Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Δεν είναι χωρίς αιτία η τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου!!!

(απο makthes.gr)Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν από ομάδες των οποίων η αξία του ρόστερ ήταν στο 1/5 και η βαθμολογία στο 1/6. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια ελληνική ποδοσφαιρική τραγωδία.(Γράφει ο Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος).

Δεν ήταν όμως κάτι συμπτωματικό, από αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ήταν μια τραγωδία για την οποία υπάρχουν σαφή αίτια, αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στα δεδομένα.

Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή γενικότερα, στα τελευταία χρόνια, αλλάζουν πολλά πράγματα, ανατρέπονται αξίες χρόνων, όλα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όλοι θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα και φυσικά υπάρχει κάτι που θα το έλεγες και διαφθορά ως προς τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών.

Ο ρόλος των μάνατζερ

Σημαντικό μέρος στις μεταγραφές παίζουν οι μάνατζερ των παικτών, άνθρωποι φιλόδοξοι και αρπακτικοί, στην πλειοψηφία τους οι οποίοι απέκτησαν μεγάλη δύναμη, βγάζουν πια περισσότερα από τους παίκτες και κινούν όσο κανένας άλλος τα νήματα. Απόδειξη αυτού είναι ότι σε ένα παζλ ας πούμε 500 ομάδων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο μετακινούνται σε κάθε μία εξ’ αυτών 10 με 15 παίκτες. Φύγε εσύ, έλα εσύ, χωρίς ο νέος να είναι καλύτερος του παλιού. Σε κάθε μετακίνηση όμως και σε κάθε νέο συμβόλαιο τα γραφεία των μανατζερ και άλλοι παρατρεχάμενοι παίρνουν τις προμήθειες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ομάδες για να πετύχουν τους στόχους τους δεν χρειάζεται να αλλάζουν τόσους παίκτες κάθε χρόνο. Μια σοβαρή ομάδα πρέπει να κάνει μόνο 2-5 απόλυτα στοχευμένες αλλαγές και προσθήκες. Όταν μια ομάδα παίρνει κάθε χρόνο και για μεγάλο διάστημα πάνω από 10 παίκτες είναι σημάδι ότι κάτι ύποπτο γίνεται.

Συμφέρουν σε όλους οι πολλές μετακινήσεις

Αυτό όμως βολεύει τους μάνατζερ όπως είπαμε αλλά και τους ποδοσφαιριστές, καθώς με τις συνεχείς μεταγραφές ανεβάζουν το κασέ τους. Βολεύει και ανθρώπους μέσα στις ομάδες και προπονητές οι οποίοι πιθανότατα ωφελούνται. Συχνά ωφελούνται και οι ιδιοκτήτες. Δεν βολεύει μόνο το ποδόσφαιρο. Το πραγματικό και θεαματικό ποδόσφαιρο που χρειάζεται καλές ομάδες, με συνοχή, σταθερότητα, ομοιογένεια, καλά αποδυτήρια. Η όλη κατάσταση με το γενικότερο μπάχαλο, αυτή η σιωπηρή και έμμεση διαφθορά ευνοεί και την άλλη διαφθορά την άμεση και σκληρή. Το στήσιμο αγώνων.

Συνηγορούν και οι φίλαθλοι

Δυστυχώς λάδι σ’ αυτή τη φωτιά ρίχνουν και οι φίλαθλοι οι οποίοι απαιτούν πολλές μεταγραφές, δίνοντας άλλοθι σε όλο αυτό το σύστημα. Οι τελευταίοι όμως πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται καθώς μακροπρόθεσμα είναι οι μόνοι χαμένοι διότι μόνο καλό δεν γίνεται στο τέλος στις ομάδες τους και σε όλο το άθλημα.

Φυσικά όπως σημειώθηκε στην αρχή, όλα αυτά δεν είναι ‘ξεκάρφωτα’ στο ποδόσφαιρο αλλά σημεία των καιρών στις κοινωνίες μας. Όμως…

Όμως μέσα σε όλο αυτό ξεχωρίζουν οι πολύ καλές και οι λίγες υγιείς ομάδες

Οι οποίες κινούνται με την ποδοσφαιρική λογική, ορθολογισμό και αγοράζουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται, στην καλύτερη τιμή που θα καταφέρουν χωρίς να επηρεάζονται από το όλο περιβάλλον. Ομάδες που έχουν ένα πραγματικά καλό πλάνο. Ομάδες που έχουν σωστά δομημένο ρόστερ, με κάποια ποδοσφαιρική λογική. Σε αντίθεση ομάδες Βαβέλ με παίκτες 15 διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών, ικανοτήτων και προελεύσεων.

Τελειώνοντας αυτή την εισαγωγή περνάμε στο κυρίως θέμα που έχει να κάνει με την τραγωδία που υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ με αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά, από ομάδες οι οποίες και στις δύο περιπτώσεις έχουν το 1/5, ως προς την αξία των ρόστερ τους στο transfermarkt.

Χωρίς πολλά λόγια δημοσιεύουμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα των τεσσάρων ομάδων σε μια σειρά από ομαδοποιημένους παράγοντες. Προς διευκόλυνση της ανάγνωσης τα μεγαλύτερα μεγέθη σε κάθε κατηγορία είναι με έντονα και υπογραμμισμένα γράμματα, ενώ τα μικρότερα με κόκκινα.

foopin.jpg

Σχόλια - Συμπεράσματα

- Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησαν 19 και 18 παίκτες ενώ η Λέφσκι και η Μακάμπι 13 και 15 αντίστοιχα. Αυτό και μόνο εξηγεί πώς δύο μικρές αλλά πραγματικές ομάδες απέκλεισαν δύο πολύ μεγαλύτερης αξίας 'τουρλουμπούκια'.

- Η Μακάμπι και η Λέφσκι απέκλεισαν Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που παρουσίασαν στους αγώνες 5πλάσια αξία παικτών και είχαν εξαπλάσιους βαθμούς στο ρόστερ.

- Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την πιο γερασμένη ομάδα και η Λέφσκι την πιο νεανική.

- Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μολονότι χρησιμοποίησαν τους πιο πολλούς παίκτες είχαν έξω και τους περισσότερους παίκτες μεγάλης αξίας.

- Η Λέφσκι παρουσίασε τους πιο πολλούς παίκτες στην νεαρή 20-22 και στην καλή νεαρή 23-25 ηλικία.

- Η Μακάμπι τους περισσοτέρους στην καλύτερη μεσαία ηλικία 26-29.

- Ο Ολυμπιακούς τους περισσότερους από 30 και πάνω.

- Η Μακάμπι είχε τους περισσότερους Ισραηλινούς και ο Ολυμπιακός τους λιγότερους Έλληνες.

- Ο ΠΑΟΚ έκανε τις πιο πολλές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι και έπαιξε με 9 νέους παίκτες στο σύνολο.

- Η Μακάμπι είχε τους περισσότερους παίκτες με πάνω από 4 χρόνια στην ομάδα, εξ' ου και η συνοχή και ομαδικότητά της.

- Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τους περισσότερους νεαρούς από μεταγραφή και από τα σπλάχνα του. Ο Ολυμπιακός τους λιγότερους.

- Η Μακάμπι διαλέγει τους καλούς από άλλες ομάδες από το πρωτάθλημά της, ακόμη και από την Β' κατηγορία.

- Ο Ολυμπιακός ψωνίζει φτασμένους παίκτες με μεγάλη καριέρα και ηλικία.

Περιγραφή ομάδων

Μακάμπι

Ένα νορμάλ προς χαμηλό σε αξία ρόστερ - Χρησιμοποιεί παίκτες στην πιο καλή ηλικία των 26-29 χρονών, πολλούς Ισραηλινούς - Αγοράζει από το πρωτάθλημά της καλούς παίκτες και τους κρατάει 2-4 και περισσότερα χρόνια - Κάνει λίγες και αναγκαίες μεταγραφές και δεν πολυπειραματίζεται με νέους. Έτσι έχει ποιότητα και συνοχή και βγάζει στο γήπεδο αξία σε μεγάλο Value for Money γι’ αυτά που πληρώνει.

Ολυμπιακός

Ο ορισμός των υπερπρομηθειών. Είχε μόνο αχρησιμοποίητους (παρκαρισμένους στην εξέδρα) παίκτες αξίας 1,5 φορά περισσότερο από την αξία όλου του ρόστερ της Μακάμπι - Μάζεψε πολλούς μεγάλους παίκτες μεγάλης καριέρας.

Λέφσκι

Παρουσίασε εξαιρετική ομάδα με ελάχιστο μπάτζετ - Είχε τους πιο πολλούς παίκτες στις νεαρές ηλικίες 20-25 κι έτσι έτρεχε ασταμάτητα και έβγαλε τα ματς με 13 - Αυτό απελευθέρωσε τους παίκτες της από το άγχος για τη θέση τους και την ανάγκη να δείξουν σε προσωπικό επίπεδο - Σύνολο άσημων νεαρών, με κίνητρο και ενέργεια, απόλυτα καθοδηγούμενο από έναν εξαιρετικό προπονητή και δύο βετεράνους - Μόνο μια μεταγραφή φέτος, μόνταρε την ομάδα στην ουσία από τον Γενάρη και τη δοκίμασε και βελτίωσε για 6 μήνες - Παίρνει 'λαβράκια' από δεύτερες κατηγορίες κυρίως από Βραζιλία

ΠΑΟΚ

Και μόνο που χρησιμοποίησε σε δύο ματς 19 παίκτες λέει πολλά ως προς τη συνοχή και την ασφάλεια των παικτών για τη θέση τους. Πιθανόν γι' αυτό το λόγο να ήρθαν τα λάθη - Μεγάλο μπάτζετ γι' αυτό που έδειξε και πολλοί αχρησιμοποίητοι παίκτες, αξίας 13 εκατομμυρίων αλλά τα 6,5 αφορούν σε τραυματίες.

Παρουσίασε τους πιο πολλούς νεαρούς, τις πιο πολλές μεταγραφές νεαρών και τους πιο πολλούς από τις ακαδημίες οπότε ελπίδα για το μέλλον αλλά αυτή τη στιγμή συνοχή και εμπειρία και αξία φανέλας και προσωπικότητα μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου