Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Βασικές αρχές οι οποίες στον ΠΑΟΚ αγνοούνται!!!

Τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα. Από τότε που το είπε ο Κρόιφ (δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι χρήματα να κλωτσάει μια μπάλα) έχει γίνει φράση-κλισέ ειδικά στις περιπτώσεις που μια μικρή ομάδα κερδίσει μια μεγάλη με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ. Γιατί όμως;(Γραφει  ο Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος) 

Οι αξίες των παικτών στο γήπεδο δεν είναι ανάλογες με την υπολογισθείσα ονομαστική αξία και τις αποδοχές τους. 

1)  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά, καθώς και παράγοντες όπως οι μάνατζερ, πιέσεις, γνωριμίες, συμπάθειες προπονητών κλπ επηρεάζουν την τρέχουσα τιμή ενός παίκτη, όπως αυτή παρουσιάζεται, για παράδειγμα, στο transfermarkt, δυσανάλογα με την ποιότητά του. 

2)  Επίσης, όπως γίνεται με όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα τα ποιοτικά και δυσεύρετα, η ζήτηση για τους καλούς παίκτες εκτοξεύει την αξία τους επίσης δυσανάλογα. Αν ένας παίκτης δηλαδή έχει συμβόλαιο με τα διπλά χρήματα από έναν άλλο, η αξία του μέσα στο γήπεδο δεν είναι διπλάσια. Άντε να είναι το πολύ 10% μεγαλύτερη. Όπως και η απόλαυση του χαβιαριού, άντε να είναι 4-5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γαύρου ενώ η τιμή του είναι 100 φορές μεγαλύτερη. 

3) Η τελική αξία που ο καθένας θα βγάλει στο χόρτο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διάθεση, η φυσική κατάσταση, η θέληση, το ηθικό, το κλίμα της ομάδας, η τακτική, η διατροφή, η προσωπική ζωή, η προπόνηση, το κίνητρο.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι με τόσους πολλούς παράγοντες ο παράγοντας ‘αξία παίκτη’ λίγο επηρεάζει. 

4)  Όλοι οι παίκτες που παίζουν σε ομάδες στις πρώτες κατηγορίες σε ένα πρωτάθλημα και στις ομάδες που λαμβάνουν μέρος στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ακόμη και στις πιο άσημες, ξέρουν τα βασικά και έχουν την απαραίτητη τεχνική και αθλητική συγκρότηση. Ακόμη και οι μετριότεροι εξ’ αυτών αποτελούν προϊόντα ακαδημιών και έχουν ξεχωρίσει και επιλεγεί ανάμεσα από δεκάδες συνομηλίκους τους. 

5) Η ψαλίδα στην αξία ανάμεσα σε φτασμένους παίκτες και στους άλλους είναι ακόμη μικρότερη εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι οι πρώτοι χαλαρώνουν, ανακαλύπτουν άλλα πράγματα και ρέπουν προς δημοσιοϋπαλληλική διαχείριση της καριέρας τους ενώ οι δεύτεροι έχουν περισσότερο κίνητρο και στην κόντρα μαζί τους έχουν κάθε λόγο  να διακριθούν για να βελτιώσουν την καριέρα τους. Απόδειξη οι δύο παίκτες της Λέφσκι που φέρεται να ενδιαφέρουν τον ΠΑΟΚ. 

6)  Αυτό σημαίνει ότι αν εσύ ή η τύχη τους δώσεις την ευκαιρία θα σου την κάνουν. Θα σε σβήσουν αμυντικά, θα σε εκθέσουν επιθετικά, θα σκοράρουν κι ας είναι πολύ μικρότερης αξίας. 

7)  Το σημαντικότερο όλων είναι το ηθικό και η αυτοπεποίθηση και η πίστη στο σχέδιο της ομάδας, στους ηγέτες της και στη νίκη. Αυτό και νεκρούς ανασταίνει. Έτσι βλέπουμε συχνά ότι ‘οι έσχατοι έσονται πρώτοι’. 

8)  O Κάθε παίκτης πρέπει είτε να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής για τη θέση του είτε να γνωρίζει ότι είναι δεύτερος ή τρίτος στην ιεραρχία της και να πράττει αναλόγως. Στην πρώτη περίπτωση να μην έχει κατ’ αρχήν άγχος και ανασφάλεια που θα τον οδηγούν σε λάθη και στη δεύτερη περίπτωση να ξέρει ότι θα προσπαθήσει και θα περιμένει την ευκαιρία, ότι θα προσπαθήσει για την υπέρβαση ή να το έχει αποδεχτεί. Αυτά τα περί δύο ισάξιων παικτών σε κάθε θέση, ακόμη κι αν προβλέπονται 50 αγώνες και ροτέισον είναι αστεία. Ο ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία. 

9)  Επίσης η βαθμολογία των ομάδων στο ranking της ΟΥΕΦΑ μερικές φορές δεν σημαίνει τίποτε άλλο, πέρα από τα γκρούπ στις κληρώσεις. Αναφέρεται στο παρελθόν των ομάδων σε βάθος πέντε χρόνων όταν το σήμερα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Για παράδειγμα, όταν μια μικρομεσαία ομάδα της Γερμανίας δεν βγαίνει στην Ευρώπη και μια χρονιά βγεί, είναι ομαδάρα αλλά στο ranking πολύ χαμηλά και στους αδύναμους. Αλοίμονο στον ‘ισχυρό’ που θα τη βρεί μπροστά της. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνουν ότι μπορεί κάλλιστα μια Λεφσκι με αξία ρόστερ 7,8 εκατ. € και 3.900  βαθμούς να νικήσει τον ΠΑΟΚ με αξία ρόστερ 37 εκατ. € και 25.000 βαθμούς, όπως και έγινε. Και δεν είναι μόνο αυτή. Μια ματιά στα αποτελέσματα των δύο γύρων που έχουν παιχτεί και στο CHL είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα. Άλλωστε το φαινόμενο έγινε και από την ανάποδη μεριά όταν ο ΠΑΟΚ απέκλεισε πολύ καλύτερές του ομάδες. Αυτό όμως δεν γίνεται και συχνά, ούτε αναίτια. Γίνεται όταν η μικρή βρεθεί σε καλό φεγγάρι ενώ η μεγάλη αγνοήσει όλους τους κανόνες. 

Αυτά και μόνον είναι ικανά να εξηγήσουν την ήττα του ΠΑΟΚ. 

Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ και τη μικρότερη βαθμολογία, λόγω καλού μομέντουμ, κινήτρου, ηθικού, καλού προπονητή, υποστήριξης και ρόστερ 15 παικτών, με μια 11άδα, έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ που δεν είχε τίποτε από αυτά. Του ρόστερ των 38 παικτών, εκ των οποίων στους δύο αγώνες χρησιμοποιήθηκαν οι 19. Οι παίκτες της με υποπολλαπλάσια αξία, αλλά με ηθικό, σιγουριά για τη θέση τους, προσωπικό κίνητρο ανόδου και καριέρας και πιθανότατα καλή φυσική κατάσταση, εξέθεσαν τους καλοπληρωμένους ανταγωνιστές τους στις μονομαχίες, στην ταχύτητα, στη δύναμη, σε όλα. 

Απλά πράγματα και τώρα εμείς γράφουμε σεντόνια και σεντόνια για να εξηγήσουμε το γιατί έχασε ο ΠΑΟΚ. Μολονότι υπάρχουν και άλλες πολλές και τεράστιες αιτίες και ευθύνες. Το ζήτημα όμως είναι ότι και οι άλλοι είναι παίκτες- αθλητές και η παικτική αξία σου ακόμη και με πενταπλάσιο μπάτζετ είναι λίγο μεγαλύτερη, τόσο που αν εσύ είσαι 20% κάτω και ο άλλος 10% πάνω σε έφαγε. 

Κερδίζει όποιος ανησυχεί

Με την έννοια αυτή είχε δίκιο ο Λουτσέσκου που ανησυχούσε διότι έβλεπε ότι η ομάδα του δεν ήταν εντάξει και άδικο όσοι απαξίωναν και σνόμπαραν την Λέφσκι. Οι περισσότεροι φίλοι με τους οποίους συζητούσα είτε είχαν φάει το παραμύθι των πολλών και έγκαιρων μεταγραφών που θα δημιουργούσαν άμεσα τη νέα αήττητη ομάδα, είτε ανησυχούσαν για τα κενά, αλλά για το μέλλον. Όχι για τους αγώνες με τη Λέφσκι. Έλα μωρέ ποια είναι αυτή;  

Η φράση δε ότι μια ομάδα με μπάτζετ πενταπλάσιο μιας άλλης δεν χρειάζεται πολλά για να την αποκλείσει είναι ότι πιο λάθος και ανόητο λέγεται στο ποδόσφαιρο. Βλέπουμε και στο ποδόσφαιρό και στη ζωή, στις επιχειρήσεις, παντού ότι οι πετυχημένοι είναι εκείνοι που ανησυχούν σε κάθε κατάσταση, δεν εφησυχάζουν, θέλουν να τα κάνουν όλα τέλεια και στα εύκολα και στα δύσκολα ενώ οι ηττημένοι συνήθως είναι εκείνοι που υποτιμούν, χαλαρώνουν, σφύζουν από ανόητη σιγουριά και αισιοδοξία. 

Αν χάσεις πάρε το δίδαγμα αλλά πώς;

Τώρα της μόδας είναι η φράση: ‘Αν χάσεις κοίταξε τουλάχιστον να πάρεις το δίδαγμα’. Το έγραψε και ο Μούσλι την επαύριο της τραγωδίας. Έγινε κι αυτό κλισέ. Πόσο δύσκολο είναι όμως. Αλλιώς θα το έκαναν όλοι. Ελάχιστοι το κάνουν και αυτοί είναι οι αυριανοί νικητές. Για τον ΠΑΟΚ δεν είμαι πολύ σίγουρος. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναλύσεις τις αιτίες της ήττας σου οπότε ας έχουν υπ’ όψη όλα αυτά τα οποία δεν είναι σπουδαίες αναλύσεις. Είναι δόγματα και στη ζωή και στον αθλητισμό. Και τα δόγματα μόνο οι ανόητοι τα αγνοούν.

Και φυσικά τα πληρώνουν… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου