Εγινε γνωστή η συμφωνία του Όλαφ Ρέμπε με τους «ασπρόμαυρους» για να αναλάβει και επίσημα καθήκοντα αθλητικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ,καθως στην Μικρας Ασιας, είχαν καταλήξει εδώ και καιρό σ'αυτον, έχοντας συμφωνήσει μαζί του και υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο.
Μετά το ασχημο αποτελεσμα με τον Ολυμπιακό, στον Δικέφαλο αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν τη συμφωνία,αφού θα πρέπει να πιάσει δουλειά προκειμένου να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στην ομάδα,αν και ήταν προγραμματισμένο να έρθει επίσημα την 1η Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο κάτι τέτοιο θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, νωρίτερα.
Ο εξορθολογισμός, που χρησιμοποιει συχνα ως εκφραση ο Ιβάν Σαββίδης, είναι μια συγκεκριμένη στρατηγική, που στην Τουμπα έχουν αντιληφθεί πως δεν πρέπει να αλλάζει και δε χρειάζεται μόνο για να καλυφθεί το άνοιγμα στο FFP, αλλά γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι μεγάλες ομάδες.
Ενόψει της επόμενης σεζόν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και έχουν μοιραστεί οι ρόλοι. Ποιος θα «τρέξει» το θέμα των μεταγραφών πώς θα χτιστεί ο ΠΑΟΚ της νέας εποχής;
Στο βασικό κομμάτι των μεταγραφών, ο Αμπέλ Φερέιρα θα κάνει τις εισηγήσεις, ο νέος αθλητικός διευθυντής τις διαπραγματεύσεις και τις αναλύσεις μαζί με το σκάουτινγκ, ενώ ο Γιώργης Σαββίδης και η ιδιοκτησία θα δίνουν την τελική έγκριση. Θα έχουν εμπλοκή και τα τρία μέρη, όχι μόνο ένας...
Ο Ρέμπε είναι Γερμανός άρα λάτρης της πειθαρχίας. Υποστηρίζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία από τη σχολή που προέρχεται. Άρα θα πρέπει η διοίκηση του Δικεφάλου να του επιτρέψει να δουλέψει πάνω σε αυτό που ξέρει. Φυσικά σε άμεση συνεργασία με τον προπονητή.
Διαφορετικά, θα προστεθεί και αυτός στην λίστα των τεχνικών διευθυντών που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, έβγαλαν κάμποσα χρήματα αλλά ουσιαστικά έργο δεν παρήγαγαν. Δίχως να έχουν όμως εκείνοι τη βασική ευθύνη για αυτό.
Επαληθευθηκαν λοιπον τα δημοσίευματα από την Ιταλία που πριν λιγο καιρο εκαναν λόγο για οριστική συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Όλαφ Ρέμπε, με τον Γερμανό να αναλαμβάνει αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου.
Δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας «Tuttomercatoweb» ανεφερε: «Υπάρχει νέος αθλητικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ. Ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Βέρντερ Βρέμης και της Βόλφσμπουργκ, Όλαφ Ρέμπε, θα αναλάβει την αντίστοιχη θέση στον ΠΑΟΚ, αφού οι δυο πλευρές τα βρήκαν σε όλα και υπάρχει οριστική συμφωνία».
Αρθρο της γερμανικης αθλητικης ιστοσελίδας «fr.de» που αναφερόταν στην δουλειά του αθλητικού διευθυντή Ολαφ Ρέμπε σημείωσε ότι η αποχώρηση του Κλάους Άλοφς, έριξε τον Ρέμπε στο κρύο νερό και ο ίδιος τόνισε «δεν είχα νοιαστεί καθόλου για δημόσιες σχέσεις έως τότε. Δεν θα παραπονιόμουν αν η ευθύνη μοιραζόταν σε πολλούς ώμους...». Μάλιστα, υπογραμμίστηκε έντονα η πολύ αυστηρή κριτική που δέχθηκε ο Ρέμπε εκείνη την περίοδο από τα γερμανικά μίντια και ακόμη ότι ο μεγάλος στόχος του παραμένει η επιστροφή στην Μπουντεσλίγκα.
Τέλος, διαβάζοντας το κείμενο, δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί και σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο: Ότι η Βόλφσμπουργκ εκείνη την περίοδο κατάφερε απλά να σώσει την κατηγορία δύο σεζόν παρότι είχε ξοδέψει 139 εκατομμύρια ευρώ (το 70% σε μισθούς), ποσό που μεγαλύτερό του,μπορούσε να δαπανήσει μόνο η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ.
"Είναι ένας πολύ επιφυλακτικός τύπος που προτιμά να εργάζεται σχολαστικά πίσω από τα φώτα", είχε πει για εκείνον ο Ντιέγκο Μπενάλιο, επί σειρά ετών τερματοφύλακας της Βόλφσμπουργκ και συμπαίκτης του Βιεϊρίνια για τον Γερμανό πρώην αθλητικό διευθυντή των «Λύκων» και της Χάντερσφιλντ,ενω οσοι τον γνωριζουν μιλουν για εναν "ανοιχτόμυαλο, έξυπνο, κάπως διστακτικό, φιλικό, επιφυλακτικό μα πάνω απ’ όλα κύριο".
«Λειτουργεί οργανωτικά και γνωρίζουμε καλά τις δυνάμεις και τις ικανότητές του» έλεγαν οι άνθρωποι της Βόλφσμπουργκ για να περιγράψουν τον τρόπο της δουλειάς του δεύτερου νεαρότερου επικεφαλής κλαμπ στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Με τα καλύτερα λόγια για εκείνον μιλά ο Κλάους Άλοφς σε κάθε ευκαιρία. Ο Ρέμπε, ο οποίος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο από το τμήμα μάρκετινγκ «θήτευσε» στο πλευρό του διάσημου Γερμανού παράγοντα και έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου δίπλα του.
Ο Άλοφς τον χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο με μεγάλη όρεξη για δουλειά, πολλές διασυνδέσεις αλλά και ικανότητες στον τομέα του.
Παρά τη μικρή ηλικία του (42) θεωρείται ήδη έμπειρος στον χώρο της «στρογγυλής θεάς».
Λέγεται πως ήταν αυτός, που κατάφερε να τελειώσει την υπόθεση του Ντε Μπρόινε από την Τσέλσι με τις συντονισμένες κινήσεις του σε μια πολύ συμφέρουσα τιμή για τη γερμανική ομάδα (22 εκατ. ευρώ).
Δύο μήνες μετά την ανάληψη του πόστου του αθλητικού διευθυντή στη Βόλφσμπουργκ, το 2017, στα 38 του χρόνια μετά την πώληση του Ντράξλερ στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ είπε όχι στην Τότεναμ και τη Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες ήθελαν να τον εντάξουν στο επιτελείο τους.
Την ίδια εποχή παραχωρήθηκαν επίσης ο Ντάνιελ Καλιτζιούρι και ο Μπρούνο Ενρίκε, συμφωνίες που απέφεραν άλλα 6.5 εκατομμύρια στα ταμεία των «λύκων», καθόλου άσχημα, τηρουμένων των συνθηκών.
Ωστόσο, η κακή πορεία της Βόλφσμπουργκ την επόμενη διετία (σώθηκε στα μπαράζ με γκολ του Βιεϊρίνια την πρώτη εξ αυτών) οδήγησαν τον Ρέμπε στην έξοδο. Του είχε πιστωθεί, όμως πως δημιούργησε νέες δομές στις ομάδες νέων και εφάρμοσε την ιδέα της ακαδημίας ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να προωθούν στην πρώτη ομάδα ο Λούκα Ίτερ, o Έλβις Ρετσμπετάι (δανεικός στην Κολονία) και o Πολ Γιάκελ.
Τελικά θεωρήθηκε ότι χάθηκε η ισορροπία αφού εκείνη την περίοδο επικρατούσε μία πολύ δύσκολη κατάσταση στις τάξεις της ομάδας σε όλους τους τομείς και ο Ρέμπε αποχώρησε σαν φίλος.
Το δυνατό όνομα, που είχε δημιουργήσει στον χώρο δεν τον άφησε πολύ καιρός εκτός ποδοσφαίρου. Αμέσως ήρθε η πρόταση της Χάντερσφιλντ, με τον Γερμανό παράγοντα να μετακομίζει στο δυτικό Γιορκσάιρ για να συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του προπονητή, Ντάβιντ Βάγκνερ, ο οποίος συμπλήρωνε ήδη τριετία στην ομάδα.
Η Χάντερσφιλντ όδευε στην επιστροφή της στην Championship τον Γενάρη του 2019 και όταν ο Βάγκνερ έθεσε την παραίτησή του στην ευχέρεια της διοίκησης, τον ακολούθησε και ο Ρέμπε. Όχι γιατί του χρέωναν την κακή πορεία της ομάδας, ούτε γιατί αποτελούσε επιλογή του Γερμανού τεχνικού. Έδρασε όμως βάσει ηθικής και αποχώρησε από τον αγγλικό σύλλογο.
Από τότε (εδώ και ενάμιση χρόνο) δεν έχει εργαστεί σε κάποιον σύλλογο, παρ’ ότι κάποια στιγμή το όνομά του συνδέθηκε με τη Σάλκε, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.
Ετοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, με τον ΠΑΟΚ να είναι μία νεα προκληση,ο γεννημενος στο Βάιμπλινγκεν, μια πόλη 55.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Ρεμς-Μουρ, πολύ κοντά στη Στουτγάρδη,την Πρωτομαγιά του 1978,εφηβος βρέθηκε μαζί με τους γονείς του στο Λόβενμπουργκ και αργότερα στο Αμβούργο. Η διαδρομή του ως ποδοσφαιριστής (παίκτης της μεσαίας γραμμής) στα τοπικά πρωταθλήματα της περιοχής αποδείχθηκε σύντομη και διακόπηκε απότομα στα 20 του χρόνια εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού (ρήξη χιαστών). «Τότε αποφάσισα να εργαστώ γύρω από το ποδόσφαιρο με το μυαλό και όχι τα πόδια» είχε πει περιγράφοντας την είσοδό του στο χώρο των γραφείων.
Έγινε εθελοντικά πρόεδρος της TSV Auetal, ο νεότερος που υπήρξε ποτέ σ’ αυτή τη θέση, άρχισε να οργανώνει την ομάδα της περιοχής, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο λαμπερό κόσμο της Bundesliga. Έκανε ένα φιλικό με την ομάδα του Ανόβερο και ξεκίνησε να έχει επαφές και μ’ άλλα σωματεία της μεγάλης κατηγορίας.
Ακολούθησε η πρακτική εξάσκηση σε σχολείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, «μέσω μιας απλής αίτησης», όπως θυμάται, σπουδές (μάρκετινγκ και επικοινωνία), ενώ ενδιάμεσα πήγε για πρακτική στην Άρσεναλ και τη Σέλτικ. Η πρώτη του δουλειά, πάντως, ήταν στο γραφείο του ατζέντη, Βέρνερ Κόστερ από το Αμβούργο, ο οποίος συνεργαζόταν με σπουδαία ονόματα του αθλητισμού, ένα εξ αυτών η κολυμβήτρια Φραντζέσκα βαν Αλμσικ.
Η καρδιά του Ρέμπε, όμως, ανήκε στο ποδόσφαιρο. Όπως είχε πει πριν χρόνια σ' ένα αφιέρωμα του «sportbuzzer.de», «λατρεύω συνολικά το άθλημα», η αγαπημένη του ομάδα είναι η Στουτγάρδη, απ’ όπου κατάγεται, «αλλά ανέκαθεν θαύμαζα τη Μπάγερν Μονάχου - γιατί κάνουν τα πάντα σωστά, τουλάχιστον στα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν και με συναρπάζουν».
Το 2002 συμμετείχε στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Volkswagen Arena. Ως οπαδός της Στουτγάρδης; «Όχι, απλά με ενδιέφερε αρκετά η δημιουργία ενός νέου γηπέδου» και δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε από την ασφάλεια του πρακτορείου αθλητών στο Αμβούργο για να μπει δειλά-δειλά στο μαγικό κόσμο της Bundesliga.
Μπορεί στην αρχή να μην είχε μόνιμη απασχόληση, άρα και εξασφαλισμένο μισθό, ωστόσο αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν η εμπλοκή του στα ενδότερα της Βέρντερ Βρέμης, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κλάους Ντίτερ Φίσερ, να τον προτείνει στο συμβούλιο. Ήταν μια εποχή που η ομάδα της Βρέμης βρισκόταν στη διαδικασία αλλαγής σελίδας, με τον Κλάους Άλοφς να έχει το ρόλο του αφεντικού της ομάδας. Ο Ρέμπε άρχισε να εκπροσωπεί τη Βέντερ στις κληρώσεις του Champions League, να συμμετέχει στη διαδικασία οργάνωσης αγώνων με αντιπάλους όπως η Τσέλσι και η Μπαρτσελόνα. Το 2006 έκανε ένα διάλειμμα για να εργαστεί στη Λειψία για το Παγκόσμιο Κύπελλο ως «υπεύθυνος πληροφοριών και ψυχαγωγίας». Όλα όσα έβλεπε ο θεατής στο γήπεδο περνούσε από τα χέρια του. Στη Βρέμη έγινε στενός φίλος με παίκτες ο Φριτζ, ο Μερτεσάκερ και εκείνη την περίοδο «έγινε ολοένα και πιο ξεκάθαρο μέσα μου ότι θέλω να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο όσο το δυνατόν πιο άμεσα και εντατικά».
Μετά από δέκα χρόνια ήρθε η στιγμή της αλλαγής. Το 2012 ακολούθησε τον Άλοφς στο Βόλφσμπουργκ ως ο άμεσος συνεργάτης του. Μετά από τρία χρόνια διορίστηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου και μετά την αποχώρηση του Άλοφς, έγινε αθλητικός διευθυντής της ομάδας στην οποία αγωνιζόταν εκείνη την εποχή κι ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα τμήματα και τα κομμάτια του συλλόγου. Με την πρώτη ομάδα, τις ακαδημίες, την ομάδα U23, το τμήμα σκάουτινγκ, τους τρόπους προπόνησης. Διαπραγματεύτηκε μεταγραφές, επιμελήθηκε την ανακατασκευή του αθλητικού κέντρου της ομάδας και το κυριότερο δημιούργησε ένα εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπων που εργαζόταν για τον σύλλογο.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή του Μάριο Γκόμεζ το καλοκαίρι του 2017 και είχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την πώληση του Τζούλιαν Ντρέξλερ στην Παρί Σεν Ζερμέν, αντί 40 εκατομμυρίων ευρώ, μια κίνηση ευεργετική για τον σύλλογο που εντυπωσίασε τη διοίκηση της Βόλφσμπουργκ. Μιλάμε για έναν αθλητικό διευθυντή μόλις 38 ετών! «Αυτό το είδος δουλειάς ήταν πάντα το όνειρό μου», έλεγε πάντα και απαντούσε με άνεση στην κριτική ότι δεν είχε περάσει για μεγάλο διάστημα από τα αποδυτήρια μιας ομάδας, άρα δεν ήξερε να κινηθεί στο χώρο, σε αντίθεση με αντίστοιχους διευθυντές ομάδων της Bundesliga.
«Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου δίχως να έχουν αυτό το είδος της μυρωδιάς από τα αποδυτήρια. Δεν είμαι κάτι το διαφορετικό. Μπορεί να μην έπαιξα στην Μπουντεσλίγκα, αλλά έχω βρεθεί σε υψηλό επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου για πολλά χρόνια», υπογραμμίζει κάθε φορά που κάποιος του θυμίζει ότι ήταν σχεδόν συνομήλικος με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές όταν χρίστηκε ο Νο 1 του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Ποτέ δεν επιχείρησε, μέσω της υπερβολικής εξουσίας, να επιτύχει τους στόχους του. Ήταν περισσότερο συνεπής, σταθερός στις απόψεις του για πολλούς ένας ακόμη «παίκτης της ομάδας».
Όταν διαδέχθηκε τον Άλοφς πολλοί οπαδοί της Βόλφσμπουργκ αναρωτήθηκαν: Ποιος είναι αυτός; Μπορεί να τα καταφέρει στο ποδόσφαιρο; Η απάντηση είναι απλή: μπορεί! Επειδή έμαθε το ποδόσφαιρο με διαφορετικό τρόπο από πολλούς άλλους αθλητικούς διευθυντές της Bundesliga και της Premier League.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου