Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Οι στόχοι του Μπότο δεν είναι ανέφικτοι!!!

(απο paok24.com)Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα πλάνο, είναι τόσο ξεκάθαρο. (Γράφει ο Σταύρος Κόλκας)

Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε και ο Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος όμως είχε να αντιμετωπίσει την ψύχωση των τίτλων. Ο Δανός αποχαιρέτησε γρήγορα τον ΠΑΟΚ, αντιλαμβανόμενος πως δεν θα μπορούσε να δουλέψει όπως ήθελε. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, άφησε τότε αρκετά υπονοούμενα για τις συναλλαγές του. Εκείνος ο γάμος εν τέλει, είχε άμεσο διαζύγιο.

Ο Ζοσέ Μπότο ήρθε στον ΠΑΟΚ για να κάνει αυτό που ξέρει. Αρχισκάουτ ήταν και στον ΠΑΟΚ βαφτίστηκε αθλητικός διευθυντής γιατί για τους τύπους έναν τέτοιο έψαχνε ο Ιβάν Σαββίδης. Αλλά η πραγματική ανάγκη, αφορούσε έναν άνθρωπο που ξέρει την αγορά από τα σπάργανά της, άρα έναν αρχισκάουτ.

Προφανώς και ο Μπότο δεν θα ήταν ο κατάλληλος αν ο Ιβάν ήθελε να μπει στη διαδικασία των επενδυτικών ρίσκων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πολλά από τα 200 εκατ. ευρώ που έβαλε στον ΠΑΟΚ, δεν έπιασαν τόπο. Η εποχή που οι ετήσιες ζημίες της ομάδας έφταναν τα 30 εκατ ευρώ, πέρασαν όπως ήταν φυσιολογικό. Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν. Ωραία για εμάς βέβαια, όχι για αυτόν που πληρώνει.

Η συμφωνία Ιβάν – Μπότο σε πρώτη φάση, έχει ως στόχευση την αυτάρκεια. Αυτό μόνο αφελής δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Ήδη φέτος, η ζημία του ΠΑΟΚ έχει περιοριστεί στα 4,5 εκατ ευρώ, νούμερο μηδενικό αν αναλογιστούμε τα 30άρια που χάνονταν. Όμως ο Πορτογάλος, πάει να το στήσει πιο τεχνοκρατικά.

Ήδη έχει προαναγγείλει εννέα μεταγραφές. Όλες από 22 έως 27 ετών. Αυτοί που είναι στα 22 πλας, αγορές, αυτές που είναι μεταξύ 25 – 27, κυρίως ελεύθεροι. Η εκτίμηση του Μπότο προφανώς είναι απλή. Με γεμάτες χρονιές στον ΠΑΟΚ και ανεξάρτητα τα νούμερα τους, ο κάθε Κοτάρσκι και ο κάθε Κουαλιάτα, το 1,5 και το 1,8 εκατ ευρώ, θα τα φέρουν πίσω. Μπορεί να φέρουν και περισσότερα αν έχουν βελτίωση και νούμερα. Ο Ράφα Σοάρες στα 27 του, αν ήταν αγορά, λεφτά πίσω δεν θα έφερνε, άρα η επένδυση θα ήταν ανούσια.

Όσοι έρχονται, έχουν μάξιμουμ συμβολαίου τις 500 χιλιάδες ευρώ. Στο ρόστερ έχουν μείνει μόλις τρεις επταψήφιοι, κανείς με υπογραφή στην εποχή Μπότο. Ο Κούρτιτς, ο Ζίφκοβιτς και ο Ολιβέιρα. Ο Ίνγκασον που υπέγραψε τελευταίος, δεν το έπιασε αν και θα το ήθελε.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι το εξής απλό. Υπάρχει περίπτωση ο οικονομικός εξορθολογισμός του ρόστερ, να φέρει καλύτερη απόδοση της ομάδας; Σήμερα, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό. Στο ποδόσφαιρο βέβαια πολλές φορές οι ξεκάθαρες ιδέες είναι ανώτερες μίας ατσούμπαλης επένδυσης.

Ο οικονομικός εξορθολογισμός άλλωστε, εξαρτάται και από τα έσοδα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΑΟΚ θέλει να κρατήσει κάποιους έμπειρους παίκτες στην ομάδα. Η χρονιά πρέπει να ξεκινήσει χωρίς ρίσκα και η παρουσία παικτών όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Άντρε, ο Κρέσπο και ο Σβαμπ, δίνουν ένα στίγμα ασφάλειας.

Οι τρεις πλέον δεν λαμβάνουν ότι έπαιρναν παλαιότερα, πλέον υπάρχει στόχευση στη διακριτική χρησιμοποίησή τους και η παραμονή τους έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίξει στην Ευρώπη για να δειγματίσει τα πρότζεκτ του. Και παράλληλα, για να διατηρήσει την εσωτερική του ηρεμία γιατί χρειάζεται παιχνίδια που θα παίξουν όλοι. Ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τους ομίλους, θα του δημιουργήσει πολλά θέματα στα αποδυτήρια στη διάρκεια της σεζόν από τους δυσαρεστημένους που θα ψάχνουν συμμετοχές.

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από το επίπεδο των παικτών που φέρνει ο Μπότο. Εφόσον αυτοί είναι πιο λειτουργικοί από αυτούς που έφυγαν, τότε η διαχείριση της χρονιάς θα είναι πιο εύκολη για τον Λουτσέσκου. Και πραγματικά, θέλει προσπάθεια να βρεις λιγότερο λειτουργικούς παίκτες από τους Τέιλορ, Μουργκ, Σίντκλεϊ, τον Βαρέλα των τελευταίων δύο ετών.

Η πιο κρίσιμη επιλογή προφανώς και είναι αυτή του τερματοφύλακα. Η αποχώρηση του Πασχαλάκη, ναι μεν έχει ποδοσφαιρική λογική γιατί τα κενά του ήταν σημαντικά, όμως δεν παύει να είναι ένα παιδί που προσέφερε πολλά. Το αν ο Κοτάρσκι είναι αυτός που θα πάει τη θέση σε άλλο επίπεδο, είναι κάτι που σήμερα δεν τον γνωρίζουμε.

Ισορροπία στα συμβόλαια, προσεγμένες επενδύσεις, αποχώρηση μη λειτουργικών παικτών, έλευση παικτών που έχουν φιλοδοξίες αλλά και γεμάτες σεζόν πέρυσι, εκμηδενισμός των δανεικών και αλχημειών σε θέσεις, είναι ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση θέλοντας και μη.

Και με την ποιότητα τι?

 Προφανώς και πολλά θα εξαρτηθούν από το επίπεδο των μεσοεπιθετικών που θα έρθουν. Ο Κουαλιάτα είναι ένα καθαρό δεκάρι που μπορεί να δώσει κάποια πράγματα στα μεσοδιαστήματα. Όμως την διαφορά θα την κάνουν οι πλάγιοι, αλλά και ο διαθέσιμος εξ αρχής Νέλσον Ολιβέιρα. Αν ο Μπότο καταφέρει να βρει και μία πρόταση για τον Τσόλακ έτσι ώστε να αναβαθμίσει την κάλυψη του Πορτογάλου, ακόμη καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή, αν μείνει ο Κρέσπο, η ομάδα θα έχει μία αμυντική τετράδα με μοναδική προσθήκη τον Ράφα Σοάρες που είναι πολύ καλύτερος παίκτης του Σίντκλεϊ, στα χαφ θα είναι ίδιος, ο δεξιός winger και ο φορ οι ίδιοι. Οι Αουγκούστο και Σοάρες δεν θα υπολογίζονται ως δεκάρια αλλά θα παίζουν στις φυσικές τους θέσεις, άρα και το ροτέισον θα είναι πιο ορθολογικό και περιμένουμε να δούμε τους μεσοεπιθετικούς.

Για το βάθος, ακόμα και αν υπογράψει ο Κρέσπο και με δεδομένο πως έχει κλείσει ο Νάσμπεργκ, ο ΠΑΟΚ θα πάρει και άλλον έναν στόπερ γιατί θα αποχωρήσει ο Μιχάι, θα πάρει και άλλο δεκάρι πλην του Κουαλιάτα και εφόσον αποχωρήσει ο Καντουρί θα βρει και άλλον μεσοεπιθετικό.

Πέντε στόπερ, τέσσερα μπακ, πέντε κεντρικοί μέσοι, δύο δεκάρια, πέντε winger, τρεις φορ και δύο τερματοφύλακες. Απλά αν είναι να παραμείνει ο Ζίφκοβιτς σαν δεύτερος, χίλιες φορές αυτόν τον ρόλο να τον παίξει ο Ταλιχμανίδης.

Αυτή είναι η γενικότερη προσέγγιση και τα όσα έχω αντιληφθεί γύρω από την σημερινή λειτουργία του κλαμπ.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι το κατά πόσο έχει επηρεαστεί αυτή από το γεγονός πως υπάρχει μία κυβέρνηση που στηρίζει με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον ανταγωνισμό. Και παράλληλα, μία ΟΥΕΦΑ που σφυρίζει αδιάφορα σε ότι κάνει αυτή, προσβάλοντας το αυτοδιοίκητο. 

Τι καλύτερο να περιμέναμε από τον Θόδωρο Θεοδωρίδη άλλωστε, της γνωστής οικογενείας?

Σίγουρα ο Ιβάν έπρεπε να προχωρήσει σε εξορθολογισμό. Σίγουρα όμως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πως αν πουλάει ένα προϊόν σε μία συγκεκριμένη αγορά και η κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να παίξει άμυνα.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση οδήγησε παρέα με την ΟΥΕΦΑ τον Κλάτενμπεργκ απέναντι, κάτι που επιβεβαιώθηκε όχι μόνο στον τελικό αλλά στο γεγονός πως στο τελευταίο τετράμηνο δεν υπάρχει διαιτητής που να πήγε στο VAR για φάση υπέρ του ΠΑΟΚ.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει μόνιμο μπούλινγκ στην ΕΠΟ, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έχοντας την ασφάλεια πως δεν θα παρέμβει η ΟΥΕΦΑ, έκανε μία δήλωση αίσχος κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Και το κακό για τον Ιβάν, είναι πως έχει να αντιμετωπίσει μία εχθρική κυβέρνηση σε εποχή που υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κυρώσεων λόγω του πολέμου και πολλές ανοιχτές επενδύσεις στη χώρα μας.

Άρα, μόνο η άμυνα απομένει.

ΥΓ Στις 3 Ιουνίου έγινε η πρώτη ανακοίνωση και έρχονται και άλλες. Αυτή τη φορά, φαίνεται πως θα πάμε σε προετοιμασία με κανονικό ρόστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου