Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Αριθμοί, που αντικατοπτρίζουν τα όσα (δεν) έκανε ο ΠΑΟΚ...

(από forzaonline.gr) Ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, έχοντας μάλιστα πέσει από την πρώτη δυάδα της βαθμολογίας για πρώτη φορά μετά από επτά διαδοχικά χρόνια. Και αυτή τη φορά, οι αριθμοί λένε αλήθειες.

Η σεζόν για τους ασπρόμαυρους τελείωσε όπως άρχισε. Στα τέλη Ιουλίου ήταν εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα στη Σόφια με την ήττα από τη Λέφσκι με 2-0 που αποδείχθηκε καταδικαστική και μπήκε πρόωρο τέλος στην Ευρωπαϊκή πορεία. Εννιά μήνες μετά, ο ΠΑΟΚ έκανε την πλέον απογοητευτική εμφάνιση σε τελικό κυπέλλου και ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 2-0. Οι «ασπρόμαυροι» ήθελα να κλείσουν με καλή γεύση μια σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα αλλά αντ' αυτού εμφάνισαν μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τον... μέσο όρο της χρονιάς.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ξέρουμε ότι στους περισσότερους από εσάς, στο άκουσμα την ατάκας «τέσσερα γράμματα, μια πονεμένη ιστορία» το μυαλό τους πήγε στον ΠΑΟΚ. Εμείς όμως μιλάμε για το γκολ, το οποίο ο Δικέφαλος έψαξε με κάθε τρόπο αλλά δεν μπορούσε να του βρει, σε βαθμό που του στοίχισε ακριβά. Ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος σε ποσοστό τελικών προσπαθειών στην εστία, δεύτερος σε key passes, τρίτος σε ευκαιρίες. Η συγκεκριμένη «σούμα» θα έπρεπε να βγάλει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τα συνολικά 57 γκολ που σημείωσε ο Δικέφαλος στους 36 αγώνες πρωταθλήματος. Τα γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ δεν είναι λίγα, όμως σε αυτό το σημείο έρχεται το μεγάλο «αλλά». Το μεγάλο πρόβλημα για τους «ασπρόμαυρους» είναι πως ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιθετικές επιδόσεις με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Και πολλές φορές οι αριθμοί από μόνοι τους δε βοηθούν για να καταγράψει τις πραγματικότητες μιας βαθμολογίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να είχε πετύχει αρκετές νίκες με μεγάλο αριθμό τερμάτων που θα τον έφερνε ψηλά στην λίστα των γκολ, αλλά να έχει και μια σειρά χαμένων βαθμών σε ματς που έχει πετύχει ένα και δυο γκολ Ο ΠΑΟΚ, ακόμα και σε αυτό τον τομέα είχε επίδοση που θέλει διάβασμα για να μπορέσεις να βγάλεις συμπεράσματα. Οι ασπρόμαυροι είχαν ικανοποιητικό αριθμό αγώνων στα οποία δεν δέχθηκαν γκολ.

ΕΚΕΙ ΕΛΕΙΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, εκεί που διαμορφώθηκαν σημαντικές συνθήκες που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 21 αγώνες. Από τους εννιά στους οποίους δέχθηκε γκολ, ο Δικέφαλος πήρε μόλις τρεις νίκες. Και εδώ έρχεται να φανεί το πόσο έλειψε το γκολ στον ΠΑΟΚ, καθώς σε έξι περιπτώσεις δέχθηκε γκολ και δεν μπόρεσε να είναι εκείνος που θα έχει περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε απαντήσεις τις περισσότερες φορές στις οποίες δεχόταν τέρμα, και οι πλέον οδυνηρές περιπτώσεις είναι ματς στα οποία δεν αξιοποίησε φάσεις που έκανε για το δεύτερο γκολ και δεχόμενος έρμα πέταξα βαθμούς που τον πλήγωσαν τόσο στη βαθμολογία όσο και στην ψυχολογία.

ΚΕΡΑΣΑΚΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Ο τελικός του κυπέλλου, που ήταν και η τελευταία αναμέτρηση της χρονιάς, ήρθε να αποτελέσει έναν ματς που επιβεβαίωσε το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Δικέφαλος στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να συνδεθεί παρά ελάχιστες φορές με τον επιθετικό του, Μπράντον Τόμας, γεγονός που οδήγησε τον Ισπανό επιθετικό να έχει συνολικά τρεις τελικές προσπάθειες από τις 21 που κατέγραψε ο ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση. Οι ασπρόμαυροι είχαν 21 τελικές αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα έχοντας μόλις τέσσερις τελικές εντός εστία συν ένα δοκάρι, που στην στατιστική δεν λογίζεται ως σουτ εντός εστίας.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Με αφορμή τη συζήτηση που αφορά τα γκολ από τις στατικές φάσεις, ανεξαρτήτου τελικής ποσότητας γκολ που έβαλε κάθε μια από τις ομάδες της τετράδας, δεν υπήρχαν διαφορές από τα γκολ από στατικές φάσεις. Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν από 13 και ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός από 12. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βελτιωθεί αναφορικά με τα γκολ από εκτελέσεις κόρνερ, όμως ουσιαστικά αυτά ήρθαν να αντικαταστήσουν τις εκτελέσεις φάουλ που είχε πέρυσι και φέτος έλειψα καθώς ο Δικέφαλος δεν βρήκε γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ για πρώτη φορά από τη σεζόν 2007-08.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Οι αριθμοί που.... βγάζουν μάτι και απογοητεύουν είναι αυτοί που αφορούν την άμυνα του ΠΑΟΚ. Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος βρήκε τους ασπρόμαυρους να έχουν δεχθεί 15 γκολ έναντι 14 της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και 12 του Παναθηναϊκού. Οι μικρές αποστάσεις που υπήρχαν στις αμυντικές επιδόσεις των ομάδων ήταν και αυτές που κράτησε την βαθμολογική απόσταση των ομάδων σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς σε αυτό το σημείο να χρειάζεται να μπει στο τραπέζι η όποια κουβέντα αφορά τις διαιτητικές αποφάσεις που έπαιξαν το ρόλο τους σε βαθμούς και γκολ. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 15 γκολ με τον αντίπαλο μα μετράει σχεδόν 31 xGoals. Αυτό σημαίνει πως στην κλίμακα αξιολόγησης των ευκαιριών που δημιούργησαν οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ, θα μπορούσαν να είχε πετύχει σχεδόν τα διπλάσια γκολ από αυτά που πέτυχαν. Μια επίδοση που είναι άκρως ικανοποιητική. Η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη στα πλέι οφ. Στα 10 παιχνίδια του μίνι πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 17 γκολ. Και το χειρότερο δεν είναι πως ο Δικέφαλος δέχθηκε περισσότερα γκολ στους τελευταίους δέκα αγώνες από ότι στους 26 πρώτους. Ενώ ο ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι ατνίπαλοι πέτυχαν 15 γκολ ενώ είχε 32 xGoal, στα πλέι οφ οι αντίπαλοι πέτυχαν 17 γκολ έχοντας 12 xGoals. Η αλλαγή δεδομένων είναι απογοητευτική και έρχεται να επιβεβαιώσει όσα έγιναν και έφεραν τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση...

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤPΙΓΙΑ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει μια σεζόν η οποία χρίζει μελέτης και παράλληλα δίνει αρκετές απαντήσεις. Ο Σέρβος ήταν πρώτος σε δημιουργία ευκαιριών σε όλο το πρωτάθλημα, μετρώντας 44, έναντι 40 του Χάμες Ροντρίγκες, 37 του Λιβάι Γκαρσία, και 36 των Σέτχιο Αραούχο και Ντάνιελ Μαντσίνι. Στην ίδια θέση βρέθηκε και στη λίστα με τις εύστοχες key passes καθώς είχε 32 έναντι 24 των Χάμες Ροντρίγκες και Άμραμπατ και 23 του Αραούχο. Αυτές οι δυο κατηγορίες έρχονται να καταγράφουν τις φάσεις που δημιουργεί έναν ποδοσφαιριστής και οι συμπαίκτες του δεν καταφέρουν να μετουσιώσουν σε γκολ. Με αυτό τον τρόπο φωτίζεται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ΠΑΟΚ, καθώς ο Δικέφαλος δεν απείχε τόσο πολύ σε δημιουργία από τις υπόλοιπες ομάδες όσο μπορεί κανείς να νομίζει βλέποντας τον αριθμό των τερμάτων. Δημιουργούς είχε, αλλά του έλειψαν οι σκόρερ και ήταν κάτι που για να το έχεις το πληρώνεις και όταν δεν το έχεις, την... «πληρώνεις». Η όλη κατάσταση είχε και επίπτωση και στην συνολική εικόνα του Σέρβου, καθώς έχει πιστωθεί πολλά λιγότερα από όσα έκανε.

ΤΑ ΣΟΥΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ

Ο χάρτης με όλες τις τελικές που έκαναν οι τέσσερις πρώτες ομάδες στη βαθμολογία ίσως να μη λέει και πολλά αλλά μπορεί σε ένα βαθμό να αποτυπώσει κάτι. Η ΑΕΚ έχει τον πιο... μαζεμένο χάρτη καθώς δεν έχει πολλές προσπάθειες από τα πλάγια. Η δύναμη πυρός της, με βάση το σχεδιάγραμμα και την αποτύπωση των γκολ είναι η δεξιά πλευρά , πάνω από τη μικρή περιοχή. Ο Ολυμπιακός έχει πολλά γκολ μπροστά από τη μικρή περιοχή και λίγα μέσα σε αυτή, σε αντίθετη με τον ΠΑΟΚ που έχει αρκετά γκολ μέσα από τη μικρή περιοχή. Ο Δικέφαλος ήταν μια ομάδα που προσπαθούσε να φέρει τη μπάλα όσο πιο κοντά γινόταν στην εστία για να κάνει εύστοχη τελική προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση που αφορά τις τελικές προσπάθειες εκτός εστίας έχει μια βάση. Οι διαφορές που είχαν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ σε τελικές προσπάθειες εκτός εστίας σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλες. Οι ερυθρόλευκοι και οι κιτρινόμαυροι είχαν 52 και 52 αντίστοιχα στα 10 παιχνίδια των πλέι οφ, με τον ΠΑΟΚ να έχει 34 και τον Παναθηναϊκό 32. Η σύγκριση των ποσοστών του ΠΑΟΚ θα πρέπει να γίνει με τον Παναθηναϊκό μιας και είχαν παρόμοιο αριθμό, με τον Παναθηναϊκό να έχει 34% ευστοχία και τον ΠΑΟΚ να είναι στο 29%.

Αν προσθέσει κανείς όλες αυτές τις στατιστικές λεπτομέρειες που αναλήφθηκαν καταλαβαίνει πως είναι αρκετές για να δημιουργήσουν συνθήκες απόστασης σε ένα πρωτάθλημα που ήταν από τα πλέον ανταγωνιστικά των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου