Το ρολόι δείχνει 89’ και ο Νεσπόντοφ πηγαίνει να χτυπήσει το κόρνερ. Οι παίκτες της ΑΕΚ δείχνουν σαστισμένοι. Σαν να νιώθουν ότι τους περιμένει κάτι μοιραίο. Από τα μάτια μου περνάνε οι στιγμές του 2018. Το κόρνερ του Μπίσεσβαρ, το γκολ του Βαρέλα. Που ακυρώθηκε. Ακριβώς στην ίδια εστία, στην ίδια γωνία, στο ίδιο λεπτό.
Θεέ μου ναι τώρα. Ας γίνει τώρα, λέω μέσα μου. Έχω μια πίστη ότι θα γίνει. Το περιμένω. Γίνεται. Το σουτ δεν ήταν ‘κεραυνός’. Η μπάλα πέρασε ανάμεσα σε τόσα πόδια. Από το μάτι μιας βελόνας. Κισμέτ!
Οι άνθρωποι που ρέπουν στο μεταφυσικό μιλάνε για ‘θεία δίκη’. Όσοι αντίθετα πιστεύουμε στον ορθολογισμό μιλάμε για ‘στατιστική διόρθωση’. Ομολογώ ότι χθες ήμουν στους πρώτους.
Ή ΑΕΚ, με την ακύρωση του γκολ του Βαρέλα, τότε έκλεψε ένα πρωτάθλημα. Έχουν γραφεί άπειρα πράγματα δεν είναι να το ξαναρχίσουμε. Θα σημειώσω μόνο το εξής. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟ VAR ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΓΚΟΛ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΟΠΤΗΣ.
Έκτοτε ο ΠΑΟΚ κέρδιζε διαρκώς την ΑΕΚ για αρκετά χρόνια. Την απέκλεισε δύο φορές από τελικό Κυπέλλου μέσα στην έδρα της στο 90’. Την κέρδισε άλλες δύο φορές σε τελικό, πάλι μέσα στο σπίτι της και φέτος, τον τελευταίο μήνα, την ισοφάρισε δύο φορές και την κέρδισε άλλη μία, χθες, στο 90’. Επίσης, αν της πάρει τον τίτλο αυτό θα γίνει διότι η ΑΕΚ ισοφαρίστηκε σε άλλους δύο αγώνες στο 90’.
Αυτό δεν είναι στατιστική διόρθωση αλλά στατιστική υπέρβαση. Έτσι κλείνουμε προς τη μεταφυσική εκδοχή. Και μάλιστα φαίνεται ότι το έγκλημά της, το 2018 ήταν πολύ μεγάλο για να της επιφυλάσσει η ανώτερη δύναμη τόσο μεγάλη τιμωρία.
Ο αγώνας
Αγωνιστικά και τακτικά είδαμε τον Λουτσέσκου να παίζει το παιχνίδι Αλμέιδα και απολαύσαμε ποδόσφαιρο και γκολ. Είχα υποστηρίξει σε πρόσφατο άρθρο μου ότι η περιρρέουσα άποψη ότι ο Αλμέιδα ‘του παίρνει την ταυτότητα’ ήταν εσφαλμένη.
Οι δύο τους ακολουθούν δύο διαφορετικές σχολές. Ο πρώτος τη σχολή Κλοπ με το Γκέγκεν πρέσινγκ ενώ ο δεύτερος τη σχολή Γκουαρντιόλα, της κατοχής και του ‘χτισίματος’ επιθέσεων από πίσω.
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι καλύτερη είναι είτε η μία σχολή είτε η άλλη. Ούτε ότι κάποια ‘παίρνει την ταυτότητα’ της άλλης. Όλα είναι συνάρτηση της ποιότητας και της συμβατότητας των παικτών και της συγκυρίας. Για κάποιο διάστημα όλα ήταν υπέρ του Αλμέιδα.
Ο Λουτσέσκου διαπίστωσε ότι με τους παίκτες που διαθέτει δύσκολα θα κερδίσει την ΑΕΚ με το αγαπημένο του σύστημα και υιοθέτησε εκείνο του αντιπάλου του. Έτσι τα κατάφερε καλύτερα στα δύο τελευταία παιχνίδια.
Φυσικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση και πάλι ποιο είναι καλύτερο, ποιος έκανε ματ σε ποιόν και πολύ περισσότερο, ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στο τέλος. Το σίγουρο είναι πως όταν συναντιούνται δύο καλές ομάδες οι οποίες παίζουν αλλά Κλοπ-Αλμέιδα, βλέπουμε θέαμα και γκολ. 2-2, 3-2!