(απο sdna.gr)Η Μπεσικτάς ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τραβήξει από την κληρωτίδα ο ΠΑΟΚ, όχι για έναν, αλλά για δεκάδες λόγους.
Η κοπιαστική -όσο και περίεργη- σεζόν μόλις είχε ολοκληρωθεί με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Μία ομάδα που πριν την διακοπή λόγω κορωνοϊού (σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ahmet Nur Çebi) έκανε τον προγραμματισμό της για την επόμενη σεζόν δίχως να υπολογίζει σε ευρωπαϊκή έξοδο, είχε πετύχει το ακατόρθωτο.
Εκμεταλλεύτηκε το ξεφούσκωμα της Σίβασπορ, την ευρωπαϊκή τιμωρία της Τράμπζονσπορ και από το πουθενά, με 6 νίκες στα 8 τελευταία παιχνίδια «έκλεψε» πάνω στο νήμα, στο φώτο-φίνις την 3η θέση που την έφερε στα προκριματικά του Champioms League.
Στο ταξίδι της επιστροφής οι σέλφι των παικτών της Μπεσικτάς είχαν άρωμα από σαμπάνια, όμως ο προπονητής της ομάδας Σεργκέν Γιαλτσίν στην τελευταία συνέντευξη τύπου της σεζόν δεν έδωσε ούτε καν ένα μειδίαμα στους φωτογράφους. Έδειχνε σκεπτικός, προβληματισμένος για την επόμενη ημέρα: «Εγώ δεν θέλω να αποχωρήσει κανένας ποδοσφαιριστής από την ομάδα. Ωστόσο, δεν μπορούμε πια να πληρώνουμε ετήσιους μισθούς 2 και 3 εκατομμύρια. Δεν θα ήθελα να φύγει κανείς. Ούτε ο Γκιονούλ, ούτε ο Ερκίν, κανένας. Αλλά δεν γίνεται!
Η Μπεσικτάς δεν είναι πια σε θέση να πληρώνει τέτοιους παίκτες. Κι εγώ θα ήθελα ποδοσφαιριστές - σταρ για να χτίσουμε μια μεγάλη ομάδα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το μοντέλο. Πριν από 3-4 χρόνια το μπάτζετ της Μπεσικτάς ήταν 90 εκατομμύρια ευρώ. Του χρόνου ενδεχομένως να είναι 30-35.
Πρέπει να προσαρμοστούμε με αυτό. Θα μείνουν όσοι παίκτες έχουν συμβόλαια που δεν θα βάζουν το μέλλον του συλλόγου σε κίνδυνο. Θα πρέπει να χτίσουμε μία νέα ομάδα, με νέους και ελεύθερους παίκτες. Όχι μόνο εμείς. Όλες οι τουρκικές ομάδες».
Το καμπανάκι κινδύνου ήταν πια ένας διαρκής συναγερμός. Η στάθμη των χρεών είχε ξεχειλίσει. Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η Μπεσικτάς βρέθηκε να μπαίνει μέσα κατά 151,6 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ). Η συνεχής υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Η Τράμπζον τιμωρήθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία με μονοετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό για παραβιάσεις του Financial Fair Play. Οι δύο μεγάλοι (Γαλατασαράι, Φενερμπαχτσέ) βρίσκονται υπό ασφυκτική οικονομική επιτήρηση από την UEFA και δεν βγήκαν καν Ευρώπη. Η Μπεσικτάς την είχε γλιτώσει ξυστά, αλλά έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, πριν φαλιρίσει.
Πριν επανεκκινήσει το τουρκικό πρωτάθλημα, οι μαυραετοί πήραν τις πρώτες σκληρές αποφάσεις. Έλυσαν τον δανεισμό του Γερμανού τερματοφύλακα Λόρις Κάριους και αποδέσμευσαν τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό Βίκτορ Ρουίθ που εισέπραττε 2,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν έδωσαν το ελευθέρας στον εμβληματικό σκόρερ (13 γκολ φέτος) Μπουράκ Γιλμάζ να αποχωρήσει ως ελεύθερος για την Λιλ και δεν έκαναν καν πρόταση ανανέωσης στον κορυφαίο δεξιό μπακ του πρωταθλήματος Γκοκχάν Γκιονούλ και στον θαυματουργό αριστερό μπακ με τις 11 ασίστ Τσανέρ Ερκίν. Αμφότεροι, υπέγραψαν στην Φενερμπαχτσέ!
Οι ακριβοθώρητοι δανεικοί (Μοχάμεντ Ελνένι, Κέβιν Πρίνς-Μπόατενγκ, Αμπτουλά Ντιαμπί, Πέδρο Ρεμπότσο) επέστρεψαν στις ομάδες τους και δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν. Ακόμα και ο εμβληματικός Καναδός χαφ Ατίμπα Χάτσινσον μετά από 6 χρόνια ψάχνει νέες πολιτείες, εκτός αν ανανεώσει για το ένα τρίτο όσων έπαιρνε...
Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, το μισθολόγιο από τα 36,3 εκατομμύρια ευρώ, ελάφρυνε κατά 13,7 εκατομμύρια. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό. Πρέπει να πέσει κι άλλο.
Το βράδυ της Κυριακής, η απαστράπτουσα Vodafone Arena, το σπίτι της Μπεσικτάς φιλοξένησε μία βραδιά που βαφτίστηκε Odül Senin. Τα δικά σας βραβεία. Δεν ήταν μια βραδιά απονομών, αλλά ένας έρανος σωτηρίας. Δώστε ότι έχετε και σώστε την ομάδα μας από τον αφανισμό! Η βραδιά μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το Kanal D και παρουσιάστηκε από τον δημοφιλή ηθοποιό και οπαδό του συλλόγου Γιλμάζ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος του συλλόγου σε ένα συναισθηματικό μήνυμα κάλεσε τους οπαδούς να συνεισφέρουν ότι έχουν για να βοηθήσουν την Μπεσικτάς να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη συγκυρία. Από τα 156.000 SMS μαζεύτηκαν περίπου 3.1 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, περίπου 360.000 ευρώ. Από τις διάφορες δωρεές επώνυμων και ανώνυμων οπαδών του συλλόγου συγκεντρώθηκαν 83 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ) μόλις μέσα σε 4 ώρες. Δεν αρκούν για να βγει η σεζόν, μα είναι μία πολύτιμη ένεση για το φετινό μπάτζετ.
Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ένεση ρευστότητας; Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιβάλλει σε όλες τις ομάδες ένα είδος salary cup όσο όρο αδειοδότησης και συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ορίζει ένα ανώτατο όριο μπάτζετ για κάθε ομάδα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί κανένας σύλλογος αν δεν θέλει να έχει κυρώσεις (αφαιρέσεις βαθμών, αφαίρεση πιστοποιητικού συμμετοχής).
Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κυρώσεις το πολύ κατά 15% και να αυξηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτων χορηγιών ή πωλήσεων παικτών (μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το 30% των χρημάτων από αυτές τις πωλήσεις). Το φετινό μπάτζετ της Μπεσικτάς (όχι μόνο το μισθολόγιο, το συνολικό μπάτζετ) για την σεζόν 2020-21 ορίστηκε 259.217.149 τουρκικές λίρες, ήτοι στα 30,1 εκατομμύρια. Τουτέστιν, οι μαυραετοί πρέπει να κόψουν κι άλλο. Από παντού!
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το συμβόλαιο του Ντομαγκόι Βίντα, ο οποίος πρέπει να εισπράξει αυτή τη σεζόν 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο που ο Κροάτης αμυντικός έχει καθίσει πάνω του. Καμία ομάδα δεν υπάρχει για να βοηθήσει. Γίνεται προσπάθεια για να αποχωρήσει ο Καναδός φορ Κάιλ Λάριν (είχε προταθεί και στον ΠΑΟΚ), ο Γάλλος στόπερ Νικολά Ισιμάτ-Μιρέν και ο Βόσνιος επιθετικός Αϊντίν Χάσιτς. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν υπολογίζονται…
Η Μπεσικτάς έκανε δύο προσθήκες από την Αλάνιασπορ (τον Αφρικανό αριστερό μπακ Ν’ Σακαλά από την Αλάνιασπορ και τον Βραζιλιάνο στόπερ Ουέλιντον), όμως κανείς εξ’ αυτών δεν ξεπερνά μισθολογικά το ένα εκατομμύριο. Αμφότεροι ήρθαν ως ελεύθεροι.
Μα, δεν είναι μόνο το οικονομικό που καίει αυτή τη στιγμή την Μπεσικτάς. Το τουρκικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου, πολύ αργότερα από το ελληνικό. Δύο εβδομάδες πριν από το καθοριστικό παιχνίδι για τον 2ο προκριματικό του Champions League, η ομάδα δεν έχει ξεκινήσει καν προετοιμασία! Το Σάββατο έγινε η πρώτη συγκέντρωση για εξετάσεις Covid-19 και εργομετρικά, Κυριακή ήταν η εκδήλωση σωτηρίας, με αποτέλεσμα ο Σεργκέν Γιαλτσίν να έχει δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει μία αξιόμαχη ομάδα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Προλαβαίνει;
Πότε θα κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας; Πότε θα δώσει φιλικά; Θα φορτώσει τους παίκτες του με προπονητικές μονάδες ή όχι; Τι μπορεί να μπαλώσει μέσα σε δύο εβδομάδες η τουρκική ομάδα; Κανείς δεν έχει σαφείς απαντήσεις για αυτά. Ενδεχομένως, ο 2ος προκριματικός του Champions League να μην αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Αλλιώς, δεν εξηγείται.
Αν το δει κανείς αγωνιστικά, η Μπεσικτάς είναι σήμερα μία απογυμνωμένη ομάδα που μετά βίας παρουσιάζει 18άδα επίπεδου Champions League. Για την ακρίβεια, σήμερα που μιλάμε έχει στο δυναμικό της 21 επαγγελματίες. Με εξαίρεση τον Σέρβο μπαλαντέρ Άντεμ Λιάγιτς που ήρθε τον Ιανουάριο από την Τορίνο (αλλά βρίσκεται σε άγνωστη κατάσταση αφού πέρασε κορωνοϊό), οι υπόλοιποι ξένοι είναι αμφίβολης ποιότητας.
Ο Γάλλος εξτρέμ Νκουντού (πρώην Μαρσέιγ και Τότεναμ) είναι μάλλον άτεχνος, ο Αμερικανός περιφερειακός επιθετικός Τάιλερ Μπόιντ δεν είναι κλάση, ο Ολλανδός εξτρέμ Ζερμέν Λενς πάτησε τα 33 και οι αμυντικοί Ντόουγκλας και Ρόκο είναι απλά αξιοπρεπείς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι νεαροί γηγενείς μέχρι 25 ετών (με εξαίρεση του μέσους Οζιακούπ και Ουισάλ), με τους περισσότερους να δέχονται μείωση μισθών κατά 25% για να συνεχίσουν στο σύλλογο!
Κι αν τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, τότε πως η Μπεσίκτας κατάφερε να βγει στο Champions League;
Αυτό μάλλον ανάγεται στα τρελά του κορωνοϊού. Οι μαυραετοί που βολόδερναν στις πρώτες 26 αγωνιστικές του τουρκικού πρωταθλήματος (είχαν πάρει 44 βαθμούς), αίφνης χωρίς τους μεγάλους σταρ συσπειρώθηκαν. Έκαναν 6 νίκες σε 8 παιχνίδια, έδεσαν την άμυνα τους (32 γκολ παθητικό στις πρώτες 26 αγωνιστικές, μόλις 8 στις ισάριθμες τελευταίες) και ερχόμενοι από την εξωτερική κυριολεκτικά «έκλεψαν» την τρίτη θέση, την τελευταία αγωνιστική χάρη στην αυτοκτονία της Σίβασπορ.
Αίφνης όμως καλούνται να ζήσουν και να βρουν λύσεις δίχως τον πρώτο τους σκόρερ Μπουράκ Γιλμάζ (13 γκολ στο πρωτάθλημα), τον πρώτο σε ασίστ Τσανέρ Ερκίν (11), ενώ αποχαιρέτισαν οι 8 από τους 10 παίκτες με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής την περσινή σεζόν (Ελνένι, Ερκίν, Κάριους, Γκιονούλ, Χάτσινσον, Ρουίθ, Ντιαμπί, Γιλμάζ)! Κι όλο αυτό που απέμεινε πρέπει να γίνει ομάδα και να παίξει έναν τελικό στην Τούμπα μέσα σε δύο εβδομάδες!
Γίνεται; Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Οι οιωνοί όμως δεν είναι θετικοί.Ο πληγωμένος Δικέφαλος βρίσκει απέναντι του έναν ακόμα πιο πληγωμένο μαυραετό. Βάσει ονόματος δεν ήταν ο επιθυμητός αντίπαλος. Με βάσει όλες τις εξωτερικές συνθήκες όμως, η Μπεσικτάς ήταν μάλλον ότι καλύτερο μπορούσε να του έρθει για μονό νοκ-άουτ αγώνα στις 25 Αυγούστου συγκριτικά με τους… ροδομάγουλους Τσέχους της Βικτόρια Πλζεν και τους Αυστριακούς της Ραπίντ Βιέννης, που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό προετοιμασία και βρίσκονται ήδη σε φουλ ρυθμό ενόψει της έναρξης των πρωταθλημάτων τους.
Η Μπεσικτάς ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τραβήξει ο ΠΑΟΚ. Όχι, γιατί απέναντι της έχει σίγουρη την πρόκριση, αλλά επειδή ένα ματς απέναντι σε ένα τόσο βαρύ όνομα θα κρατήσει ψηλά την αυτοσυγκέντρωση, το άρωμα… Πόλης θα τσιτώσει τον οργανισμό, ενώ μία ενδεχόμενη πρόκριση θα αποτελέσει τεράστιο ψυχολογικό boost, εν σύγκρισει με μία πρόκριση απέναντι σε Βικτόρια Πλζεν ή Ραπίντ Βιέννης. Εξάλλου, ο ΠΑΟΚ πάντα λειτουργούσε καλύτερα απέναντι στα δύσκολα, τα ζόρικα, τα απαιτητικά.
Τα υπόλοιπα στο γήπεδο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου