Το λάστιχο λοιπόν πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα για να προλάβεις το ραντεβού. Θα διαπραγματευτείς με το βουλκανιζατέρ την τιμή και μάλιστα με σκληρά και χρονοβόρα παζάρια, ακόμη και σε εκείνη τη στιγμή; Όπως, ας πούμε, κάνεις συνήθως; Θα διακινδυνεύσεις για τα λίγα χρήματα μιας καλύτερης τιμής στο λάστιχο να χάσεις το ραντεβού και τα μεγάλα οφέλη στα οποία προσδοκάς;
Αυτό ακριβώς έκανε ο ΠΑΟΚ φέτος και η συζήτηση για τις αιτίες της συντριβής θα μπορούσε να τελειώσει εδώ. Η απάντηση θα ήταν ικανοποιητική αλλά θα έκρυβε και άλλα προβλήματα.
Καταστροφή
Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για μια καταστροφή για τον ΠΑΟΚ. Τα αρνητικά όλοι τα ξέρουν. Να τονίσουμε μόνο τους χαμένους βαθμούς στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, τόσο για την ομάδα όσο και για την Ελλάδα. Από την οποία κρίνεται η δυναμικότητα των αντιπάλων σου στα επόμενα χρόνια. Αυτή την αρνητική χρονιά θα κάνεις πέντε χρόνια να τη σβήσεις. Αυτό είναι για μένα η χειρότερη από τις συνέπειες.
Όταν υπάρχει μια καταστροφή οποιασδήποτε μορφής υπάρχει πάντοτε σωρεία αιτιών και λαθών. Έτσι ακριβώς και στη ατυχή συνάντηση του ΠΑΟΚ με την Λέφσκι.
Οι αιτίες της τραγωδίας λοιπόν έχουν να κάνουν με τη διοίκηση, την τεχνική ηγεσία και την τύχη. Αφήνω έξω στην περίπτωση αυτή τους παίκτες οι οποίοι ό,τι μπορούσαν το έδωσαν. Δεν είχαμε δηλαδή παίκτες τραγικούς ή αδιάφορους ή τοξικούς. Τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδι.
1) Για την διοίκηση παραθέτω αυτούσιο άρθρο που είχα γράψει στις 6 Ιουλίου, με τίτλο: «Ρισκάρει τα πάντα ο ΠΑΟΚ με τις καθυστερήσεις στις μεταγραφές.
Μολονότι πήρε αξιόλογους νεαρούς τα κενά ‘φωνάζουν’ και ο χρόνος κυλά».
«…Άρχισαν, τα όργανα πάλι στον ΠΑΟΚ σχετικά με τις μεταγραφές. Ή μάλλον επανεμφανίστηκε η γνωστή ‘δυσκοιλιότητα’. Η νοοτροπία που τρώει τα σωθικά του συλλόγου, που είναι ικανή να οδηγήσει σε απώλειες τεράστιων εσόδων, έναντι άμεσης εξοικονόμησης πενταροδεκάρων και ευθύνεται για τόσες αποτυχίες, παρά τις επιτυχίες και τους τίτλους, είναι και πάλι εδώ.
Το πρόβλημα είναι η αδυναμία να προχωρήσει έγκαιρα στο τελικό βήμα με την απόκτηση ενός-δύο έμπειρων και ποιοτικών παικτών, που σπαρακτικά ζητά ο προπονητής, σε κενά τα οποία ‘φωνάζουν’ και οι οποίοι θα ανεβάσουν το επίπεδο και θα εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση.
Αν έχεις σε 15 μέρες κρίσιμο αγώνα και δεν είσαι πλήρης και έτοιμος διακινδυνεύεις την πορεία στην Ευρώπη, τεράστια έσοδα, την εξέλιξη της ομάδας, την μέχρι τώρα επένδυσή σου, την κακή ψυχολογική κατάσταση του τεχνικού τημ, το κακό κλίμα, την οργή των φιλάθλων (όπως πέρσι), την καταστροφή δηλαδή, για λίγα ‘ψίχουλα». Δυστυχώς αυτό έγινε.
2) Τεχνική ηγεσία. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση ο Λουτσέσκου βρέθηκε στις δύο χειρότερες ίσως βραδιές της ζωής του. Όλοι επισημαίνουν λάθη αλλά το ζήτημα είναι ότι συνολικά δεν πέτυχε το πλάνο του. Επέλεξε να πάει επιθετικά και αφ’ υψηλού, να επιβάλει το παιχνίδι του, μολονότι είχε κενά και ο ίδιος είχε δηλώσει στους συνεργάτες του ότι θα πάει σ’ αυτά τα ματς περισσότερο με τους παλιούς. Και πήγε στη Σόφια με πέντε καινούργιους, εξ’ αυτών οι τρεις U21. Έπρεπε ίσως να το δεί πιο κυνικά, πιο συντηρητικά, πιο στοχευμένα. Η δημιουργία της ομάδας που ονειρεύεται θα μπορούσε να περιμένει. Τώρα όλα είναι στον αέρα. Βέβαια είχε τις ατυχίες να χάσει παίκτες όπως ο Ολιβάρες, ο Καντουρί και την τελευταία στιγμή ο Βιειρίνια και να μην έχει τον Μπίσεσβαρ. Έστω κι έτσι όμως θα μπορούσε να το πάει πιο συντηρητικά για το αποτέλεσμα. Βέβαια ίσως το πρώτο γκολ να ανέτρεψε τα πάντα ως προς τις τακτικές του.
3) Η τρίτη αιτία ήταν ο παράγοντας τύχη που γύρισε την πλάτη στον ΠΑΟΚ. Από τα τρία γκολ που δέχτηκε τα δύο ήταν ‘δώρα’ και μάλιστα από αυτά που σπάνια γίνονται.
Κάθε υπαίτιος δείχνει τον άλλο
Ακριβώς επειδή σε μια καταστροφή υπάρχει αυτή η σωρεία άστοχων ενεργειών και λαθών, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να ρίξουν το φταίξιμο σε άλλους. Και στους ενδιάμεσους να λειτουργήσουν με βάση συμπάθειες και εμπάθειες. Για παράδειγμα ο προπονητής θα επικαλείται πόσο ‘γυμνό’ τον άφησαν και πόσο δεν ικανοποίησαν αυτά που ζήτησε και μάλιστα έναντι λίγων χρημάτων. Δεν ζήτησε δηλαδή τίποτε εξεζητημένα και ακριβά πράγματα.
Από τη μεριά της η διοίκηση θα μπορούσε να πεί ότι είχε απαίτηση μια ομάδα με μπάτζετ 50 εκατ. να περάσει άνετα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μια άλλη των 10 εκατ. Οι δημοσιογράφοι και οι φίλαθλοι ρίχνουν το ανάθεμα σε όποιον δεν συμπαθούν. Και όλοι μαζί θα μπορούσαν αντί αυτοκριτικής να το ρίξουν στην ατυχία. Ευτυχώς αυτό από τη μεριά της τεχνικής ηγεσίας τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Όλος ο μηχανισμός ΠΑΟΚ απέτυχε
Το σίγουρο είναι ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της ομάδας δεν υπολόγισε, δεν διάβασε σωστά τις δυσκολίες του αγώνα. Πίστεψε ότι θα είναι μια απλή διαδικασία και φέρθηκε με αφέλεια. Ειδάλλως δεν πιστεύω ότι η διοίκηση, και καμιά διοίκηση, όσο κι αν ήθελε να γλυτώσει χρήματα θα έβαζε σε κίνδυνο τα 15 εκατ. για κάτι λιγότερο από ένα. Και η τεχνική ηγεσία, όμως φαίνεται, από την αρχή προετοίμασε την ομάδα για το πρωτάθλημα και έστω τα Πλει Oφ του Conference. Για όλη τη χρονιά, το μέλλον, αγνοώντας το διακύβευμα του παρόντος.
Έκανε δυνατές προπονήσεις γι’ αυτό οι παίκτες δεν είχαν φρεσκάδα και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Δεν υπολόγισε την απόδοση της Λέφσκι. Θυμηθείτε ότι η ίδια τεχνική ηγεσία πόσο φρέσκια ομάδα παρουσίασε το καλοκαίρι του 2018 όταν αντιμετώπισε Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας και Μπενφίκα. Επίσης το καλοκαίρι του 2019 όταν μετά από ένα μήνα προετοιμασίας ήταν τόσο φρέσκια η ομάδα και κόντεψε να αποκλείσει τον παρά τρίχα στον τελικό του CHL μόλις τρεις μήνες πριν Άγιαξ. Αντίθετα, πέρσι όταν και πάλι η ομάδα υποτίμησε τους καλοκαιρινούς της αντιπάλους, έκανε γερή προετοιμασία, παρουσιάστηκε ‘σφιγμένη’ και είχε την ίδια εικόνα. Την γλύτωσε στο τσάφ αλλά αν πάει πολλές φορές η κανάτα στη βρύση …
Αυτό, η υποτίμηση δηλαδή της Λέφσκι από όλο τον οργανισμό της ομάδας είναι ίσως η κυριότερη αιτία της συντριβής. Μολονότι υπήρχαν τα σημάδια για μια αναγέννηση της βουλγαρικής ομάδας, ένα καλό κλίμα και ένα ενθουσιασμό. Και ξέρουμε πως αυτά ‘και νεκρούς ανασταίνουν’.
Για να κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο και να μην κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα να σημειώσουμε ότι ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου, αν μείνει, θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει καλύτερα χωρίς διπλούς αγώνες, να φτιάξει τη νέα καλή ομάδα και ίσως του χρόνου τέτοιο καιρό όλα να έχουν έρθει και να είναι πολύ καλύτερα.
Σημείωση: Σε ίδια κακή μέρα με τον Λουτσέσκου βρέθηκα κι εγώ, με το άρθρο μου την περασμένη εβδομάδα που προέβλεπε πρόκριση του ΠΑΟΚ και άνετα. Μολονότι επιχειρηματολόγησα, δεν ξέρω αν τελικά έκανα την επιθυμία πρόβλεψη. Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι με πούλησε το λάθος του Λύρατζη, αλλά δεν το λέω. Έπεσα έξω. Μου είπε κάποιος φίλος: ‘γιατί δεν κράτησες μια πισινή, όπως κάνουν όλοι, με κάποια ‘εφ’ όσον’ και αν κλπ, να μην εκτεθείς;’. Δεν γράφω έτσι όμως. Αυτή ήταν η γνώμη μου εκείνη τη στιγμή και την είπα και την αιτιολόγησα. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Όπως ο Λουτσέσκου…