Στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, η δουλεια που γινεται έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα, αλλά έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον του κόσμου.
Στο παιχνίδι με την Τότεναμ ο κοσμος του ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ(10.000 περιπου θεατές) ειδαν στην Τούμπα την U19 να "παλευει¨ απέναντι στην Αγγλική ομάδα για το Youth League.
Ενα μεγάλο αφιέρωμα για τις ακαδημίες του Δικεφάλου,φιλοξένησε η εφημεριδα FORZA,οπου ο διευθυντής τους, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος μιλησε για το σχέδιο και την φιλοσοφία που υπάρχει σε αυτές και ειπε:
"Το 2010 αποφασίσαμε να γίνουμε leader στην πόλη μας, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης και εισαγωγής της καλύτερης πρώτης ύλης από τη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς", λέει στη FORZA ο διευθυντής του PAOK Academy, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.
Η ευλογία που λέγεται Ιβάν Σαββίδης μας έδωσε τη δυνατότητα, όχι μόνο να ονειρευόμαστε, αλλά και να υλοποιούμε στην πράξη τα όνειρα μας".
Ήταν Απρίλιος του 2015 όταν η ομάδα κάτω των 15 ετών του ΠΑΟΚ νικούσε τον Ολυμπιακό 1-0 στον τελικό του πρωταθλήματος στα Χανιά και έφερνε την κούπα" στην Τούμπα. Εξι από τους έντεκα ποδοσφαιριστές, που πριν λίγες μέρες μάζεψαν 10.000 και πλέον κόσμο στην Τούμπα για τον αγώνα με την Τότεναμ, έπαιζαν σ’ εκείνη την ομάδα, ενώ άλλοι δύο ήταν στον πάγκο!
Σκόρερ του μοναδικού τέρματος του τελικού ήταν ο Γιώργος Δούμτσης, ενώ ο προπονητής Βασίλης Μήττας είχε επίσης μαζί του παιδιά όπως ο Λευτέρης Λύρατζης, ο Χάρης Τσιγγάρας, ο Μάριος Τσαούσης, ο Χρήστος Βουτσάς, ο Σεραφείμ Μανιώτης, ο Αντώνης Γαϊτανίδης και ο Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης. Όλοι τους σήμερα συνεχίζουν να μεγαλώνουν ποδοσφαιρικά στα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία και αυτή είναι η τεράστια επιτυχία των ασπρόμαυρων" ακαδημιών.
Η σειρά" του 2000, με πινελιές από παιδιά κατά ένα χρόνο μεγαλύτερα, γεννημένα το 1999, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί η χρυσή" γενιά του ΠΑΟΚ. Την περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια, όλοι μιλούσαν γι’ αυτά τα τρομερά παιδιά, που με την U17 στέφθηκαν, επίσης, πρωταθλητές, ενώ δύο σερί χρονιές, πέρσι και φέτος, κατακτούν το πρωτάθλημα στην U19. Οι πιο χαρακτηριστικές γενιές ποδοσφαιριστών από τη σχολή του ΠΑΟΚ θα είναι αυτές των παιδιών που γεννήθηκαν το 1999 και το 2000, καθότι θα είναι παιδιά που θα έχουν εκπαιδευτεί στις ακαδημίες μας οκτώ με δέκα χρόνια", έλεγε πριν από πέντε χρόνια σε μια συνέντευξη του ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Ο προγραμματισμός και η προσήλωση στο πλάνο ήταν ασφαλή στοιχεία και κομμάτια ενός επιτυχημένου παζλ.
Η οικονομική κρίση είχε μπει ωμά στη ζωή μας. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να γίνει leader στην πόλη του, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης και εισαγωγής της καλύτερης πρώτης ύλης από την πόλη και τους όμορους νομούς", επισημαίνει στην FORZA o διευθυντής του ΠΑΟΚ Academy.
Εκείνη την εποχή, ο ΠΑΟΚ βγαίνει στην αγορά και με πλάνο φέρνει στην Τούμπα, τον Λύρατζη από τη Λυδία Καβάλας, τον Τσαούση από τον Ηρακλή, τον Τσιγγάρα και τον Γκαργκαλατζίδη από τους Μπέμπηδες" του Παναγιώτη Κερμανίδη και συνέχισε να βρίσκει παιδιά γεννηθέντα από το 2000 και μετά.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο έχοντας βρει την “πρώτη ύλη” να ανεβάσουμε τόσο πολύ το επίπεδο και να φέρουμε παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα, το οποίο τότε φάνταζε αδύνατο με τις 15 μόλις θέσεις στους ξενώνες της Τούμπας", θυμάται ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος επισημαίνοντας την τεράστια συμβολή του Ιβάν Σαββίδη στην ανάπτυξη και εκτόξευση των ασπρόμαυρων" ακαδημιών.Το 2013 έρχεται η ευλογία που λέγεται Ιβάν Σαββίδης, οπότε σαν ακαδημία είχαμε τη δυνατότητα όχι μόνο να ονειρευόμαστε, αλλά και να υλοποιούμε στην πράξη τα όνειρα μας. Αρχίσαμε να δημιουργούμε το παζλ με κομμάτια που μας έλειπαν", προσθέτει και γυρίζοντας το χρόνο πίσω δεν ξεχνά τον αγώνα που έκανε ο ΠΑΟΚ για να αποκτήσει τον Λύρατζη. Ο Λευτέρης από τα 13 του χρόνια απασχολούσε ομάδες από το εξωτερικό, ήταν να πάει στην Αρσεναλ, μέσω του Στιβ Μόροου, στενού συνεργάτη του Αρσέν Βενγκέρ και υπευθύνου της ελίτ των ακαδημιών της Αρσεναλ στην Ευρώπη".
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο ΠΑΟΚ δεν κοίταξε απλά να πάρει ότι καλύτερο, τρόπος του λέγειν, κυκλοφορούσε την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά. Οι κινήσεις ήταν στοχευμένες και προσεγμένες, ήρθαν στην ομάδα παιδιά όπως ο Γαϊτανίδης από τα Γιάννινα κι ο Μανιώτης από τη Λαμία, αλλά και δύο 99αρηδες", ο Χατζηστραβός από τη Νιγρίτα κι ο Τζοβάρας από το Βόλο.
Έχοντας χτίσει μια εξαιρετική ομάδα κοιτάξαμε μέσω του εσωτερικού ανταγωνισμού να αλλάξουμε το αγωνιστικό προφίλ κάποιων ποδοσφαιριστών, θα αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο ένας είναι ο Μιχαηλίδης, που στην Ακαδημία Γιαννιτσών έπαιζε ως δεκάρι (σ.σ. η εξήγηση για τις τρομερές σαραντάρες μπαλιές ακριβείας…) και ο άλλος είναι ο Διαμαντής, στον Πανσερραϊκό αγωνίζονταν ως αμυντικός χαφ και πιο πολύ στη θέση οκτώ. Αυτά τα παιδιά πείσθηκαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να γίνουν στόπερ και σήμερα όλοι μιλούν γι’ αυτούς. Ο ανταγωνισμός έφερε πίσω στην ομάδα και τον τερματοφύλακα, τον Συμεών Παπαδόπουλο, που ήταν στον ΠΑΟΚ, επέστρεψε στον Ηρακλή και ξαναγύρισε πίσω σε μας", εξηγεί ο διευθυντής των ακαδημιών του Δικεφάλου". Άλλωστε, όπως λέει, υποδομή σημαίνει υπομονή. Επιμελές, προσεκτικό χτίσιμο αθλητών και προσωπικοτήτων…".
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΚΑΡΣΙΑ
Ο Πάμπλο Γκαρσία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, που τον πρόλαβαν να αγωνίζεται με την ασπρόμαυρη" φανέλα προτού την βγάλει και φορέσει τη φόρμα του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ πίστευε πολύ σ’ αυτά τα μικρά διαμάντια", που είχε στα χέρια του και με την σύμφωνη γνώμη του Ουρουγουανού έχτισε πάνω σ’ αυτά την τωρινή U19 ρίχνοντας κατά πολύ το μ.ο. ηλικίας της U19 και συνδέοντάς την με την προηγούμενη U17, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Γκαρσία.
Τι να πω για τον Πάμπλο… Είναι ένας έντιμος άνθρωπος, φοβερός στη δίκαιη διαχείριση του ρόστερ. Το κυριότερο είναι ότι μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά όλα εκείνα τα στοιχεία που είχε ως ηγέτης στο γήπεδο προκειμένου να τα ετοιμάσει κατάλληλα για το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας τους", λέει στη FORZA ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Δουλεύει πολύ στο τακτικό κομμάτι, είναι ότι το καλύτερο γι’ αυτές τις ηλικίες, ένα βήμα πριν από την εισαγωγή τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο προπονητής Πάμπλο Γκαρσία, εμπνέει και δεν επιβάλλει σεβασμό! Έχει εξαιρετική σχέση με όλο το τιμ του και όχι μόνο με τον πρώην συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ, τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ κι αυτό λέει πολλά".
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Το ελληνικό ποδόσφαιρο εισάγει" πολύ πιο εύκολα ως φιλοσοφία αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές, ενδεχομένως αυτού του είδους οι ποδοσφαιριστές να έχουν πιο εύκολο δρόμο και μια προτεραιότητα", απαντά ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος στο ερώτημα πόσα απ’ αυτά τα παιδιά μπορεί να φτάσουν στην πρώτη ομάδα;".
Το έχουν κάνει, ήδη, ο Λύρατζης, ο Μπαλογιάννης, ενώ οι άλλοι τρεις της άμυνας (Μιχαηλίδης, Διαμαντής, Τσαούσης) ετοιμάζονται για να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή. Όχι ότι επιθετικογενείς παίκτες, όπως ο Γαϊτανίδης ή ο Γκαργκαλατζίδης, παιδιά με εξαιρετικά ατομικά χαρακτηριστικά, αυτά που ζητάει το σύγχρονο ποδόσφαιρο από έναν εξτρέμ και έναν σέντερ φορ, δεν έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα", προσθέτει. Επίσης, υπάρχει ο Χατζηστραβός, που για την ακαδημία θεωρείται ο διάδοχος του Πέλκα, αλλά και ο Τσιγγάρας με άρτια χαρακτηριστικά και ικανότητα να συνδέει τις δύο γραμμές ως εξάρι.
Απόδειξη της τρομερής φουρνιάς της τωρινής U19 είναι οι τελευταίες κλήσεις για την εθνική Νέων, όπου συμπεριλήφθηκαν οκτώ παίκτες (Λύρατζης, Διαμαντής, Μιχαηλίδης, Τσαούσης Τσιγγάρας, Γαϊτανίδης, Δούμτσης, Γκαργκαλατζίδης), ενώ ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος βρέθηκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας στο ματς του κυπέλλου με τον Πανιώνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου