απο metrosport.gr Ο Πάμπλο Γκαρσία δούλευε μέρες το πλάνο της πρεμιέρας των πλέι οφ και η αλήθεια είναι ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω από το πλάνο ενός και μόνο αγώνα.
Επί της ουσίας, ήταν η δοκιμή στο χορτάρι της συνταγής με την οποία ο Ουρουγουανός τεχνικός και οι συνεργάτες του θα επιχειρούσαν να κάνουν την τελική αντεπίθεση στην σεζόν. Και οι παίκτες ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο ίσως και από εκείνον που θα περίμενε το προπονητικό τιμ.
Φυσικά, υπάρχουν και πράγματα που χρήζουν βελτίωσης, δεν έγινε ξαφνικά μία τέλεια ομάδα ο ΠΑΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν έξι κινήσεις- κλειδιά στις οποίες ο Γκαρσία θα επιμείνει. Ας τις αναλύσουμε:
1. Η πρώτη αφορά στην αλλαγή σχηματισμού. Το 4-3-3 με τρεις κεντρικούς μέσους κρίνεται ως βασική αιτία για την ανασταλτική μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ και θα επιμείνει, σε αρκετά παιχνίδια, σ΄ αυτό. Χωρίς καθαρόαιμο δεκάρι δηλαδή και με παίκτες που θα βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να κερδίζει την πάντα κρίσιμη μάχη της μεσαίας γραμμής και να γεμίζουν καλύτερα οι χώροι. Μάλιστα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ έδειξε και ευελιξία να πάει και στο 3-5-2 στο φινάλε με την είσοδο του Μιχαηλίδη, φέρνοντας τον Αντρίγια δεύτερο φορ στον άξονα, από τον οποίο κινούμενος πέτυχε και το 3-1.
2. Η συνειδητή επιμονή στον Πασχαλάκη από τον Γκαρσία δεν είναι τυχαία. Ο 43χρονος κόουτς του ΠΑΟΚ πιστεύει στις ικανότητες και την εμπειρία του «Πάσχα» και το έδειξε κλείνοντας με εμφατικό τρόπο το κεφάλαιο του επεισοδίου που είχε δημιουργηθεί στον αγώνα με τον Άρη. Ο Γκαρσία δεν περίμενε να «σβήσει» το θέμα με την παρέλευση κάποιων ημερών, ικανοποιήθηκε από την δήλωση συγνώμης του Πασχαλάκη και του έδωσε τα γάντια του βασικού.
3. Πολύς χρόνος αφιερώθηκε και θα δοθεί και στην συνέχεια και στο αμυντικό συμμάζεμα του ΠΑΟΚ ειδικά στις στημένες φάσεις. Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά τον αγώνα με την ΑΕΚ και ειδικά οι λιγοστοί που ήταν στην Τούμπα είδαν πόσο μεγάλη προσοχή δινόταν στο να λειτουργήσουν ως μία γραμμή οι στόπερ σε κάθε κόρνερ ή φάουλ, με τον Ίνγκι Ίνγκασον να έχει ρόλο οργανωτή. Οι φωνές του Ισλανδού ακουγόταν διαρκώς και μέχρι τα επίσημα και ο Ισλανδός έπεισε ότι είχε πάρει την εντολή από τον προπονητή του να λειτουργεί ως δεύτερος κόουτς στο γήπεδο. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακή.
4. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την τεχνική ηγεσία και στην αξιοποίηση του διδύμου Τζόλη-Αντρίγια. Η αλλαγή στις πλευρές που έκανε ο Γκαρσία στους δύο παίκτες βρήκε απροετοίμαστη την ΑΕΚ (ο Σέρβος «σκότωσε» την Ενωση, ενώ ο νεαρός Ελληνας μοίρασε μία ακόμη ασίστ) και ήταν ξεκάθαρο ότι ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε μετρήσει κάθε λεπτομέρεια για την αμυντική διάταξη της ΑΕΚ. Προφανώς θα επαναληφθεί, όταν κριθεί ότι αυτό κουμπώνει καλύτερα στο πλάνο του αγώνα.
5. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Ο Γκαρσία έδειξε σπουδή στο να μοιράσει και τις ποιοτικές λύσεις του μεταξύ πάγκου και ενδεκάδας. Προτίμησε τον Σφιντέρσκι για το βασικό σχήμα και τον Κρμέντσικ για τον πάγκο αρχικά και τελικά και οι δύο έβαλαν την σφραγίδα τους στο ματς. Ο Ουάρντα έμεινε στον πάγκο και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί, ενώ θυμίζουμε ότι υπήρχαν και οι απουσίες του Βιεϊρίνια και του Καγκάβα.
6. Τέλος, καταλυτική ήταν και η επιλογή του να ρίξει έμφαση στο ψυχολογικό κομμάτι. Η ομάδα δεν επηρεάστηκε από κανένα εμπόδιο που της προέκυψε στο ματς (ούτε το κακώς ακυρωθέν γκολ του Σφιντέρσκι, ούτε την ψυχρολουσία στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους). Και το δέσιμο φάνηκε και στους πανηγυρισμούς. Γι' αυτό και ο Γκαρσία θα επιμείνει πολύ σ' αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου