Στη γραφειοκρατική αντίληψη των δημοσιογράφων μετράει περισσότερο το ποιος είχε πρώτος μια είδηση, ακόμη καλύτερα αν ήταν και ο μοναδικός, και λιγότερο η συνολική παρουσία, η γνώση, η αναλυτική ικανότητα, η σοβαρότητα. Δυστυχώς.
Σενάρια και διαψεύσεις
Ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος του διασυρμού από τις διαρκείς διαψεύσεις, όπως έγινε το περασμένο (και όχι μόνο) καλοκαίρι όταν επί δύο μήνες ανακοινωνόταν σχεδόν τελειωμένες μεταγραφές-προσθήκες, τις οποίες, όπως αποδείχτηκε, η ομάδα είχε απόλυτη ανάγκη, ο προπονητής διακαώς ζητούσε, οι φίλαθλοι επίσης, μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι το τελευταίο λεπτό των μεταγραφών και τελικά δεν έγινε τίποτε.
Ποδοσφαιρικό αλαλούμ
Επίσης, η περίοδος των μεταγραφών είναι μια περίοδος που λέγονται απίστευτες ποδοσφαιρικές βλακείες σχετικά με τους παίκτες που έχει ανάγκη η ομάδα, τις θέσεις, τα συστήματα, τις ηλικίες και πολλά άλλα. Έτσι ακούμε για 6-8άρια, 8-10άρια, σεντερ φορ, που παίζουν και στα πλάγια (δείξτε μου έναν), όλα τα πλάγια μπάκ να παίζουν επιθετικά, παίκτες που τάχα θα βοηθήσουν τον προπονητή να παίζει ένα σύστημα και όποτε χρειαστεί ένα άλλο κλπ.
Λέει κάτι ο μάνατζερ για να προωθήσει καλύτερα τον παίκτη και πρέπει να το παπαγαλίζουμε. Μην τυχόν και το γράψουν όλοι οι άλλοι έτσι και διαφορετικά εμείς.
Θέλει μεγάλη γνώση, αυτοπεποίθηση, τόλμη και κότσια να γράφεις σωστά για ποδόσφαιρο και να μην παπαγαλίζεις αηδίες.
Το τι παίκτες τελικά χρειάζονται σε μια ομάδα είναι συνάρτηση των συστημάτων, για τα οποία γράφονται ακόμη μεγαλύτερες βλακείες αλλά αυτό πρέπει να το δούμε ξεχωριστά.
Όλους συμφέρουν οι μεταγραφές πλην της
σοβαρότητας
Οι φίλαθλοι
βεβαίως, και δικαίως, έχουν τη δική τους άποψη αλλά πρέπει να βοηθούνται και με
σωστές αναλύσεις. Συχνά μάλιστα διχάζονται, όπως τώρα με τους τέσσερις παλιούς
παίκτες, για τους οποίους οι μισοί έχουν αντιληφθεί την αξία της "μαγιάς" σε
μια ομάδα και ειδικά ομάδα Λουτσέσκου, τη σημασία τους στη μετάδοση μιας αύρας
του συλλόγου στους νέους παίκτες, τη χρησιμότητά τους σε κάποιες δύσκολες
στιγμές, τη συμβολή τους σε ένα σωστό rotation, για να μην εγκαταλείψει η ομάδα
είτε την Ευρώπη όπως έγινε το 2019 είτε το πρωτάθλημα όπως έγινε φέτος.
Οι άλλοι μισοί υιοθετούν την άποψη..."Προχώρα, άλλαξέ τα όλα", χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι στην περίπτωση αυτή δεν διεκδικείς αμέσως τίτλους και ότι αυτή η λεγόμενη πλήρης ανανέωση δεν γίνεται πια πουθενά, όπως παλιά. Ναι μεν οι κύκλοι κλείνουν, αλλά σήμερα στις σύγχρονες ομάδες υπάρχουν οι δυνατότητες, να τους ανανεώνουν ανοίγοντας νέους, πριν κλείσουν ολοκληρωτικά οι παλιοί και να κερδίζουν έτσι χρόνο.
Οι Μεταγραφές του ΠΑΟΚ
Πάμε τώρα στις μεταγραφές. Ο Λουτσέσκου αρκετά νωρίς είχε μιλήσει για τρεις προσθήκες πολύ καλών παικτών. Ότι είχε ζητήσει και το 2019. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει διότι, αν έχει να ξοδέψει η ομάδα πχ 10€ θα τα μοίραζε σε τρείς. Άρα πολύ μεγαλύτερη αξία ανά παίκτη από το να τα μοιράσει σε 10. Εκτός και αν κάποιος νομίζει ότι η κάνουλα είναι ανοιχτή χωρίς όρια, οπότε ας σταματήσει το διάβασμα εδώ. Είναι δηλαδή ένας ορθολογισμός και μια απλή εξίσωση. Αν πάρουμε 10 παίκτες του 1€ και διώξουμε αντίστοιχα άλλους 10 από τους σημερινούς, πόσο καλύτεροι θα είναι οι καινούργιοι; Πιάνουν όλες οι μεταγραφές; Και πόσο χρόνο θα χάσουμε (βλ. ήττες, πρώιμη απώλεια τίτλων, χαμένα έσοδα) μέχρι να ξαναμοντάρουμε την ομάδα?
Μετά βέβαια ο Λουτσέσκου, βλέποντας την κατάρρευση της ομάδας, έβαλε νερό στο κρασί του και συζητεί για περισσότερους παίκτες, αλλά δεν νομίζω να είναι ευχαριστημένος για τους 9-10 που ακούγονται. Ευχαριστημένοι θα είναι μόνο οι φίλαθλοι οι οποίοι ως γνωστόν κάθε καλοκαίρι ζητούν 20 μεταγραφές και φυσικά οι μάνατζερ, οι "συνεργάτες" τους εντός των ομάδων και οι μη σοβαροί παίκτες που κερδίζουν καλύτερα συμβόλαια από τις συνεχείς μετακινήσεις αλλά οδηγούνται σε ψυχοφθόρες καταστάσεις και δυσκολίες να παίξουν καλά όταν έχουν ένα νέο περιβάλλον κάθε χρόνο. Για κάποιους μετρούν μόνο τα χρήματα…
Βασικός κορμός με λίγες προσθήκες
Για να μην το πολυλογούμε, πετυχημένες και γεμάτες τίτλους είναι μόνο οι σοβαρές ομάδες-προπονητές-παίκτες που χτίζουν γερά και έχουν βασικούς κορμούς με λίγες προσθήκες και αυτό αποδεικνύεται από μια μόλις ματιά στα ρόστερ των ομάδων οι οποίες πέτυχαν στόχους και κατέκτησαν τίτλους, καταγράφοντας πόσες ήταν οι μεταγραφές τους και πόσα είναι τα χρόνια παραμονής των παικτών στην ομάδα κατά μέσο όρο. Είναι γύρω στα πέντε.
Δομημένη σκέψη
Για να μπορεί κανείς να έχει σωστή και όχι καφενειακή άποψη για την ομάδα και την ενίσχυσή της θα πρέπει να έχει στοιχειωδώς δομημένη τη σκέψη του. Σ’ αυτό βοηθάει ένα σχήμα με τις θέσεις σε κουτάκια τα οποία γεμίζουν με τους παίκτες που υπάρχουν και μένουν τα κενά προς συμπλήρωση. Κάτι σαν το σχήμα της εικόνας δηλαδή, για το οποίο δεν χρειάζονται πολλοί σχολιασμοί. Βοηθούν και τα χρώματα.
Μάλιστα παρουσιάζεται σε δύο σενάρια. Το πρώτο (Α) επάνω, αναφέρεται σε ενίσχυση του ΠΑΟΚ με λίγους αλλά πιο καλούς παίκτες όπως ζητάει ο Λουτσέσκου και λέει η λογική και το δεύτερο (Β) στο τέλος, που αναφέρεται σε ενίσχυση με πολλούς παίκτες, αναγκαστικά μικρότερης αξίας με ανάλογες αποχωρήσεις, σχεδόν όλων των παλιών.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Παρατηρήστε μόνο από τα χρώματα τι συνοχή έχει η ομάδα στο σενάριο Α και πόσο είναι μια άλλη ομάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει, στο σενάριο Β, όπου έρχονται 10 παίκτες, ειδικά αν φύγουν ακόμη 2-3 με μεταγραφή. Πώς να κάνεις ομάδα έτσι?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου