Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Λουτσέσκου τον ξέρει καλά!!!

(απο forzaonline.gr) Η αδυναμία συμμετοχής του Ράφα Σοάρες στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος-όπως και του Βιεϊρίνια στην πρεμιέρα-έφερε στο προσκήνιο τον 22χρονο Μάριο Τσαούση, που κάλυψε με επιτυχία τη θέση του αριστερού μπακ στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Ατρόμητο. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Κυριακή κόντρα στον Αρη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει καλά τον Τσαούση από την πρώτη σεζόν, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Ηταν η περίοδος 2017-18, όταν η θέση του αριστερού μπακ είχε... ταλαιπωρήσει τον Ρουμάνο προπονητή, πρώτα με την αδυναμία συμμετοχής στα παιχνίδια του Ντοριάν Λεβέκ και στη συνέχεια με την περιθωριοποίηση του Μάριν Λέοβατς. 

Ο Λουτσέσκου κάλυψε τη συγκεκριμένη θέση για τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις με τον Βιεϊρίνια, ωστόσο χρειάζονταν και έναν «κανονικό» αριστερό μπακ για τις προπονήσεις. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του 17χρονου Τσαούση, βασικό στέλεχος τότε της Κ-20 (είχε αγωνιστεί επίσης και στο εντός έδρας φιλικό παιχνίδι της 9ης Αυγούστου 2017 κόντρα στη Λαμία επί Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, δύο ημέρες πριν την έλευση Λουτσέσκου).

Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ

Με μια μπάλα στα πόδια του από πολύ μικρός, άρχισε να μαθαίνει ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις πέντε χρόνων στην ακαδημία του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μετά από τρία χρόνια συνέχισε στα τμήματα υποδομών του Ηρακλή, μέχρι που τον... ανακάλυψαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σε ένα φιλικό παιχνίδι με τους «κυανόλευκους». Ο Βασίλης Μήττας, προπονητής στην ακαδημία του Δικεφάλου, επέμενε για την απόκτησή του, όπως και τελικά έγινε το 2010, όταν ο Τσαούσης δεν είχε καλά συμπληρώσει τα δέκα του χρόνια.

Στα πρώτα χρόνια στις υποδομές του ΠΑΟΚ αγωνίζονταν ως εξτρέμ (και στις δύο πλευρές), ακόμη κι ως «δεκάρι». Μέχρι που σε ηλικία 13-14 χρόνων πείστηκε από τους προπονητές του να γυρίσει σε θέση αριστερού μπακ.

*Σε ηλικία 16 χρόνων, όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ, είχε προτάσεις τόσο από τη Ρόμα, όσο και από τη Σάλκε, αλλά σε συνεννόηση με την οικογένειά του και τον ΠΑΟΚ, παρέμεινε στις τάξεις του Δικεφάλου.

*Μαθητής του «19» (ως μέλος της ομάδας του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης είχε συμμετάσχει στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα της Πράγας), αποφάσισε να αφιερωθεί στη μεγάλη του αγάπη, που είναι το ποδόσφαιρο και να μη συνεχίσει τις μεταλυκειακές σπουδές. Αλλωστε, ακόμη και η συμμετοχή του στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2018 δεν ήταν εύκολη υπόθεση, μια και εκείνο το διάστημα βρίσκονταν με την αποστολή της εθνικής Κ-18 (μαζί με τους Λύρατζη και Μιχαηλίδη) στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα Ισπανίας.

*Εχοντας δει ως πιτσιρίκος στους ώμους του πατέρα του πολλούς αγώνες στην Τούμπα, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τα συναισθήματά του όταν έπαιξε για πρώτη φορά επίσημο παιχνίδι -στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό-με την πρώτη ομάδα στην Τούμπα.

*Τον περασμένο Ιανουάριο επέκτεινε τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.

ΟΙ ΑΤΥΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Ο πιο δύσκολος «αντίπαλος» για τον οποιοδήποτε παίκτη είναι ένας σοβαρός τραυματισμός. Και έναν τέτοιο έπρεπε να ξεπεράσει ο Τσαούσης στα 16 του χρόνια. Ηταν το παιχνίδι της 5ης Νοεμβρίου 2016 στα Πηγάδια εναντίον της Ξάνθης για το πρωτάθλημα νέων Κ-17, όταν υπέστη εξάρθρωση μεταταρσίου και αναγκάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για την αποκατάσταση της ζημιάς. 

Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι ο Πάμπλο Γκαρσία είχε ζητήσει να πάρει τον Τσαούση στην αποστολή της Κ-20 για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που θα διεξάγονταν μια ημέρα μετά, αλλά τελευταία στιγμή είχε αποφασιστεί να ενισχύσει την Κ-17 στο ματς της Ξάνθης. 

Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε δεν ήταν εύκολο (έμεινε εκτός αγώνων για πέντε μήνες), είχε όμως τη στήριξη της οικογένειας και των στενών του φίλων. Και, φυσικά, του ιατρικού επιτελείου (τη χειρουργική επέμβαση είχε κάνει ο Μανώλης Παπακώστας) και των φυσιοθεραπευτών της ομάδας, με τους οποίους δούλεψε εντατικά και σε καθημερινή βάση για να επιστρέψει απόλυτα υγιής στην ενεργό δράση.

Οι πρώτες του εμπειρίες στη Σούπερ Λιγκ ήταν τη σεζόν 2019-20, όταν είχε παραχωρηθεί δανεικός στο Βόλο. Προς τη λήξη εκείνης της περιόδου, στη διάρκεια προπόνησης στο γυμναστήριο, συμπαίκτης του, που βρίσκονταν δίπλα του, δεν είχε βάλει ασφάλεια στην μπάρα με τα βάρη και ένα δεκάκιλο προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στον αντίχειρα του αριστερού του χεριού. 

Η ατυχία για τον Τσαούση ήταν διπλή, μια και δεν είχε το χρόνο να επανέλθει πλήρως μετά το χειρουργείο και να πείσει, στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, τον Αμπέλ Φερέιρα να τον διατηρήσει στο ρόστερ. Ο νέος δανεισμός ήταν μονόδρομος, με τη διαφορά ότι εκείνη τη φορά ήταν στο εξωτερικό, παίζοντας μια σεζόν στο πρωτάθλημα Σλοβακίας με τη Σπάρτακ Τρνάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου