τεσσάρων αγώνων. Και μετά ήρθε το ματς με τον Βόλο. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Opta, οι τελικές που πήγαν προς την εστία του Πασχαλάκη σ'αυτό το 4-4 ήταν 1.2 expected goals on target.

Ο Πασχαλάκης δέχθηκε τελικές για 1.2 γκολ και μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του τέσσερις φορές. Η ευθύνη του για το τελικό σκορ είναι μεγάλη.

Ο ΠΑΟΚ σταμάτησε από το 4-1 έως το 4-4

Όχι βέβαια αποκλειστική. Δεν γίνεται ένα ημίχρονο 4-1 να γίνεται 4-4 και να φταίει μόνο ο τερματοφύλακας. Και όχι, δεν εννοούμε ούτε πως φταίει ο Βιεϊρίνια που δεν έβαλε το πέναλτι.

Τα πέναλτι χάνονται και οι ήρωες κίπερ κάποια στιγμή θα γίνουν και μοιραίοι. Το θέμα είναι η συνολική προσέγγιση της ομάδας, πάντα αυτό εξετάζεις όταν συμβαίνει κάτι τόσο freak όσο το 4-4 από 4-1.

Κι αυτό που βρίσκεις είναι πως ο ΠΑΟΚ σταμάτησε να παίζει από το 46' μέχρι και το 82', όταν και έγινε το 4-4, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά και τα widget της Opta. Ξεκινάμε με τις τελικές και τα expected goals.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά και την μπάρα για να επιλέξετε εσείς το χρονικό σημείο. Στο πρώτο ημίχρονο ο Βόλος προηγήθηκε, αλλά ο ΠΑΟΚ απάντησε με εννέα τελικές εντός περιοχής, που του έδωσαν τρία γκολ.

Αν με την μπάλα επιλέξετε το διάστημα από το 46' έως το 80', θα δείτε πως σε αυτό το διάστημα οι τελικές εντός περιοχής ήταν δύο για τον ΠΑΟΚ (με καλή στιγμή μόνο αυτή του Άκπομ) και τρεις για τον Βόλο.

Ο Δικέφαλος έπαψε να πατάει περιοχή

Το ίδιο ισχύει και για τις ενέργειες εντός περιοχής. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε 20 και ο Βόλος οκτώ. Δείτε το επί μέρους "σκορ" από το 46' έως το 80'.

Ο Βόλος είχε πέντε ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, την ώρα που ο Δικέφαλος είχε μόλις οκτώ, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται στα δεξιά της περιοχής και όχι κεντρικά στο "κουτί".

Στο πρώτο ημίχρονο η κατοχή ήταν 59-41, στο 46'-80' ήταν 52-48. Στο πρώτο ημίχρονο οι πάσες πάνω από τη σέντρα ήταν 93-51, στο 46'-80' ήταν 76-78, δύο περισσότερες για τον Βόλο. Οι σέντρες στα πρώτα 45' ήταν 8-3 για τον ΠΑΟΚ και στο επί μέρους διάστημα αντιστράφηκαν, στο 3-8.

Πίστεψε ότι δεν χρειάζεται να παίξει άλλο

Όποιο στατιστικό κι αν κοιτάξεις, βλέπεις το ίδιο πράγμα. Ο ΠΑΟΚ έκανε πολλά για να γυρίσει και μάλιστα εμφατικά το αρχικό 0-1, αλλά στο 2ο ημίχρονο "κάθισε". Δεν έπαιξε, αλλά έπαιξε με τον χρόνο και το σκορ.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Το έκανε όταν προηγήθηκε και στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο. Εκεί όμως έπαιζε εκτός έδρας και είχε προβάδισμα ενός γκολ. Η ανάγκη για νίκες τον ώθησε σε αυτήν προσέγγιση.

Την Κυριακή έπαιζε στην Τούμπα και ήταν μπροστά με τρία γκολ. Είναι σαφές πως η ομάδα του Λουτσέσκου πίστεψε πως δεν χρειάζεται να παίξει άλλο.

Ένα μόνο γεμάτο 90λεπτο, αυτό με την ΑΕΚ

Ίσως γιατί το 4-1 δεν γυρίζει ποτέ. Ίσως γιατί ακολουθεί ευρωπαϊκό ματς με την Κοπεγχάγη την Πέμπτη και ο Ολυμπιακός στο Φάληρο την Κυριακή. Ίσως γιατί η ηλικία αρκετών παικτών του Δικεφάλου δεν του επιτρέπει να παίζει πραγματικά και τα 90'.

Για σκεφτείτε το. Πόσα πραγματικά γεμάτα 90λεπτα έχουμε δει φέτος από την ομάδα του Λουτσεσκου; Αυτό με την ΑΕΚ, όχι άλλο.

Ο ΠΑΟΚ θέλει το τόσο-όσο. Στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο έπεσε πίσω από την μπάλα και η αλήθεια είναι πως δεν του βγήκε, αφού παρά τη μαζική άμυα δέχθηκε πολύ μεγάλη απειλή και τον έσωσε ο Πασχαλάκης.

Το ντόμινο ξεκίνησε από την άρνηση

Με τον Βόλο το έργο ήταν διαφορετικό. Το πρώτο που πήγε στραβά ήταν πως ο αντίπαλος δεν ήταν ομάδα που θα τα παρατούσε: οι φιλοξενούμενοι έκαναν ο,τι κάνουν πάντα, συνέχισαν να παίζουν.

Μετά ήρθε το ντόμινο: ο Πασχαλάκης έφαγε ο,τι πήγε μέσα, ο Βιεϊρίνια έχασε πέναλτι, στο τέλος ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να κυνηγάει αυτό που θεωρούσε δεδομένο και το σφύριγμα της λήξης βρήκε αποσβολωμένους παίκτες και τεχνικό τιμ.

Όλα ξεκίνησαν από την άρνηση των γηπεδούχων να παίξουν από το 4-1 ως το 4-4. Και μετά ήταν αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου