Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Τα στατιστικα στοιχεία της καριέρας του Mbwana Ally Samatta...


Όπως βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα της πορείας της αξίας του, η οποία βέβαια κάποια στιγμή έφτασε πολύ ψηλά, ένας τέτοιος παίκτης δεν θα έπρεπε να έρθει στον ΠΑΟΚ(Γραφει ο Τριανταφυλλος Πετκανόπουλος).

Δεν είναι η απότομη πτώση που σημειώνει από το 2020 που μεταγράφηκε στην Άστον Βίλα, αλλά το γεγονός ότι η πτώση αυτή συνεχίστηκε σταθερά σε τρεις ομάδες και δεν ανέκαμψε ούτε κατά την επιστροφή του στο ασφαλές γι’ αυτόν λιμάνι, στην Βελγική Γκένκ, όπου έκανε και την καριέρα του. Τι θα μπορούσε να προσφέρει υπό αυτή την εικόνα στα 31 του; Είναι η κλασική περίπτωση τελευταίων ενσήμων. 

Ο Σαμάτα, όπως βλέπουμε στο Transfermarkt, παρακάτω, καταγράφει τις πρώτες συμμετοχές του στο Αφρικανικό Champions League, διότι προφανώς δεν κρατούνται στοιχεία από το πρωτάθλημα του Κογκό στο οποίο έπαιζε, την περίοδο 2010/11, δηλαδή πριν 13 χρόνια σε ηλικία 18 χρονών.

Μια ματιά στα στατιστικά του δείχνει ότι στην καριέρα του μέχρι σήμερα, έχει 122 γκολ σε 386 αγώνες, δηλαδή 1 γκολ ανά 3,2 αγώνες. Όχι πολύ άσχημα για σέντερ φορ. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως δείχνει ότι εκτός Γκενκ έχει 40 γκολ σε 159 αγώνες δηλαδή 1 στους 4 αγώνες, μέτρια επίδοση. Αν αφαιρέσουμε δε και τo Κογκό όπου έπαιξε μετά την Τανζανία, βλέπουμε ότι πριν έρθει στον ΠΑΟΚ έχει πετύχει σε τρεις ομάδες και σε 89 αγώνες 17 γκολ, δηλαδή 1/5 αγώνες. Κακή επίδοση. Στον ΠΑΟΚ το τερμάτισε πετυχαίνοντας μόλις 3 γκολ σε 29 αγώνες (1/10). 

Μια ακόμη πιο προσεκτική ματιά μας δείχνει ότι την καριέρα του την έφτιαξε με τον Κόουτς Philippe Clement, στην Γκενκ, στα χέρια του οποίου σε 71 αγώνες πέτυχε 36 γκόλ. Αν αφαιρέσεις αυτά, τα υπόλοιπα στατιστικά του πέφτουν πολύ.

Μόλις μία χρονιά στην καριέρα του πέτυχε 20 γκολ (1ος σκόρερ), τότε με τον Clement, το 2019 και άλλη μία 11, το 2017. Από το 2020 και μετά πέτυχε μόνο μια χρονιά 9 γκολ και σε όλες τις άλλες οι επιδόσεις του είναι όπως οι φετινές. Συνολικά, σε όλη του την καριέρα εκτέλεσε μόλις οκτώ πέναλτι και ευστόχησε στα μισά! Σεντερ φορ να σου πετύχει… 

Όπως είναι φυσικό, μετά από όλα αυτά και με δεδομένη την παρουσία του, οι φίλαθλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να είδε η ομάδα σκάουτινγκ που παρακολούθησε και πρότεινε αυτόν τον παίκτη; Βεβαίως στις μεταγραφές και στις καλύτερες και πιο πετυχημένες ομάδες και σκάουτερς, το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπερνά το 50%. Προσέξτε όμως. Είναι 50% αν κάνεις καλή δουλειά. Δηλαδή ο παίκτης έχει όλα τα στοιχεία αλλά για λόγους περιβάλλοντος, προσωπικούς, χημείας, προπονητή, συστήματος, τραυματισμών κ.α. δεν αποδώσει. Εδώ έχουμε κακή εκτίμηση στοιχείων και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν ήταν δηλαδή μια χαρά παίκτης ο οποίος στον ΠΑΟΚ δεν έπιασε, ήταν (πια) ένας ακατάλληλος παίκτης. 

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ενέκρινε και για πιο λόγο ο Λουτσέσκου αυτόν τον παίκτη βλέποντας τα νούμερά του. Δεν μπορεί να μην τα είδε. 

Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί στην ομάδα επιμένουν στη χρησιμοποίησή του; Για να μην φανεί το λανθασμένο της απόκτησής του; Μπας και πουληθεί και βγεί μέρος της χασούρας; Μήπως βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την ομάδα τους στόχους, τα έσοδα; Όταν κάνεις ένα λάθος είναι καλό να μην προσπαθείς να το καλύψεις με ένα άλλο, ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Αν θεωρούν μη έτοιμο τον Τζίμα γιατί δεν πήραν μια μικρή ενίσχυση τον Ιανουάριο; Ο Γερεμέγιεφ κόστισε 270 χιλ, για παράδειγμα. 

Όσο για τον Ρασβάν Λουτσέσκου, ο μεγάλος Άτσα Νίκολιτς μου είπε κάποτε: ‘Μια όμορφη μπάλα ξεφουσκώνει αν την τρυπήσεις με μια καρφίτσα’. Ας προσέξει να μην ξεφουσκώσει η εξαιρετική καριέρα του από έναν παίκτη γιατί ο κόσμος αγρίεψε. Όσο για το γεγονός ότι, όπως λένε, είναι εξαιρετικό και φιλότιμο παιδί, ο μεγάλος Ίβκοβιτς σε ανάλογες περιπτώσεις έλεγε:’ Αν είναι καλό παιδί μπρε να τον κεράσω μια πάστα, όχι να τον βάλω να παίξει’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου