Έζησε αυτή την στιγμή σε μια καρμική βραδιά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήρθε από τον πάγκο και ως γνήσιος «game changer» φρόντισε και «εκτέλεσε» την Μπενφίκα στο δρόμο για τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός έζησε κι άλλες βραδιές. Εναντίον της PSV Αϊντχόφεν πέτυχε δύο γκολ στο εντυπωσιακό 4-1 για τους ομίλους του Europa League, ενώ για τον ΠΑΟΚ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του στα φετινά πλέι οφ. Στο 3-1 επί της ΑΕΚ σημείωσε δύο γκολ, το ίδιο επανέλαβε και στο 2-0 επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού.
Ο «Ζίλε» αντιλαμβάνεται τα πράγματα να εξελίσσονται ακριβώς έτσι όπως τα φαντάστηκε όταν υπέγραφε στον «Δικέφαλο» με το 1/8 των χρημάτων που πληρωνόταν από την Μπενφίκα από την οποία για να φύγει πήρε ως αποζημίωση 1.800.000 ευρώ και με ένα δικό του γκολ (το δεύτερο) είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά (ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ τους κόστισε κοντά στα 60.000.000 ευρώ!) στους Λουζιτανούς.
Οι εμφανίσεις του στην Ελλάδα δεν πέρασαν απαρατήρητες στους συμπατριώτες του. Μπορεί να μην πήρε λεπτά συμμετοχής στους πρόσφατους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ωστόσο επέστρεψε στις κλήσεις της εθνικής Σερβίας και άρχισε να τοποθετεί το όνομά του στην κουβέντα για το αύριο του σερβικού ποδοσφαίρου.
Άρχισε να θυμίζει το παιδί που στα 13 του βρέθηκε στο Ζέμουν, το σπίτι των ακαδημιών της Παρτίζαν στο Βελιγράδι, στα 16 του είχε κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα και σε ηλικία 17 ετών και 92 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που είχε αγωνιστεί στην εθνική Σερβίας. Είχε αγωνιστεί, τότε, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Ντέγιαν Στάνκοβιτς εναντίον της Ιαπωνίας και έγραψε ιστορία. Θα μπορούσε να είχε σπάσει νωρίτερα το στοιχειωμένο ρεκόρ του Πέτερ Μρκέλα, ωστόσο δεν πρόλαβε να βγάλει διαβατήριο για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ουαλία, όπου τον είχε καλέσει ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς, o οποίος είχε προβλέψει πως «αυτός ο μικροκαμωμένος πιτσιρίκος θα γίνει μεγάλος παίκτης».ηγέτης του νέου ΠΑΟΚ
Η απόκτηση του Άντριγια Ζίβκοβιτς το καλοκαίρι μπορεί να ήρθε απ’ το πουθενά, αλλά αποδείχθηκε μια κίνηση ματ. Ο θαυματουργός Σέρβος μεσοεπιθετικός είναι, ίσως, η καλύτερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Κι αν δεν είναι η καλύτερη, σίγουρα την τοποθετείς μέσα στο top-3.
Μέχρι τις 26 Αυγούστου, ημέρα που έλυσε το συμβόλαιο του με την Μπενφίκα, το άλλοτε «wonderkid» του σερβικού ποδοσφαίρου, ήταν κάτοικος Λισαβόνας και έβγαζε το ψωμί του στο Ντα Λουζ. Όχι, απλά το έβγαζε, αλλά έβλεπε κάθε χρόνο τον τραπεζικό λογαριασμό του να «φουσκώνει» και να αγγίζουν τα 12.000.000 ευρώ μαζί με την αποζημίωση που εισέπραξε μέσα σε μια τετραετία από τους Λουζιτανούς.
Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί απόρησαν πως κατάφερε ο «Δικέφαλος» να τον φέρει στην Τούμπα. Ο Σέρβος εξτρέμ, που τον Ιούλιο θα κλείσει τα 25 χρόνια του, δεν έψαχνε μια ομάδα για να κερδίσει κι άλλα χρήματα, ήθελε μια ομάδα να του δώσει κίνητρο, να τον ξαναφέρει στο προσκήνιο και να ξαναγίνει ο Ζίβκοβιτς που όλοι γνώρισαν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έμοιαζαν ο ιδανικός προορισμός για τον Αντρίγια και την οικογένειά του (ουσιαστικά μάνατζέρ του είναι ο πατέρας του, Γιόβιτσα), ο ΠΑΟΚ του έδινε αυτή την προοπτική γι’ αυτό και έκλεισε με λίγα χρήματα δίχως να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο οικονομικό.
Ο Αντρίγια των 12 γκολ και των 6 ασίστ αποδείχθηκε «λαχείο» για το «Δικέφαλο» εντυπωσιάζοντας όχι τόσο για τις επιδόσεις του στους 42 αγώνες με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, αλλά κυρίως για το πάθος και την αυταπάρνηση που βγάζει πάνω στο χορτάρι, το γυαλισμένο μάτι, είτε είναι σε καλή βραδιά, είτε δεν είναι, σαφέστατα μέσα από τις εμφανίσεις του έχει δικαιώσει τις προσδοκίες.
Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, κάπως βιαστικό ως συμπέρασμα, ωστόσο στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει να χτίσουν την ομάδα των επόμενων ετών πάνω του δίνοντας του το ρόλο του ηγέτη! Για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει το ερχόμενο καλοκαίρι σ’ ένα νέο συμβόλαιο. Με διαφορετικούς όρους απ’ αυτούς που υπέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και με καλύτερες αποδοχές, αφού μέχρι σήμερα του οι αποδοχές του δεν είναι ούτε 500 χιλιάδες ευρώ.
Η ιδιαίτερη συμφωνία του διετούς συμβολαίου προβλέπει και ρήτρα αποχώρησης, με κάποια εκατομμύρια, αλλά μετά από τέτοιες εμφανίσεις ενδεχομένως να βρεθούν αρκετές ομάδες να την πληρώσουν γι’ αυτό και στη Μικράς Ασίας θέλουν να διατηρήσουν την πολύ καλή σχέση μαζί του και να συνεχίζουν μαζί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Γεννήθηκε στην πόλη του Νις, μια πόλη στα νότια της Σερβίας, γενέτειρα του μεγάλου Ντράγκαν Στοϊκοβιτς. Έχοντας κατακτήσει με την εθνική νέων το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λιθουανία και μετά την αποχώρηση πολλών παικτών, ο Αντρίγια άδραξε την ευκαιρία και το 2015 έγινε ο κορυφαίος παίκτης της γενιάς οδηγώντας την U20 της Σερβίας στην κορυφή του κόσμου στη Νέα Ζηλανδία. Ολοκλήρωσε τις σπουδαίες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 2 γκολ (το τέρμα απέναντι στο Μεξικό με απευθείας φάουλ ψηφίστηκε το καλύτερο της διοργάνωσης) και 4 ασίστ (η μία στον τελικό εναντίον της Βραζιλίας) και είδε μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του.
Με το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 στην τροπαιοθήκη του, το παρατσούκλι «ο Σέρβος Μέσι» να τον συνοδεύει ο Ζίβκοβιτς και ο πατέρας του, Γιόβιτσα, που από την πρώτη μέρα εκτελούσε χρέη μάνατζερ του, μπορούσαν να ζητήσουν ότι πιο τρελό ήθελαν από τις ενδιαφερόμενες ομάδες. Όλες οι προσφορές που έφτασαν εκείνο το καλοκαίρι στην Παρτίζαν απορρίφθηκαν δίχως δεύτερη σκέψη. «Ο Αντρίγια δε θέλει να φύγει», ήταν η εξήγηση που έδιναν οι παράγοντες της ομάδας του Βελιγραδίου, ωστόσο, η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική.
Το τριετές συμβόλαιο του ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2016, η οικογένεια δεν συμφωνούσε στην ανανέωσή του και το καμάρι του Νις έμεινε εκτός ομάδας (για ένα διάστημα αγωνίστηκε στη θυγατρική Τελεόπτικ) για πάνω από τέσσερις μήνες.
Η σχέση του με τους «γκρόμπαρι» από την απόλυτη δόξα και τα μεγαλεία είχε πάρει άσχημη τροπή και έφτασε στα άκρα, με το όνομά του να κυκλοφορεί στα Football Leaks. Καμία σχέση, δηλαδή, με το παιδί των ασύλληπτων ρεκόρ, που φόρεσε το περιβραχιόνιο στο αριστερό μπράτσο σ’ ένα παιχνίδι με τη Ράντνιτσκι σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 18 ημερών έγινε ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία της Παρτίζαν!
Η περίεργη ιστορία με τον Απόλλωνα Λεμεσού
Πριν από μερικά χρόνια ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς είχε βρεθεί στο επίκεντρο μίας περίεργης συμφωνίας, μεταξύ της Παρτίζαν και του Απόλλωνα Λεμεσού, χωρίς να το γνωρίζει και η οποία αποκαλύφθηκε στα περίφημα Football Leaks.
Τον Ιούλιο του 2016, τα ΜΜΕ στην Κύπρο δημοσίευσαν φωτογραφίες με τον πρόεδρο του κυπριακού συλλόγου, Νίκο Κιρζή και τον ατζέντη του Νέιμαρ. Περνούσαν τις διακοπές τους στο Λας Βέγκας με έναν κοινό φίλο: τον Ισραηλινό, πασίγνωστο ατζέντη, Πίνι Ζαχάβι. Το ίδιο καλοκαίρι ο νεαρός ποδοσφαιριστής έφευγε για τη Λισαβόνα και την Μπενφίκα, μετά από μήνες διαμάχης με την ομάδα του Βελιγραδίου δίχως να αφήσει πολλά λεφτά στα ταμεία της. Κι αυτό γιατί τον Ιούλιο του 2014, είχε πουληθεί κρυφά από την Παρτίζαν στον Απόλλωνα Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία με το επενδυτικό fund από την Κύπρο, την Gilles Management, προέβλεπε να εισπράξει ο σερβικός σύλλογος το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων, αφήνοντας στην ομάδα μόνο το 25% των δικαιωμάτων, καθώς το υπόλοιπο 25 τοις εκατό ανήκε στον πατέρα του (15%) και σε μάνατζερ (10%).
Δεν ήταν ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Για παράδειγμα, κοιτάζοντας την καριέρα του Λούκα Γιόβιτς θα διαπίστωνες πως τον Ιανουάριο του 2016 τον είχε αγοράσει ο Απόλλων Λεμεσού από τον Ερυθρό Αστέρα!
Εκείνη την εποχή, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν γνώριζε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συναλλαγή. Το συμβόλαιο περιελάμβανε μια αμφιλεγόμενη «φιλική» ρήτρα για τον Απόλλων Λεμεσού: αν ένας τρίτος σύλλογος πρόσφερε, για παράδειγμα, έξι εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του, με μίνιμουμ αποδοχές τις 400.000 ευρώ, αλλά ο παίκτης αρνούνταν τους όρους, η Παρτίζαν θα έπρεπε να πληρώσει στον Απόλλωνα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ρήτρα θεωρήθηκε «εγκληματική» από τους Σέρβους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση και η κατάσταση, προσωρινά, ήταν εκτός ελέγχου.
Ο πρόεδρος της Παρτίζαν, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο deal, αποχώρησε κακήν κακώς από την ομάδα και το νέο διοικητικό συμβούλιο άσκησε πίεση στον Απόλλωνα δημοσιεύοντας -μέσω των Football Leaks- το συμβόλαιο και όλη την συμφωνία με το επενδυτικό fund στον Τύπο. Ωστόσο, οι άνθρωποι του κυπριακού συλλόγου δεν έκαναν πίσω, ισχυριζόμενοι ότι είχαν στα χέρια τους μια νόμιμη σύμβαση υπογεγραμμένη, σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να χάσουν τα δικαιώματα του νεαρού ποδοσφαιριστή.
Κάπου εκεί άρχισαν τα καψόνια από τη διοίκηση, οι προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα, με προφανή στόχο να πάρει μεταγραφή, ο «Ζίβκο» στήλωσε τα πόδια, δεν έκανε πίσω και αρνήθηκε όλες τις προτάσεις. Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2016, ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Λουίς Φελίπε Βιεϊρα, δέχθηκε εισηγήσεις για να αποκτηθεί ένας παίκτης που «άξιζε κάθε ευρώ της επένδυσης» και πως αν υπέγραφε θα έδινε «τεράστια υπερηφάνεια και τεράστιο κίνητρο σε όλους τους οπαδούς». Χρειάστηκε ένας νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων και επαφών με τον πατέρα του προκειμένου να πέσει η τιμή και τελικά συμφώνησε να γίνει κάτοικος Λισαβόνας, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το κόστος της μεταγραφής. Εκείνη την εποχή τα πορτογαλικά ΜΜΕ έγραψαν για περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μαζί με όλες τις προμήθειες.
Αυτή ήταν η μία όψη του νομίσματος. Γιατί η άλλη, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Record», έλεγε πως η απόκτηση του Ζίβκοβιτς δεν κόστισε απολύτως τίποτα στην Μπενφίκα! Ναι, καλά διαβάσατε! Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, μία ρήτρα της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Παρτίζαν και του Απόλλωνα, ανέφερε πως ο σερβικός σύλλογος «είχε το δικαίωμα να λάβει μια επιπλέον πληρωμή, ίση με το 10% από τα καθαρά κέρδη του Απόλλωνα, οποιουδήποτε ποσού άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που θα ληφθεί ως αντάλλαγμα για μελλοντική μεταγραφή του παίκτη».
Και επειδή ο επί δεκαετίες πρόεδρος των «Αετών» της Λισαβόνας είναι πραγματικός… αετός, η μετακίνηση του Αντρίγια Ζίβκοβιτς φέρεται να είχε ολοκληρωθεί χωρίς καμία επίσημη αμοιβή!
Τι σήμαινε αυτό; Τόσο η Παρτίζαν, όσο κι ο Απόλλων Λεμεσού, έμειναν στα κρύα του λουτρού...
«Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία»
Ο φύλακας άγγελος του, ο πατέρας του, φρόντισε ο κανακάρης του να υπογράψει ένα ηγεμονικό πενταετές συμβόλαιο με την Μπενφίκα. Οι συνολικές απολαβές ξεπερνούσαν τα 12,5 εκατομμυρία ευρώ, μόνο για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου θα έπρεπε να εισπράξει 4,9 εκατ. ευρώ, αλλά μετά από ένα ιδανικό ξεκίνημα, όπου πήρε ευκαιρίες και αγωνίστηκε σε 83 επίσημα παιχνίδια, η πορεία του άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες γύρω από το όνομά του. Οι «Αετοί» πίστευαν ότι θα τον μοσχοπουλούσαν γι’ αυτό είπαν «όχι» στα 35 εκατομμύρια ευρώ που έδινε η Έβερτον για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2018.
Στο Μουντιάλ της Ρωσίας πριν τρία χρόνια έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι απέναντι στην Βραζιλία και από τη μέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Μπρούνο Λάζε μπήκε στα… αζήτητα, αγωνίστηκε μόλις 124 λεπτά και ο πανίσχυρος σύλλογος της Λισαβόνας έψαχνε τρόπο να «σπάσει» το συμβόλαιο συνεργασίας. Αφού πρώτα απέρριψε προτάσεις από τον Ολυμπιακό και ομάδες από τη Σαουδική Αραβία έδωσε ο ίδιος τη λύση. Συμφώνησε σε μια αποζημίωση πολύ μικρότερη των χρημάτων που προέβλεπε το συμβόλαιο του, ουσιαστικά ήταν σα να εξαγοράζει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και κάπως έτσι ήρθε να βρεθεί Τούμπα προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα των Σέρβων ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τόσο την «ασπρόμαυρη» φανέλα της Παρτίζαν, όσο κι αυτή του ΠΑΟΚ.
Βλέπετε, μέχρι τώρα, υπάρχουν εννιά ποδοσφαιριστές (Φούρτουλα, Τζούρτζεβιτς, Κρισμάρεβιτς, Γκάβρανσιτς, Βλ. Ίβιτς, Ιλιεφ, Βούκιτς, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ά. Ζίβκοβιτς) και δύο προπονητές (Βούκοτις, Στανόγεβιτς) που έχουν περάσει από τους δύο συλλόγους, σε μια μακρόχρονη σχέση η οποία ξεκίνησε ποδοσφαιρικά στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και εξελίχθηκε στις αρχές του ’90 όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων αδερφοποιήθηκαν κάτω από το μότο:
«Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία» - «Iste boje, ista vera»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου