(απο sdna.gr)Η αφωνία της ΚΕΔ και τα αμέτρητα ερωτηματικά που πηγάζουν από όσα... μεταφυσικά έγιναν στην Τρίπολη(Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος)
Το VAR είναι ένα μηχάνημα. Άψυχο. Είναι ένα σύστημα από κάμερες. Ένα σύστημα που το χειρίζονται άνθρωποι. Άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, αβλεψίες, αστοχίες, αφηρημάδες.
Δεν παίρνει μόνο του αποφάσεις (ακόμα), αποτελεί βοηθητικό κομμάτι στην απονομή ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί πανάκεια. Ακόμα και αυτό το αλάνθαστο μηχάνημα, μπορεί να κάνει ανθρώπινα λάθη, αναλόγως της χρήσης του.
Συμβαίνει. Μπορεί να συμβεί παντού. Ακόμα και στους καλύτερους, τους πιο λαμπερούς, τους πιο καταρτισμένους χώρους.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο κορυφαίο, πιο ακριβό, πιο λαοπρόβλητο πρωτάθλημα του κόσμου, είχαμε δύο σοκαριστικές ανθρώπινες αβλεψίες, που στο τέλος της διαδρομής μπορεί να αλλάξουν την ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα.
Το γκολ της Μπρέντφορντ με το οποίο ισοφάρισε την Άρσεναλ στο τελικό 1-1 δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Σε ένα άλλο γήπεδο, αυτός της Κρίσταλ Πάλας το γκολ της Μπράιτον που θα έκανε το 0-1 επίσης δεν μέτρησε ποτέ (τελικό σκορ 1-1).
Και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε κάτι σοκαριστικό. Οι άνθρωποι στο VAR είχαν τοποθετήσει τις γραμμές λάθος, δεν είχαν ιδέα που και πως να μετρήσουν το οφσάιντ! Δύο ασυγχώρητα, ερασιτεχνικά, φτηνά λάθη που κόστισαν βαθμούς, αλλοίωσαν αποτελέσματα.
Το επόμενο ακριβώς πρωί ο Άγγλος αρχι-διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ επικοινώνησε προσωπικά με τις διοίκησεις των ομάδων που αδικήθηκαν, της Άρσεναλ και της Μπράιτον.
Η αρμόδια αρχή (PGMOL) εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση το κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν… «Σόρι, λάθος» και με την οποία αναγνώρισε πως κάτι δεν έγινε σωστά στην όλη διαδικασία: «Ο Χάουαρντ Γουέμπ επικοινώνησε τόσο με την Άρσεναλ, όσο και την Μπράιτον, αναγνωρίζοντας και εξηγώντας τα σημαντικά λάθη στην διαδικασία του VAR. Αμφότερα τα περιστατικά, τα οποία οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και σχετίζονται με την ανάλυση των φάσεων οφσάιντ που προέκυψαν ελέγχθηκαν επανειλημμένως» .
Οι δύο «ένοχοι» ο Λι Μέισον και ο Τζον Μπρουκς κλήθηκαν εκτάκτως για να τα πουν ένα χεράκι με τον αρχι-διαιτητή και μέχρι νεωτέρας βγαίνουν από τους ορισμούς.
Το μόνο κοινό που υπάρχει ανάμεσα στην Premier League και την ταπεινή Super League είναι πως αμφότερες έχουν αρχι-διαιτητή από την ίδια χώρα καταγωγής. Τίποτα άλλο. Παρότι και ο Μπένετ μεγάλωσε με την ίδια αγγλική διαιτητική λογική, παραμένει εξαφανισμένος και σε πλήρη αφωνία.
Από το πρωί γίνεται ο… θάνατος της αλεπούς αναφορικά με την σκανδαλώδη φάση του δεύτερου γκολ του Αστέρα στην Τρίπολη στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τηρούν σιγή ιχθύος. Γιατί άραγε;
Πριν από δύο εβδομάδες, στις 2 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έλεγε επί λέξη: «Έχω μιλήσει με τον κ. Μπένετ για κάτι που είχε γίνει επί Κλάτενμπεργκ στην αρχή και μετά διεκόπη δεν ξέρω για ποιο λόγο. Επειδή στην ΚΕΔ γνωρίζουν τους κανονισμούς, είναι υποχρεωμένοι πιστεύω κάθε Τρίτη, τις φάσεις που έχουν απασχολήσει, να τις αναλύουν και να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε κάτι. Αυτό λοιπόν θα ισχύσει, αυτή είναι η συνεννόηση μου, από την επόμενη εβδομάδα».
Ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες και η υπόσχεση δεν τηρήθηκε. Γιατί άραγε;
Ποιος θα μας εξηγήσει, ποιος θα μας επιμορφώσει, ποιος θα μας λύσει τις διαιτητικές απορίες, αν όχι η κεφαλή της ελληνικής διαιτησίας; Ποιος θα πάρει την ευθύνη, ποιος θα επωμιστεί πιθανά λάθη, ποιος θα μας λύσει όλες τις απορίες για μία φάση που στο τέλος της σεζόν μπορεί να κρίνει -αν όχι το πρωτάθλημα- μία θέση σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων; Αν η ΚΕΔ κρύβεται κάθε φορά που υπάρχει μία καυτή πατάτα, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης της;
Γιατί εδώ δεν έχουμε μία απλή φάση. Έχουμε μία φάση στην οποία ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα και τριπλή παράβαση!
Στο πρώτο σουτ του παίκτη του Αστέρα Τρίπολης, υπάρχει επιθετικός του Αστέρα Τρίπολης (Μπαράλες), ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ και τελευταία στιγμή σκύβει να αποφύγει την μπάλα.
Μπορεί να μην την ακουμπά, αλλά με την κίνηση του, ευρισκόμενος στο οπτικό πεδίο του Ζίβκοβιτς, επηρεάζει την αντίδραση, την απόφαση και την εκτίναξη του Σέρβου, ο οποίος διώχνει άτσαλα με μανσέτα, με αποτέλεσμα η φάση να συνεχιστεί.
Επρεπε η φάση να σταματήσει εκεί, ναι ή όχι;
Την ώρα λοιπόν που ο παίκτης του Αστέρα Τρίπολης σουτάρει, ο έξω αριστερά των Αρκάδων (Σίτο), ο οποίος παίρνει το ριμπάουντ και συνεχίζει την φάση, φαίνεται να είναι κι αυτός σε θέση οφσάιντ.
Στην γρήγορη κίνηση είναι δύσκολη φάση, διότι ο Σίτο κάνει αντίθετη κίνηση προς τα πίσω για να καλυφθεί. Το στοπ-καρέ όμως είναι εμφανές. Και οι 11 παίκτες του ΠΑΟΚ βρίσκονται στην φωτογραφία, οι περισσότεροι στο όριο της γραμμής της περιοχής, που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με ασφάλεια το ότι βρίσκεται πιο μπροστά.
Επίσης, στην φάση της κεφαλιάς, ο Ίνγκασον διαμαρτύρεται για φάουλ (σπρώξιμο) από αντίπαλο.
Κι εδώ ξεκινάνε άλλα ερωτήματα. Για ποιο λόγο σε κανένα από τα δύο γκολ του Αστέρα Τρίπολης δεν είδαμε την διαιτητική εξήγηση με τις γραμμές του οφσάιντ, που έβαλε το VAR;
Για ποιο λόγο στο πρώτο γκολ, η NOVA δείχνει και πλάνο από πλαϊνή κάμερα, αλλά στο δεύτερο όχι;
Για ποιο λόγο η NOVA δεν είχε την επίμαχη φάση από το ξεκίνημα της, αλλά την έβαλε αμέσως μετά την επίσημη διαμαρτυρία του ΠΑΟΚ;
Για ποιο λόγο στην κεφαλιά δεν έχουμε πλάνο από παράπλευρη / πίσω κάμερα που υπάρχει εμφανώς εκεί;
Εξετάστηκε άραγε από το VAR το δεύτερο γκολ της Τρίπολης ή ο διαιτητής σφύριξε βιαστικά λήξη και έδωσε εντολή να πάνε όλοι σπίτια τους άρον-άρον;
Πως γίνεται να υπάρχει ακόμα και περίπτωση τριπλής παράβασης και η φάση να εξετάστηκε πρόχειρα στο πόδι, χωρίς να μάθουμε ποτέ τι ακριβώς εξέτασε το VAR;
Αν δεν μας τα πει αυτά ο Μπένετ ποιος θα μας τα πει; Ποιος θα μας διαφωτίσει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Ποιος θα φροντίσει να εξηγήσει τι έγινε;
Όσο τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όσο οι σκιές παραμένουν, όσο η αφωνία συνεχίζεται, τόσο περισσότερο έχουν όλοι το δικαίωμα να πιστεύουν ότι όλες αυτές οι αβλεψίες εις βάρος του ΠΑΟΚ, που φέτος έχει ζεματιστεί από το VAR δεν ήταν απλή… τυχαιότητα.
Κάποιοι υποστηρίζουν με ειρωνική διάθεση πως ο ΠΑΟΚ άργησε να «ξυπνήσει», να πάρει χαμπάρι τι έγινε, να διαμαρτυρηθεί.
Αλήθεια, από πότε το δίκιο και το άδικο έχουν ημερομηνία λήξης; Στις πόσες μέρες παραγράφεται ένα διαιτητικό «έγκλημα»; Από πότε ισχύει και στην μπάλα αυτό που λένε στους γάμους: «όποιος έχει αντίρρηση ας μιλήσει τώρα, αλλιώς ας σωπάσει για πάντα»;
Τι θα άλλαζε δηλαδή αν το είχε καταλάβει ο ΠΑΟΚ από το βράδυ της Δευτέρας; Τι περισσότερο θα μπορούσε να διεκδικήσει. Και βασικά πως να το δει, από την στιγμή που δεν υπήρξε ένα διαφωτιστικό ριπλέι από την τηλεόραση;
Ποτέ δεν είναι αργά να διεκδικήσεις το δίκιο σου, να φωνάξεις, να κυνηγήσεις, να ζητήσεις τιμωρία των αρμοδίων. Ποτέ. Βασικά, ποτέ δεν είναι αργά.
Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τους δύο βαθμούς που άδικα στερήθηκε στην Τρίπολη, μα από το δικό του… αίμα, μπορεί να αρχίσει ξανά μία πιο διαφανής και πιο εξωστρεφής πολιτική από την πλευρά της ΚΕΔ.
Τουλάχιστον ας το κάνουν επιμορφωτικά. Όλοι έχουμε δικαίωμα να μάθουμε καλύτερα τους κανονισμούς από τους ειδικούς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου