Και όμως το θέμα είναι πολύ απλό.
Αρκεί να θυμηθούμε δύο βασικές πραγματικότητες της ζωής και μια παροιμία.
Είναι: 1) η σχετικότητα ως προς την σύγκριση των αξιών, 2) η επιρροή του τυχαίου γεγονότος, καθώς και 3) η παροιμία πως: ‘όποιος καεί στο χυλό, φυσάει μετά και το γιαούρτι’.
1) Όσον αφορά στο πρώτο, το οκτώ είναι ένας πολύ καλός βαθμός πτυχίου, αλλά αν διεκδικήσει μια θέση με ένα εννιάρι θα την χάσει. Για να το πω ακόμη πιο απλά, ο Βαλές είναι ένα πολύ καλό χαρτί, αλλά χάνει αν βρεί απέναντί του ένα Ρήγα.
2) Όσον αφορά στο δεύτερο, βλέπουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας, πόσο έχει επηρεαστεί από τυχαία γεγονότα. Για παράδειγμα, η ιστορία της Ελλάδας επίσης εντελώς διαφορετική, αν δεν δάγκωνε τον τότε πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου μια μαϊμού. Η Θεσσαλονίκη ίσως να μην ήταν ελληνική (και να μην υπήρχε ΠΑΟΚ) αν δεν βρισκόταν Έλληνας γιατρός στον βουλγαρικό στρατό για να μας ενημερώσει για τα σχέδια των Βουλγάρων να στραφούν ταχύτατα προς τη Θεσσαλονίκη και να προλάβουμε εμείς την τελευταία στιγμή. Στη δε προσωπική και επαγγελματική ζωή ο καθένας βρίσκει πολλά σημεία που αυτή επηρεάστηκε από ένα τυχαίο γεγονός. (Πχ η γνωριμία του συντρόφου κλπ).
Το παζλ των γεγονότων
Τον Φεβρουάριο απολύεται ο Λουτσέσκου, απροσδόκητα με βάση την πορεία του και την κατάκτηση ασιατικού CHL και πρωταθλήματος και μένει ελεύθερος.
Πρώτο τυχαίο γεγονός.
Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει ξεκινήσει σχετικά καλά με τον ΠΑΟΚ, από τον μήνα Νοέμβριο με τέσσερις συνεχόμενες νίκες (ανάμεσά τους το 4-1 επί της Αιντχόφεν), αλλά κακή πορεία στη συνέχεια, απώλεια πρόκρισης στην Ευρώπη (ήττα με Ομόνοια), 3-0 στο Φάληρο, και στην ίδια χρονική στιγμή υπάρχει γκρίνια, και αμφιβολία αν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Έρχονται οι πρώτες σκέψεις στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ.
Ωστόσο ο Ρασβάν Λουτσέσκου προσβλέπει για τη συνέχεια της καριέρας του σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα και ειδικά στο Ιταλικό. Αμέσως τον προσεγγίζει η Πάρμα η οποία δεν πάει καλά και κινδυνεύει. Της απαντά ότι δεν θέλει να αναλαμβάνει ομάδες από τα μισά και ότι θα ήταν πολύ θετικός εφ’ όσον δεν υποβιβαστεί. Η Πάρμα όμως ξαφνικά δεν τα κάνει μούσκεμα και χάνει πολύ νωρίς κάθε ελπίδα παραμονής, κάνοντας 11 ήττες και μία μόνο ισοπαλία από το τέλος Μαρτίου.
Δεύτερο τυχαίο γεγονός.
Ο ΠΑΟΚ, στις αρχές Απριλίου, πηγαίνει ακόμη χειρότερα, υπάρχει κατήφεια μετά από τις δύο απανωτές ήττες από τον Παναθηναϊκό. Η χρονιά θεωρείται χαμένη με βάση τις προσδοκίες και κινδυνεύει αυτή ακόμη η έξοδος στην Ευρώπη πράγμα αδιανόητο μέχρι πριν. Ο Γκαρσία θεωρείται σχεδόν τελειωμένος, όχι μόνον από τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών. Τότε ο ΠΑΟΚ επικοινωνεί με τον Λουτσέσκου και ρίχνει τις γέφυρες της επιστροφής. Μαθαίνει δε ότι τον προσεγγίζει και η ΑΕΚ και θέλει να προλάβει. Ο Λουτσέσκου δεν είναι αρνητικός αλλά δεν εγκαταλείπει και την επιθυμία της Ιταλίας.
Τότε τον προσεγγίζει η Λέτσε, η οποία στις αρχές Απριλίου και μετά από οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες είναι το 1ο φαβορί για την άνοδο και σχεδόν συμφωνούν, αρκεί να έρθει η άνοδος. Δίνει αρνητική απάντηση στον Μελισσανίδη εξηγώντας του πως έχουν τα πράγματα και ο τελευταίος δηλώνει στην συνέντευξη τύπου ότι: ‘Δεν υφίσταται θέμα Λουτσέσκου καθώς δεν θα έρθει στην Ελλάδα για κανέναν’. Ο Μελισσανίδης προχωράει στην επιλογή προπονητή. Ο ΠΑΟΚ επιμένει, μολονότι η ομάδα μετά το Πάσχα βελτιώνεται σημαντικά και περνάει στον τελικό του Κυπέλλου.
Η Λέτσε χάνει τον Μάιο την απ’ ευθείας άνοδο με τρείς απροσδόκητες ήττες (οι δύο στην έδρα της, η μία με αδιάφορη ομάδα) και μία ισοπαλία στα τέσσερα τελευταία ματς. Παίρνει ωστόσο προνομιακή θέση για τα μπαράζ ανόδου. Στο 1ο παιχνίδι χάνει στην έδρα της Βενέτσια 1-0 και στον επαναληπτικό, στην δική της έδρα, αποκλείεται καθώς φέρνει 1-1 με 63% κατοχή και 19-7 ευκαιρίες. Ήταν 20 Μαΐου και η προσυμφωνία Λουτσέσκου-Λέτσε καταρρέει.
Τρίτο τυχαίο γεγονός.
Ο ΠΑΟΚ που τον είχε ήδη πιέσει για να απαντήσει αρκετές μέρες πριν, επιμένει και σχεδόν συμφωνούν. Στις 22 του μηνός ΠΑΟΚ και Γκαρσία κατακτούν το Κύπελλο και το πράγμα περιπλέκεται.
Εδώ όμως πέρα από τον παράγοντα του τυχαίου έχουμε και την ‘σχετικότητα ως προς την κατάταξη των αξιών’ που ανέφερα στην αρχή του κειμένου καθώς και την παροιμία.
Ο Γκαρσία τελικά αφήνει μια πολύ καλή τελική αίσθηση, συναισθήματα, συμπάθεια, λατρεία από κομμάτι των οπαδών, αποδεικνύει πως δεν είναι ένας κακός προπονητής και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος, αλλά βρίσκει μπροστά του τον Λουτσέσκου, τον πιο πετυχημένο και θεωρούμενο ικανό προπονητή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Βαλές χάνει από το Ρήγα… Θα λέγαμε ότι στάθηκε άτυχος. Με δεδομένη την ανάγκη να επιστρέψει άμεσα η ομάδα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, η ψυχρή λογική επικρατεί του συναισθήματος.
Για να συμβεί αυτό όμως έπρεπε επιπλέον ο ιδιοκτήτης της ομάδας να θυμηθεί πόσο πλήρωσε την προηγούμενη συναισθηματική επιλογή του έναντι της λογικής στην περίπτωση Αναστασιάδη-Σάντος (και πάλι την τελευταία στιγμή, με τον Πορτογάλο να έχει συμφωνήσει και τον Άγγελο να είναι ο αγαπητός μεγάλου μέρους της κερκίδας, όπως τώρα ο Πάμπλο). Να θυμηθεί πόσο κάηκε δηλαδή τότε στον χυλό ώστε τώρα δεν του περνάει καν από το μυαλό να μη ‘φυσήξει το γιαούρτι’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου