ΕΙΚΟΝΑ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Η εικόνα εντός γηπέδου, αλλά και αρκετά από αυτά που συμβαίνουν εκτός γραμμών ακόμα και στα social media, δεν παραπέμπουν σε μία εποχή που τρέχουν τα χρόνια του μεγάλου ΠΑΟΚ, αλλά σε μία πραγματικότητα που θυμίζει πέτρινα χρόνια και εποχές που φαινόταν πως ο σύλλογος τις είχε αφήσει πίσω του. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε την κανονική περίοδο στην 4η θέση με 47 βαθμούς, 20 πόντους κάτω από τον Ολυμπιακό, 12 βαθμούς κάτω από την περσινή του επίδοση.
ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ
Η ομάδα παρουσιάζει μία διαρκή πτώση. Στα χέρια του Φερέιρα είδε να καταρρέει ο κορμός που είχε δώσει το αήττητο πρωτάθλημα και να μένει πολύ πίσω στον ανταγωνισμό με τον Ολυμπιακό, ενώ από την ημέρα που ανέλαβε ο Γκαρσία, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα.
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια αγωνιστική καθίζηση που μοιάζει σαν να μην μπορεί να την ελέγξει. Με τον προπονητή να φαίνεται ανήμπορος να σταματήσει την ραγδαία αγωνιστική πτώση και να φρενάρει, τον δρόμο προς τον γκρεμό. Ασφαλώς ο γκρεμός για τον ΠΑΟΚ είναι το να βρεθεί εκτός Ευρώπης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ TOP-6
Μπαίνει στην μάχη των playoffs με ένα προβάδισμα δύο βαθμών από τον πέμπτο Παναθηναϊκό και πέντε βαθμών από τον έκτο Αστέρα. Με μία αγωνιστική εικόνα που δημιουργεί μία δυναμική, ικανή να αφήσει τον ΠΑΟΚ, εκτός Ευρώπης. Αν δούμε τι έκαναν οι 6 ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική περίοδο, ο ΠΑΟΚ είχε την μικρότερη συγκομιδή.
Στην βαθμολογία των Top-6, Ο Ολυμπιακός μετρά 21 βαθμούς, Παναθηναϊκός και Άρης από 14, η AΕΚ και ο Αστέρας 11 και ο ΠΑΟΚ 10. Στα playoffs θα πρέπει να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα για να μην έρθει και το ατύχημα.
Υπάρχουν ξεκάθαροι αγωνιστικοί λόγοι που το ρεκόρ του ΠΑΟΚ στα 10 παιχνίδια που έχει δώσει με τους έξι πρώτους του ελληνικού πρωταθλήματος είναι 2-4-4 και η αλήθεια είναι, πως αν δεν βρει τρόπο να διορθώσει τις παθογένειες στα playoffs, θα κινδυνέψει βάσιμα με την ταπείνωση.
Δεν πιστεύω πως είναι σκληρή η λέξη ταπείνωση, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε φθάσει σε ένα αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε ένα επίπεδο συνολικής λειτουργίας τα προηγούμενα χρόνια, που αποτελεί ταπείνωση να φθάσει ο σύλλογος στο σημείο να μείνει εκτός Ευρώπης.
ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ
Η εικόνα του γηπέδου φωνάζει το πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία μοιάζει σαν να μη ξέρει τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει. Γίνεται εύκολος αντίπαλος από το γεγονός πως επιθυμεί μία κατοχή μπάλας, δίχως να έχει σχέδιο να την αξιοποιήσει, χωρίς να βγάζει συνεργασίες που να τον κάνουν πραγματικά απειλητικό για τον αντίπαλο και η άμυνα του λυγίζει χωρίς να χρειάζεται ο αντίπαλος να πάρει το οποιοδήποτε ρίσκο.
ΕΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΕ 3 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Στα τελευταία τρία παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του Γκαρσία, πήρε μόλις 1 βαθμό και σε αυτό χρειάστηκε να κοιμηθεί ο Θεός, στο ντέρμπι με τον Άρη. Και στα τρία είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, μία κατοχή που δεν ήξερε όμως, πως μέσα από αυτήν να βρει τρόπο για να φθάσει στην νίκη.
Ας δούμε την εικόνα με βάση τα xGoals της Opta αλλά και την κατοχή μπάλας, που πήρε η ομάδα, στα τελευταία τρία παιχνίδια του, που κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1 βαθμό.
ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟΚ 2-1
XGOALS: 0.45 - 0.53, ΚΑΤΟΧΗ: 33,3% - 66,7%
ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 2-2
XGOALS: 1.73 (0.94 XΩΡΙΣ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ) - 1.17 ΚΑΤΟΧΗ: 61.9% - 38.1%
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-1
XGOALS: 0,97 - 1,95 KATOXH: 43,1% - 56,9%
Βλέπουμε ξεκάθαρα πως και στα τρία παιχνίδια οι παίκτες του Γκαρσία είχαν την μπάλα στα δικά τους πόδια. Θα μπορούσε κάποιος να πει, βλέποντας τα xGoals πως οι συγκομιδή τους αδικεί, η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι τυχαίο που η άμυνα τους δέχεται περισσότερα τέρματα στα ανταγωνιστικά παιχνίδια από αυτά που δημιουργεί ο αντίπαλος.
ΔΕΧΤΗΚΕ 6 ΤΕΡΜΑΤΑ ΓΙΑ 2,67 XGOALS
Σε αυτά τα τρία παιχνίδια ο ΠΑΟΚ, δέχτηκε ευκαιρίες για συνολικά 2,67 τέρματα και η άμυνα του έφαγε 6. Δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με την προβληματική εικόνα που παρουσιάζει εδώ και πολύ καιρό, όλο το αμυντικό του οικοδόμημα. Από την ημέρα που τελείωσαν οι μεταγραφές, γράφω πως δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που έφτιαξαν το πλάνο για την ενίσχυση της ομάδας να μην φροντίσουν να λύσουν ούτε ένα από τα προβλήματα της αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ.
Πιθανότατα σε αυτό το γεγονός να έπαιξε ρόλο και η απειρία του Γκαρσία. Είναι δεδομένο πως όταν δεν παίρνει ασφάλεια από καμία θέση, από την αμυντική σου 6άδα θωράκισης, δεν γίνεται να έχεις βελτίωση σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού σου. Ακόμα και στο δημιουργικό κομμάτι, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ανάπτυξη χτίζεται από τις πίσω γραμμές. Αν δεν έχεις ισορροπία, ασφαλή κατοχή και σωστή καθοδήγηση, δεν υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια για να βγουν με την ηρεμία και την σιγουριά που πρέπει οι συνεργασίες.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Ειδικά όταν ο ΠΑΟΚ παίζει με ομάδες που μπορούν να απειλήσουν με λίγους παίκτες και διαθέτουν ποιότητα στην εκτέλεση, το πρόβλημα γίνεται μεγάλο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας στο Καραϊσκάκης, που θα έπρεπε να θορυβήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Η διαφορά από τον Ολυμπιακό, πριν τον αγώνα, ήταν στους 12 βαθμούς και ο Γκαρσία, αποφάσισε να παίξει μόνο για την νίκη, για να μειώσει σε μονοψήφιο νούμερο.
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βάλει ρίσκο στο παιχνίδι του, να κρατήσει ψηλά τις γραμμές του, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε το κλασικό του 4-3-3, με τρεις καθαρούς χαφ, είχε τον επιτελικό του μέσο στην τριάδα μπροστά, έναν εξτρέμ και έναν φορ. Ο Μαρτίνς είχε επιλέξει, ένα συντηρητικό πλάνο και να κάνει επίθεση με τρεις παίκτες, ο Ολυμπιακός δημιούργησε φάσεις για μόλις 0,79 xGoals και όμως πέτυχε τρία τέρματα και είχε και τρία δοκάρια.
Είκοσι ακριβώς ημέρες νωρίτερα, η άμυνα του ΠΑΟΚ, είχε δεχτεί τρία τέρματα και στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, σε παιχνίδι που ο αντίπαλος είχε μόλις 38% κατοχή μπάλας και είχε δημιουργήσει ευκαιρίες μόλις για 0,87 γκολ.
ΛΥΓΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ
Το να δέχεσαι με τόσο συχνότητα τέρματα που είναι πολύ πάνω από αυτά που μπορεί να δημιουργήσει ο αντίπαλος δεν είναι μόνο ατυχία. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι και απόλυτο, ειδικά για νούμερα που αφορούν το αμυντικό κομμάτι, πως στο τέλος της σεζόν θα γυρίσει η κατάσταση. Θα συμβεί, μόνο αν καταλάβει η ομάδα το πρόβλημα και βρει τρόπο να το διορθώσει. Για παράδειγμα στον ΠΑΟΚ είναι κάτι που συμβαίνει μόνιμα και έχει να κάνει με το γεγονός πως η άμυνα του λυγίζει εύκολα, όταν η μπάλα μπαίνει μέσα στην περιοχή.
Όποιος θέλει, να δει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην τελευταία γραμμή άμυνας ο ΠΑΟΚ, το πόσο εύκολα λυγίζει, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι εξαιρετικό στην δημιουργία ο αντίπαλος, ας ρίξει μία ματιά στα 6 τέρματα, που δέχτηκε στα τελευταία τρία παιχνίδια του.
Στο 1:33 του video το πρώτο τέρμα. Ο ΠΑΟΚ μένει πίσω στο σκορ χωρίς να χρειάζεται καμία συνεργασία, μία μεγάλη μπαλιά από την θέση του δεξιού μπακ, φέρνει τον Σίτο στην απέναντι πλευρά της περιοχής και τελειώνει την φάση με μία υπέροχη εκτέλεση. Παρατηρούμε πως δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από τους δύο στόπερ, τον αριστερό μπακ, που δέχεται την σέντρα και τον δεξιό μπακ που τρώει και την κίνηση και την εκτέλεση, σε μία μπάλα που έρχεται από πολύ μακριά.
Στο 2:13 του video το δεύτερο τέρμα. Αν στο πρώτο γκολ μπορεί κάποιος να πει πως υπήρχε και μία υπέροχη σέντρα και ιδανική εκτέλεση και να δώσει ένα μικρό άλλοθι στην άμυνα, που έπαιζε τα αγάλματα, στο δεύτερο τέρμα, υποχρεώνεται να σωπάσει. Ένα απλό ελεύθερο βολέ από τον τερματοφύλακα έφερε συνθήκες για καθαρό τετ α τετ.
Ο Μπαράλες κερδίζει με πολύ μεγάλη άνεση τον Βαρέλα στην μάχη του αέρα, ο παρτενέρ του, Μιχαηλίδης, παρότι ξεκινά από πλεονεκτική θέση, καταλήγει να μην έχει την παραμικρή συμμετοχή στην φάση. Ο Αστέρας πετυχαίνει δύο γκολ που ξεκινάνε από μεγάλες μεταβιβάσεις προς την περιοχή του ΠΑΟΚ και ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένας ποδοσφαιριστής στην τελευταία γραμμή άμυνας για την ομάδα του Γκαρσία, η φάση δεν θα είχε την παραμικρή διαφοροποίηση.
ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ
Πάμε στο παιχνίδι με τον Άρη. Ο Μάντζιος επιλέγει να ξεκινήσει χωρίς φορ και προσπαθεί να χτυπήσει κάθετα με κινήσεις από τις πίσω γραμμές ανάμεσα στα στόπερ του ΠΑΟΚ και αλλάζοντας διαρκώς θέσεις στην επιθετική του τετράδα.
Στο 0:51 του video το πρώτο τέρμα. Ο Μπρούνο Γκάμα κλείνει προς τα μέσα, σουτάρει από μακριά, ο Ζίβκοβιτς κάνει μία επέμβαση που κρατά ζεστή την φάση και βλέπουμε στην συνέχεια, να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση. Ο Μαντσίνι έχει κάνει κίνηση στα αριστερά, για να καλύψει τον Γκάμα, ο Μπερτόγλιο παίρνει κάθετα τον χώρο του Μαντσίνι ή άμυνα του ΠΑΟΚ δεν μαρκάρει το παραμικρό.
Στο 3:00 του video το δεύτερο τέρμα. Ο Μάνος έχει περάσει στον αγωνιστικό χώρο, ο Μαντσίνι έχει πάει πίσω του και κλέβει την μπάλα, από το 6άρι του ΠΑΟΚ, Τσιγγάρα. Στη συνέχεια επιστροφές δεν υπάρχουν, ο Άρης κάνει επίθεση με 4 παίκτες απέναντι σε δύο του ΠΑΟΚ, που παίζουν με πίσω βήματα και παρότι δεν έρχονται οι σωστές επιλογές από τους ποδοσφαιριστές του Άρη δίνεται δεύτερη ευκαιρία για να σκοράρει ο Μάνος σε κενό τέρμα.
Στο 1:33 του video το πρώτο τέρμα. Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη ευκαιρία που δημιουργεί παίρνει προβάδισμα. Ο Βιγιαφάνιες ξεκινά από τα αριστερά και όπως συνηθίζει συγκλίνει, κάνει μία υπέροχη αλλαγή παιχνιδιού για τον Χατζηγιοβάννη, ο οποίος κοντρολάρει, βλέπει τον αντίπαλο μπακ να τον παίζει παθητικά και να του αφήνει χώρο για να κάνει ιδανική σέντρα για τον Μακέντα. Ο Ιταλός με το επιτόπιο που κάνει, πηδά πολύ πιο ψηλά από τον Ίνγκασον και μοιάζει σαν να έχει αντίπαλο του έναν πολύ κοντύτερο του αμυντικό. Βάζοντας μόλις έναν παίκτη μέσα στην περιοχή, ο Παναθηναϊκός παίρνει προβάδισμα.
Στο 3:43 του video το δεύτερο τέρμα. Ο Μπόλονι έχει περάσει στο παιχνίδι τον Εγκμπακοτό και ψάχνει στην αντεπίθεση ένα δεύτερο τέρμα, με τον Βιγιαφάνιες να έχει πάει στον άξονα για να φέρει από χαμηλά μία σωστή μεταβίβαση. Βλέπουμε τον Βιγιαφάνιες να περνά την μπάλα στον Χουανκάρ, αυτός να δίνει μία μεγάλη πάσα στον Καρλίτος που κάνει κίνηση στα αριστερά.
Δείτε πόσο εύκολα περνάει η μπάλα από το πόδι του Κρέσπ, στην υπερβολικά χλιαρή μεταβίβαση του Ισπανού για το κόψιμο του Εγκμπακοτό. Πέρα από την ευκολία που αφήνει ο Κρέσπο την μπάλα να περνάει κάτω από το πόδι του, η άμυνα του ΠΑΟΚ, δέχεται από την πίσω γραμμή δύο κάθετα κοψίματα, τα οποία δεν τα παίρνει κανένας. Ο Ζίβκοβιτς σταματάει την πρώτη φορά τον Εγκμπακοτό, όμως ο Ιωαννίδης έχει βγάλει περισσότερο φιλότιμο στο τρέξιμο του, από τον αριστερό μπακ του ΠΑΟΚ και σκοράρει. Ας ρίξει κάποιος μία προσεχτική ματιά στον τρόπο που επιστρέφει ο Ράχμαν Μπαμπά.
ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΧΑΦ
Βλέποντας προσεχτικά και τα 6 τέρματα που έχει δεχτεί ο ΠΑΟΚ στα τελευταία τρία παιχνίδια, παρατηρεί την ευκολία που λυγίζει η άμυνα του και επίσης, πως σε κανένα από αυτά τα 6 τέρματα δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια προς τους στόπερ, τόσο από τα ακραία μπακ, όσο και από τους χαφ. Μάλιστα σε κανένα από τα 6 αυτά τέρματα δεν υπάρχει στην περιοχή η παρουσία κεντρικού χαφ του ΠΑΟΚ.
ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Η ίδια ακριβώς εικόνα είχε παρατηρηθεί και στην ήττα με 3-0 στο Καραϊσκάκης, αλλά και στην ήττα με 3-2 στο Περιστέρι τον Ιανουάριο. Στον ΠΑΟΚ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν την ομάδα στις μεσοαμυντικές θέσεις, ούτε κατάφερε ο Γκαρσία με την δουλειά του, να περιορίσει το πρόβλημα. Για την ακρίβεια μεγεθύνθηκε και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την απόλυτη καταστροφή.
Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα τρία τελευταία παιχνίδια, όπου έπαιξε με ομάδες που θα συναντήσει στα playoffs, δείχνει πως για να καταφέρει να κρατηθεί στην πρώτη τετράδα, θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία ο Γκαρσία. Να ψάξει για σχήματα και για λογικές που θα δώσουν μία επιπλέον βοήθεια στο κέντρο της άμυνας του. Ίσως να είναι μία καλή στιγμή, να επαναφέρει το σύστημα με τους 3 στόπερ, που εφάρμοζε ο Φερέιρα, στο ξεκίνημα της σεζόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου