(ΑΠΟ GAZZETTA.GR)Ο Ιβάν Σαββίδης συμπληρώνει έξι χρόνια στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήτοι 2.190 ημέρες, 100 εκατ. ευρώ, 74 ποδοσφαιριστές, 8 προπονητές, 2 κύπελλα, ολική διαγραφή χρεών προς το δημόσιο και πάει λέγοντας…
Το μεγάλο όνειρο του Πόντιου επιχειρηματία είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου στην Τούμπα. Αυτός είναι ο βασικός μακροπρόθεσμος στόχος του κι αν κρίνουμε απ’ όλες τις μέχρι τώρα κινήσεις του στο χώρο του ποδοσφαίρου και των επενδύσεων, θα γίνει πραγματικότητα.
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας εργασιομανής άνθρωπος, που έχει μάθει να υλοποιεί τις υποσχέσεις του και τα λόγια του να γίνονται στο ακέραιο πράξεις, όπως περίτρανα αποδείχθηκε στην υπόθεση με την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη νέα τάξη πραγμάτων στην ΕΠΟ.
Η αποτίμηση της εξαετούς παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, πέραν των χρημάτων που έχει βάλει για επενδύσεις στην Τούμπα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας, έχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως επίσης και οι κινήσεις του εκτός ποδοσφαίρου.
Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα στον ΠΑΟΚ οι αριθμοί λένε πως:
74 ποδοσφαιριστές έχουν αποκτηθεί με την υπογραφή του Ιβάν Σαββίδη. Οι 56 εξ αυτών είναι ξένοι και μόλις οι 18 Ελληνες.
100.000.000 θα φτάσει το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εφόσον καλυφθεί ολόκληρο το ποσό της τελευταίας αύξησης, που «τρέχει» από τον περασμένο Μάιο, ανέρχεται στα ένδεκα εκατ. ευρώ και η οποία θα καλυφθεί εκ νέου από τον Ιβάν Σαββίδη.
8 προπονητές έχουν περάσει, επί εποχής Σαββίδη, από τον ασπρόμαυρο πάγκο, με τον Γιώργο Γεωργιάδη να έχει το ρεκόρ (τρεις φορές υπηρεσιακός) και η λίστα να περιλαμβάνει τους: Δώνη, Στέφενς, Αναστασιάδη, Τούντορ, Ιβιτς, Στανόγεβιτς, Λουτσέσκου.
16,7 εκατομμύρια ευρώ έχει βάλει στο ταμείο του ο ΠΑΟΚ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών στην εποχή Σαββίδη. Οι πιο «ακριβές πωλήσεις»: Νομπόα (1.500.000), Όλσεν (2.400.000), Μακ (3.500.000), Λούκας (7.500.000), Ροντρίγκες (3.500.000), Τσίμιροτ (2.500.000)
22,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί την τελευταία πενταετία για μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Τα 2.000.000 ευρώ που δόθηκαν για την απόκτηση του Λέο Ζαμπά από την Αχμάτ Γκρόζνι, ξεπέρασαν ως κόστος μεταγραφής τα 1,9 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί το χειμώνα του 2017 στη Λέγκια Βαρσοβίας για τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και το 1,8 εκατ. ευρώ που κόστισε η απόκτηση του Ροδρίγο Ρέι το καλοκαίρι του 2018.
Οι επενδύσεις εκτός ποδοσφαίρου
Παράλληλα με την αγορά και την επένδυση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ την τελευταία εξαετία δρομολογήθηκε μια σειρά από επιχειρηματικές επενδύσεις της οικογένειας Σαββίδη, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Πρώτη κίνηση του το 2013 ήταν η ενοικίαση, με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τα 95.000 ευρώ, και η πραγματική αναγέννηση του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», το οποίο ανακαινίστηκε, μεταμορφώθηκε και προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας.
Το ίδιο διάστημα κι ενώ γινόταν έντονα λόγος για ξεπούλημα προχώρησε, μέσω της εταιρείας Donskoy Tabak, στην αγορά της ΣΕΚΑΠ αντί 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η προβληματική ελληνική εταιρεία καπνού αναβαθμίστηκε, επέστρεψε σε κερδοφόρες χρονιές, αλλά η πώληση το Μάιο του 2018 στον ιαπωνικό κολοσσό JTI, αντί 1,6 δισ. δολαρίων, των τριών εταιρειών (Donskoy Tabak, Pereslavl-Tabak, ΣΕΚΑΠ) έβαλε ένα τέλος στην παρουσία του στο συγκεκριμένο χώρο.
Ακολούθησαν άλλες μικρότερες επενδύσεις, μέχρι να φτάσουμε στην εξαγορά της Σουρωτής ΑΕ και φυσικά την εμπλοκή του στην αγορά του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μέσω της Belterra Investments LTD.
Εδώ και δύο χρόνια έχει μπει δυναμικά στο χώρο των ΜΜΕ. Η πρώτη απόπειρά του έγινε με την συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την απόκτηση πανελλαδική άδειας τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ λίγο αργότερα αγόρασε το 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel, μια επένδυση που παραμένει στάσιμη.
Το 2017 η εταιρεία «Dimera» συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου «Πήγασος», Έθνος και Ημερησία, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV, ο οποίος κατέχει μια από τις επτά πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες και πλέον βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ως ένας σημαντικός «παίκτης» στα τηλεοπτικά δρώμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου