Οι τρεις νίκες με παθητικό 8-0, τα νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Κωνσταντέλια που έκλεψε την παράσταση, αλλά και οι ποδοσφαιριστές που απουσίαζαν σε αυτές τις αναμετρήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Και, όπως ήταν φυσικό, η πρώτη σκέψη όλων δεν ήταν άλλη από αυτή που αφορούσε τα στοιχεία που θα πρέπει να κρατήσει ο ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τελείωσε τον πρώτο.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Ένα στοιχείο έχει να κάνει με τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις. Ο Δικέφαλος αντιμετώπισε τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Βόλο στην Τούμπα, ενώ βρέθηκε και στη Νίκαια εκεί που αντιμετώπισε τον Ιωνικό. Αν συγκρίνει κανείς την περσινή συγκομιδή του ΠΑΟΚ σε αυτά τα ματς, σε σχέση με τη φετινή, θα διαπιστώσει πως οι «ασπρόμαυροι» πήραν φέτος 8 βαθμούς περισσότερους φέτος!
Ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί από τον ΠΑΣ με 0-1 και από τον Ιωνικό με 3-2, ενώ είχε έρθει ισόπαλος με 4-4 με αντίπαλο τον Βόλο. Με παθητικό 8-0, ο Δικέφαλος έφτασε στο στόχο που έθεσε μετά την ήττα από την ΑΕΚ, μειώνοντας την απόστασή του από την δεύτερη θέση στους 4 βαθμούς. Και στα τρία ματς, ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνευσε, κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά, βάζοντας τις βάσεις της νίκης από το πρώτο ημίχρονο. Ένα ακόμα στοιχείο είναι αυτό που ήθελε τον ΠΑΟΚ να μην αγχώνεται στο φινάλε. Με τον ΠΑΣ προηγήθηκε με 2-0 στο 10', με τον Ιωνικό έκανε το 0-2 στο 34' και με τον Βόλο το 2-0 ήρθε στο 30'.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΡΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές στη μεσαία του γραμμή, που δεν αφορούσε μόνο πρόσωπα άλλα και ρόλους. Μέχρι και την 10η αγωνιστική, ο ΠΑΟκ πορεύτηκε ως επί το πλείστον με τους Ντάντας, Κούρτιτς και Αουγκούστο στο εσωτερικό της μεσαίας του γραμμής. Στα τρία τελευταία παιχνίδια του πρώτου γύρου, τέσσερις ποδοσφαιριστές μέτρησαν από δύο παρουσίες στην αρχική ενδεκάδα του Δικεφάλου, σε μια κίνηση που δεν θύμιζε σε τίποτα τον μέχρι τότε τρόπο σκέψης του Λουτσέσκου. Στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίστηκαν ως βασικοί οι Ντάντας, Σβαμπ, Καντουρί. Στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό οι Σβαμπ, Αουγκούστο, Φ. Σοάρες και στην αναμέτρηση με το Βόλο οι Αουγκούστο, Φ. Σοάρες και Καντουρί. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν έμεινε σε ένα απλό «ανακάτεμα τράπουλας» καθώς Φελίπε Σοάρες και Ντόουγκλας Αουγκούστο αγωνίστηκαν σε διαφορετικούς χώρους στη μεσαία γραμμή, στις δυο παρουσίες που έγραψαν στους τρεις αγώνες.
ΚΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΚΟΥΡΤΙΤΣ
Τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που με μεγάλη ευκολία λένε πως «όλα άλλαξαν από τη στιγμή που ο Γιάσμιν Κούρτιτς βγήκε από την ενδεκάδα» λόγω της απουσίας του Σλοβένου από τα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικό και Βόλο.
Οι ατομικές επιδόσεις του Γιάσμιν Κούρτιτς λένε πως σε μια σειρά στατιστικών κατηγοριών όπως οι κερδισμένες μονομαχίες, οι ντρίμπλες και το ποσοστό επιτυχίας αυτών, οι πάσες κλειδιά και τα γεμίσματα, είναι πιο αποδοτικός από ότι την περσινή σεζόν. Στη συνολική εικόνα του Κούρτιτς, αυτό θα μπορούσε να του είχε πιστωθεί αν είχαν «πιστωθεί» στον ΠΑΟΚ βαθμοί σε παιχνίδια στα οποία τους έχασε μέσα από τα χέρια του. Μια ακόμα παράμετρος έχει να κάνει και με το αγωνιστικό περιβάλλον τον Κούρτιτς, ο οποίος αγωνίστηκε τις περισσότερες φορές με τους Ντάντας και Αουγκούστο. Γι' αυτό και ο Λουτσέσκου έχει αναφερθεί αρκετά στο κομμάτι της χημείας, έχοντας κάνει μια σειρά από δοκιμές αναζητώντας την καλύτερη δυνατή φόρμουλα με βάση τις ανάγκες κάθε αναμέτρησης. Ο ίδιος ο Λουτσέσκου, αναφερόμενος στον Κούρτιτς στάθηκε στις αναμετρήσει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στη μια ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη και στην άλλη κατέγραψε ένα από τα καλύτερα φετινά του ημίχρονα αλλά έμεινε με άδεια χέρια.
ΑΛΛΟ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ, ΑΛΛΟ ΦΙΛΙΠΕ
Πριν κανείς δει τα νούμερα που αφορούν τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών σε συγκεκριμένους τομείς, η FORZA παρουσιάζει τους θερμικούς χάρτες του τρόπου δράσης των Ντόουγκλας Αουγκούστο και Φιλίπε Σοάρες στις αναμετρήσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον χώρο πίσω από τον επιθετικό. Εδώ, θα πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση λόγω της τοποθέτησης του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως όταν ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τον Αουγκούστο στο «10» δεν έπαιζε με 4-2-3-1 αλλά με 4-3-3. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ως λεπτομέρεια, και σε άλλους ως «παιχνίδι σχηματισμών» αλλά οι θερμικοί χάρτες θα δώσουν την απάντηση αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι Αουγκούστο και Φιλίπε Σοάρες ως κεντρικοι μεσοι...
ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΗ ΚΙΝΗΣΗ
Με μια πρόχειρη ματιά στους θερμικούς χάρτες Ντόουγκλας Αουγκούστο και Φιλίπε Σοάρες, μπορεί να δει κανείς πως ο Βραζιλιάνος κινήθηκε περισσότερο στα άκρα, ενώ ο Πορτογάλος πάτησε σχεδόν σε όλο το μήκος του άξονα, μπροστά και πίσω από τη μεσαία γραμμή. Πρόκειται για μια διαφορά την οποία δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει, καθώς με βάση και αυτή, Αουγκούστο και Φιλίπε Σοάρες όχι απλά χώρεσαν αλλά μπόρεσαν και να συνεργαστούν όταν βρέθηκαν μαζί στην 11άδα.
Ο 19ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΦΟΡΑ
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έφερε έναν διαφορετικό αέρα στις αναμετρήσεις στις οποίες αγωνίστηκε. Υπάρχουν αρκετοί αριθμοί από το παιχνίδι του 19χρονου στους οποίους μπορεί κάποιος να σταθεί, όμως υπάρχει ένας που ξεχωρίζει.
Στην κατηγορία που αφορά τις ντρίμπλες, πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ, μετά τις πρώτες 13 αγωνιστικής είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, που έχει επιχειρήσει 39 σε 777 λεπτά. Ο αριθμός αυτός τον φέρνει στην 21η θέση της λίστας της Super League, γεγονός που δείχνει πως ο Δικέφαλος υστερεί στο κομμάτι της ατομικής πρωτοβουλίας. Δεύτερος στη λίστα για τον ΠΑΟΚ είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο 19χρονος έχει επιχειρήσει 34 ντρίμπλες, πέντε λιγότερες από τον Ζιβκοβιτς, σε 368 αγωνιστικά λεπτά. Αυτό από μόνο του φτάνει να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντέλιας παίζει. Δεν έχει «εκβιάσει» κάποια ντρίμπλα, δεν έχει προβεί σε κάποια εξεζητημένη ατομική ενέργεια, όμως επιλέγει τόσο το οδήγημα της μπάλας όσο και την προσπάθεια να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με τη μπάλα στα πόδια, στην προσπάθειά του να πλησιάσει τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.
ΤΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚ
Ένα σημείο αναφοράς των τελευταίων τριών αγώνων είναι η παρουσία των Ζόαν Σάστρε και Ράφα Σοάρες στα δυο άκρα της άμυνας και η συμμετοχή τους στο δημιουργικό παιχνίδι. Ο Σάστρε έχει μετρήσει 23 σέντρες με ποσοστό επιτυχίας στο 22% και ο Λύρατζης 24 με ποσοστό επιτυχίας στο 29%. Στα αριστερά, ο Ράφα Σοάρες έχει 19 σέντρες με ποσοστό στο 26% και ο Τσαούσης έχει 4 με ποσοστό στο 25. Από τους αριθμούς προκύπτει η δράση του Πορτογάλου στα αριστερά σε σχέση με τον Τσαούση, που έχει πάρει λιγότερες πρωτοβουλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου