(από forza) Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι παίκτες αλλάζουν πιο συχνά ομάδες από ότι στο παρελθόν.
Το ίδιο ισχύει και στον ΠΑΟΚ, ωστόσο υψηλή θέση στο κλαμπ των πιο πιστών ξένων ποδοσφαιριστών στην ιστορία της ομάδας διεκδικούν τρεις εν ενεργεία παίκτες του, που έχουν ανανεώσει τη συνεργασία τους με το Δικέφαλο και για τα επόμενα χρόνια.
Και πρώτος από όλους ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ο οποίος, εφόσον εξαντλήσει το νέο του συμβόλαιο μέχρι το 2022, θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια παρουσίας στην Τούμπα. Από κοντά, κι άλλοι δύο παίκτες από τη... φουρνιά του 2016. Τόσο ο Λέο Μάτος, όσο και ο Χοσέ Κρέσπο, θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2021... πενταετία στον ΠΑΟΚ.
Πρόκειται για νούμερα, που σαφώς σπανίζουν στη σύγχρονη εποχή. Άλλωστε, ο κανόνας θέλει τους ξένους παίκτες να παραμένουν ένα-δύο χρόνια (ακόμη και η τριετία θεωρείται μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής) στην ομάδα τους, αναζητώντας στη συνέχεια τον επόμενο σταθμό στην καριέρα τους.
Τα πράγματα, βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι. Στη δεκαετία του 1970, όταν επιτράπηκε η παρουσία ξένων στη Α΄ κατηγορία, οι παίκτες δεσμεύονταν με πολυετή συμβόλαια με τις ομάδες τους, που κρατούσαν στη δύναμη τους, όσους διακρίνονταν και έκαναν τη διαφορά.
Κάπως έτσι, ο Νέτο Γκουερίνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ξένων παικτών με τη μακροβιότερη θητεία στην Τούμπα. Έφθασε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1974 (στην πατρίδα του έπαιξε στην Ατλέτικο Μινέιρο και στη Νασιονάλ) για να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ μέχρι και το Δεκέμβριο του 1983. Με άλλα λόγια, υπηρέτησε το Δικέφαλο για σχεδόν μια δεκαετία (πέτυχε 66 γκολ σε 231 αγώνες). Φυσικά, κορυφαία του στιγμή ήταν το γκολ, που σημείωσε στο ντέρμπι της 2ας Μαϊου 1976 κόντρα στην ΑΕΚ, που σήμανε ουσιαστικά και την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.
«Θα πρέπει ο κόσμος να δείξει υπομονή. Μπορεί το παιχνίδι να μην έχει ευνοϊκή για εμάς εξέλιξη από την αρχή, αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι το τελικό αποτέλεσμα» ήταν τα λόγια του πριν το ματς, που αποδείχτηκαν προφητικά, μια και το γκολ του Βραζιλιάνου σημειώθηκε στο 89΄. Να σημειωθεί ότι τέσσερις μήνες πριν την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ, είχε πάρει ελληνική υπηκοότητα.
Συμπαίκτης για πολλά χρόνια του Γκουερίνο ήταν ο Μπλάντεν Φούρτουλα. Ο Βόσνιος στην καταγωγή τερματοφύλακας είχε εξαργυρώσει το καλοκαίρι του 1975 την (ένα χρόνο νωρίτερα) καλή παρουσία του στον Πανσερραϊκό (oι πρώτες συζητήσεις με ελληνική ομάδα είχαν γίνει με τον Ηρακλή) και ευτύχησε στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα (έπαιξε και στα 30 ματς και δέχτηκε μόνο 17 γκολ). Για ένα χρόνο, όμως, έχασε (σαν παίκτης) το δεύτερο πρωτάθλημα, αφού το καλοκαίρι του 1984 κρέμασε τα γάντια του. Ήταν, ωστόσο, μέλος της ομάδας, αφού είχε αναλάβει καθήκοντα προπονητή γκολκίπερ. Στην τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα ρεβάνς στο Μόναχο με την Μπάγερν. Είχε αποκρούσει δύο φορές το πέναλτι του Αουγκεντάλερ (πριν ο Γερμανός σκοράρει με την τρίτη προσπάθεια), όπως και το πέναλτι του Χένες (οι Γερμανοί είχαν προκριθεί με 9-8).
ΓΚΑΡΣΙΑ-ΙΒΙΤΣ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ
Ο Πάμπλο Γκαρσία φόρεσε τα ασπρόμαυρα από το καλοκαίρι του 2008 και για την πενταετία που ακολούθησε. Ο Ουρουγουανός ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Γιώργο Δώνη, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2013 να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ. Δεν συνέχισε, όμως, σε άλλη ομάδα, μια και δεν υπήρχε εκείνο το διάστημα μεταγραφική περίοδος σε ισχύ. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο Γκαρσία γύρισε στην Τούμπα, αν και δεν παρέμεινε για πολύ, αφού, τον Ιανουάριο του 2014 αναχώρησε για την Ξάνθη.
Την ίδια περίοδο με τον Γκαρσία είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ κι ο Βλάνταν Ιβιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός παρέμεινε στον ΠΑΟΚ για τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας στο ενεργητικό του 133 συμμετοχές και 25 γκολ.
ΛΙΝΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ
Από τους ξένους παίκτες στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, αυτός που ξεχωρίζει είναι, φυσικά, ο Αλβες Λίνο .Όταν τον Ιανουάριο του 2009 ο Βραζιλιάνος μπακ ήρθε στο Δικέφαλο, είχε μπει ήδη στα 32 του χρόνια. Όμως ο Φερνάντο Σάντος ήξερε καλά τις δυνατότητες του λατινοαμερικάνου από τη θητεία του στην Πορτογαλία, τόσο με την Κοΐμπρα, όσο και με την Πόρτο. Αργότερα τον έμαθαν καλά και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, απολαμβάνοντας τον στα γήπεδα για πεντέμισι χρόνια. Κι όταν το καλοκαίρι του 2014 αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ, ο Λίνο μετρούσε 220 συμμετοχές και δεκαέξι γκολ.
ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ, ΠΟΥ ΣΤΕΡΙΩΣΑΝ
Το ρεκόρ του Ουντέζε, οι δύο τίτλοι του Φουτσίνι και τα «γεμάτα» χρόνια του Μαγκντί
Ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής με τη μακροβιότερη διαδρομή στην Τούμπα είναι ο Ιφεάνι Ουντέζε, που αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα για συνολικά πεντέμισι χρόνια.
Ο Νιγηριανός αμυντικός αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2000 επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει από τη θητεία του στην ομάδα της Καβάλας. Ο Ουντέζε θα παρέμενε στον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2006 (με ένα μικρό διάλλειμα στη Γουέστ Μπρομ, στο β΄ μισό της σεζόν 2002-03), έχοντας ως ατομικό απολογισμό 154 συμμετοχές και τρία γκολ.
Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα θήτευσε στον ΠΑΟΚ κι ο Αρμάντο Φουτσίνι. Προερχόμενος τον Ιανουάριο του 2001 από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Καμερουνέζος φορούσε τα ασπρόμαυρα μέχρι το καλοκαίρι του 2006 (131 συμμετοχές-δέκα γκολ), διάστημα στο οποίο ευτύχησε να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο κυπέλλων (2001, 2003).
Η απόκτηση του Τολμπά Μαγκτί το καλοκαίρι του 1989 αποτέλεσε προϊόν τυχαίας ανακάλυψής του. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας είχε διεξαχθεί στο Λεπένσκι της Σερβίας, όπου εκείνες τις ημέρες έκανε προπονήσεις και η αιγυπτιακή ομάδα της Ζάμαλεκ. Την προσοχή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ δεν άργησε να τραβήξει ο Μαγκντί, ο οποίος ξεχώριζε για την υψηλή του τεχνική κατάρτιση. Οι Γιώργος Σκαρτάδος και Γιώργος Μητσιμπόνας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στον Θωμά Βουλινό, προκειμένου να τον πληροφορήσουν για το σπάνιο ταλέντο του Αιγύπτιου και να τον κινητοποιήσουν προς την κατεύθυνση απόκτησής του. Οντως οι διαδικασίες έτρεξαν γρήγορα, η Ζάμαλεκ αποζημιώθηκε με 100 χιλ. δολάρια, ο Μαγκντί με άλλα 40 χιλ. δολάρια κι έτσι ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός έγινε ο πρώτος Αφρικανός παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Μαγκντί αγωνίστηκε σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το κύπελλο και 6 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Πέτυχε δώδεκα γκολ στο πρωτάθλημα και πέντε στο κύπελλο.
ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΣΙΤΣ, ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ
Την ίδια περίοδο με τον Ουντέζε είχε αποκτηθεί κι ο Σλάτζαν Σπάσιτς. Προερχόμενος από τη Ζελέζνικ, ο Σέρβος μεσοεπιθετικός μέτρησε πέντε σεζόν παρουσίας στην Τούμπα. Συνολικά, ο Σπάσιτς έπαιξε σε 133 ματς και πέτυχε 31 γκολ.
Ο Ντάνιελ Φερνάντες συμπλήρωσε ακριβώς 100 παρουσίες κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος (αλλά γεννημένος στον Καναδά) τερματοφύλακας είχε ενταχθεί στο ρόστερ τον Ιανουάριο του 2004 και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2008, όταν και πήρε μεταγραφή για την Μπόχουμ. Σήμερα, στα 35 του χρόνια, ανήκε στη Φαρένσε, ομάδα της Β΄ κατηγορίας της Πορτογαλίας.
ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ, ΚΑΤΣΕ ΚΑΙ Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ αποκτήθηκε το 2007 από τον Ηρακλή και, στα πέντε χρόνια παρουσίας στο Δικέφαλο, έφθασε τις 122 συμμετοχές. Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Εργκους Κάτσε (γεννήθηκε στην Αλβανία, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη). Το καλοκαίρι του 2012 ήταν 19 χρόνων, αλλά ο Δώνης του εμπιστεύτηκε θέση βασικού. Σημείο καμπής ήταν το καλοκαίρι του 2016 (δανεικός στη Βικτόρια Πλζεν), επέστρεψε γρήγορα από την Τσεχία για να παίξει άλλη μια χρονιά στον ΠΑΟΚ. Όσο για τον Βιεϊρίνια, έχει ήδη κλείσει πενταετία (συνολικά) στο Δικέφαλο και συνεχίζει.