Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΠΑΟΚ έχει το ρόστερ με την μεγαλύτερη αντικειμενική αξία στην Ελλάδα, ρίχνοντας από την σχετική πρωτιά τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά το 2011!
Θεωρητικά το παράθυρο έκλεισε. Όποιος ψώνισε, ψώνισε. Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής (ίσως ένας μέσος για την ΑΕΚ), όμως τα ρόστερ διαμορφώθηκαν. Πλέον, ξέρουμε πως θα πορευτούν οι ομάδες μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και θα έχουν ξανά δικαίωμα για προσθοαφαιρέσεις και πειράγματα στο ρόστερ τους.
Οι τελευταίες πινελιές που πρόσθεσε ο Ολυμπιακός στο ενεργητικό του (Γιάγια Τουρέ, Ζοσέ Σα, Ματίας Ναουέλ), αλλά και οι αποχωρήσεις των Ασαριφάρντ, Ταχτσίδη, Πάρντο και Αντρέ Μαρτίνς σηματοδοτούν μία ιστορική συγκυρία σε ότι αφορά τα ρόστερ των ομάδων της Super League.
Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά από το 2011, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη αντικειμενική αξία στο ρόστερ τους, αφού πάνω στο νήμα, ο ΠΑΟΚ προσπέρασε τον Ολυμπιακό και βρίσκεται στην σχετική κορυφή για πρώτη φορά στην ιστορία του!
Ως βασικό εργαλείο της αξιολόγησης, αντλούμε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα www.transfermarkt.com, που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των ομάδων, των ποδοσφαιριστών δηλαδή. Δεν αποτελεί αλάθητο κριτήριο, ούτε θέσφατο. Εξάλλου, στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, οι μετοχές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν με απίστευτη ταχύτητα.
Ωστόσο, με βάση κάποια σημαντικά κριτήρια όπως η ηλικία, οι συμμετοχές, τα γκολ / ασίστ, το συμβόλαιο, οι ετήσιες απολαβές προκύπτει κάθε φορά ένα ποσό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία ενός παίκτη, το οποίο σπάνια απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα, η πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού σε ότι αφορά το ρόστερ με την μεγαλύτερη αντικειμενική αξία στην Super League δεν απειλήθηκε ποτέ την τελευταία επταετία (τα στοιχεία ξεκινούν από τον Νοέμβριο του 2010), από τότε δηλαδή που η εποχή της πολυμετοχικότητας έληξε για τον Παναθηναϊκό.
Μάλιστα, οι πράσινοι έχουν πετύχει το απόλυτο high για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού την 1η Φεβρουαρίου του 2011, το ρόστερ του τριφυλλιού είχε αντικειμενική αξία 99,8 εκατομμυρίων ευρώ, νούμερο που δεν έχει εμφανιστεί ξανά την τελευταία δεκαετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
Από το καλοκαίρι του 2013, ο ΠΑΟΚ προσπερνά τον Παναθηναϊκό στην δεύτερη θέση, ενώ από πέρσι το φθινόπωρο, η ΑΕΚ ανεβαίνει στην τρίτη θέση, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού του 2017 παρατηρούμε την μικρότερη διαφορά του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ, με το ρόστερ των Πειραιωτών να αποτιμάται στα 49,1 εκατομμύρια ευρώ και του Δικεφάλου του Βορρά στα 41,8. Σε όλη την τελευταία οκταετία η διαφορά ήταν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που όμως άλλαξε από φέτος το καλοκαίρι.
Με τις τελευταίες προσθήκες (Τουρέ, Σα, Ναουέλ), αλλά και τις αποχωρήσεις (Ανσαριφάρντ, Ταχτσίδη) η αντικειμενική αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού υπολογίζεται πλέον στα 58,75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ αποτιμάται στα 59,3 εκατομμύρια ευρώ και της ΑΕΚ στα 38,4.
Αυτό αποτυπώνεται και στην μέση αντικειμενική αξία που έχει κάθε παίκτης των ομάδων. Για τον Δικέφαλο του Βορρά, αυτό το ποσό υπολογίζεται κατά μέσο κατά μέσο όρο στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, των ερυθρόλευκων 2,1 και της ΑΕΚ 1,2.
Είναι η πρώτη φορά από το 2011, που υπάρχει μία τέτοια αλλαγή ισορροπιών σε ότι αφορά την κορυφή αυτής της κατηγορίας, κάτι που πρώτιστα οφείλεται στην αύξηση του μπάτζετ του ΠΑΟΚ, την μεγαλύτερη ποιότητα των παικτών που έχει προσθέσει στο δυναμικό του, αλλά και την αύξηση της αξίας των παικτών που ήδη είχε στο ρόστερ του, όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Πέλκας.
Ο μνημονιακός Παναθηναϊκός εξακολουθεί να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με αντικειμενική αξία τα 16,93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την εξάδα κλείνουν Ατρόμητος και Άρης.
Το τριφύλλι έχει και το πιο νεανικό ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας τα 23,2 χρόνια (ακολουθούν Αστέρας Τρίπολης και Παναιτωλικός, ενώ αξιοσημείωτη είναι η 5η θέση της ΑΕΚ), ενώ αντίθετα οι πιο «γηρασμένες» είναι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης με Άρη (27,8) και ΠΑΟΚ (27,7) να επενδύουν στην εμπειρία.
Ο ΟΦΗ είναι (με μεγάλη διαφορά) η ομάδα με τους λιγότερους ξένους (μόλις 5), μπροστά από Ατρόμητο (8) και Παναθηναϊκό (9), ενώ ΠΑΟΚ και Πανιώνιος μετρούν από 18 ξένους στο ενεργητικό τους και ηγούνται αυτής της κατηγορίας στην Super League.
Αν ψάχνουμε να βρούμε για τον παίκτη με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ελληνικό πρωτάθλημα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος αποτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα μπροστά από τον Πόντους Βέρνμπλουμ (6,5) και τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (6) του ΠΑΟΚ.
Την πεντάδα κλείνουν Μπίμπρας Νάτχο (4.8) και Ντάνιελ Ποντένσε (4.5), ενώ ο πιο ακριβός παίκτης της Ένωσης, ο Αντρέ Σιμόες βρίσκεται στην 7η θέση με αξία στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου