Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν ήρθε μόνος του στον ΠΑΟΚ, κανείς προπονητής δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Το #Team_Razvan που ξεκίνησε να μορφοποιείται πριν από πολλά χρόνια, έρχεται στην Τούμπα για να φέρει εις πέρας μία ακόμα δύσκολη αποστολή, υπό τις εντολές και την καθοδήγηση του «Στρατηγού» που έχει την επίβλεψη των πάντων, αλλά έχει και την δεκτικότητα να ακούει εισηγήσεις, προτάσεις, διαφορετικές γνώμες.
Η τελική απόφαση, η στρατηγική προκύπτει πάντα από ζύμωση απόψεων κι αυτό έχει βοηθήσει στην εξέλιξη και του Ρουμάνου προπονητή αλλά και του ίδιου του… team, που στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί αρκετές αλλαγές.
Μία και μιλήσαμε για αλλαγές και εξέλιξη.
Από το 2005, ο Ντιέγκο Λόνγκο ήταν κυριολεκτικά το δεξί χέρι του Λουτσέσκου, όπου κι αν πήγαινε. Ο πρώτος βοηθός του αυτός με τις περισσότερες αρμοδιότητες,ενω από πέρσι, ο Ιταλός εστάλη για «μεταπτυχιακό» στον Μιρτσέα Λουτσέσκου στην Ντινάμο Κιέβου και με το δίπλωμα «UEFA Pro Licence» ανά χείρας. Δίπλα του, τα στελέχη του εξελίσσονται, κάτι που ισχύει και για τον ίδιο προπονητικά.
Μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ για τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, αρκετός κόσμος πίστεψε πως πρόκειται μόνο για την αμοιβή του Λουτσέσκου. Στην πραγματικότητα είναι η αμοιβή για τον ίδιο και για τα 7 στελέχη που έχει στο team του. Από την δική του διαπραγματευτική ικανότητα, εξαρτώνται και οι δικές τους απολαβές. Κι αυτό τον κάνει ακόμα πιο υπεύθυνο απέναντι τους.
Το πακέτο μπορεί σε κάποιον να ακούγεται «ακριβό», μα το καλό πράγμα πληρώνεται, έτσι είναι το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο ΠΑΟΚ θα έχει φέτος ένα εξαιρετικά πολυμελές τεχνικό τιμ και όπως και η ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου, έτσι κι αυτό θα κληθεί να κάνει τον δικό του πρωταθλητισμό.
Η καινοτομία που φέρνει ο Ραζβάν
Το ποδόσφαιρο δεν σταματά να εξελίσσεται και ο Λουτσέσκου δεν σταματά να εξελίσσει την ομάδα του. Η θέση του Player Development Coach είναι η τελευταία λέξη της μόδας και τον νέο αυτό ρόλο στον ΠΑΟΚ έρχεται να καλύψει ο Τζιαμπάολο Καστορίνα. Ο ρόλος του είναι πολύπλοκο να εξηγηθεί αφού θα είναι υπεύθυνος για την ατομική βελτίωση των παικτών, κάτι που ακούγεται πολύ γενικό και πολύ αφηρημένο. Μέσα σε μία φορτωμένη σεζόν οι προπονήσεις των ομάδων που έχουν συνεχόμενους αγώνες προσανατολίζεται αποκλειστικά στο σύνολο, δεν εστιάζεται σε παίκτες.
Εκεί έρχεται ο προπονητής της ατομικής βελτίωσης που έρχεται για να δουλέψει με συγκεκριμένους παίκτες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού (τακτική, τεχνική, φυσική κατάσταση, αλλά και πνευματική ετοιμότητα) που υστερούν.
Κάπως έτσι, παίκτες με λίγο χρόνο συμμετοχής ή παίκτες που ανεβαίνουν από την ακαδημία έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το χαμένο έδαφος ή να γεφυρώσουν το χάσμα, χωρίς να φρενάρουν τις προπονήσεις της υπόλοιπης ομάδας.
Οι προπονήσεις αυτές μπορεί να είναι ατομικές ή σε μικρά γκρουπ, θα είναι απολύτως εστιασμένες εκεί που προκύπτει ανάγκη για βελτίωση και εξέλιξη και θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μία ιδέα που εδώ και χρόνια υλοποιείται σε όλα τα μεγάλα κλαμπ και έφερε ατομική βελτίωση ακόμα και σε παίκτες όπως ο Ράιαν Γκιγκς ή ο Πολ Σκόουλς που στα χέρια του Head of Player Development Coach Ρεέ Μόιλενστιν εξέλιξαν εξειδικευμένες πτυχές του παιχνιδιού του που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν!
Ο νέος γυμναστής τερματοφυλάκων ξέρει από Τούμπα!
Για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο ΠΑΟΚ αλλάζει γυμναστή τερματοφυλάκων, παρότι οι γκολκίπερ που έχει παραμένουν οι ίδιοι, κάτι σχετικά σπάνιο.
Η εξαιρετική δουλειά του Γιώργου Σκιαθίτη έφτασε στο αποκορύφωμα της με την τρομακτική βελτίωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος μονιμοποιήθηκε στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδας, ενώ πέρσι το πόστο κάλυψε με επαγγελματική ευσυνειδησία ο Μάριο Γκαλίνοβιτς.
Στο team του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει προστεθεί εδώ και μία διετία ένας τερματοφύλακας που παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, ξέρει καλά την ατμόσφαιρα της Τούμπας.
Ο Ζοσέ Μορέιρα υπήρξε επί μία δωδεκαετία τερματοφύλακας της Μπενφίκα (1999-2011) και στα 17 του ήταν στην αποστολή των αετών στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ την σεζόν 1999-2000 ως ρεζέρβα του Γερμανού Ρόμπερτ Ένκε, ένεκα των τραυματισμών των Κάρλος Μπόσιο και Νούνο Σάντος, ενώ ανήκε στο δυναμικό της Μπενφίκα (τρίτος τερματοφύλακας) και την σεζόν 2013-14, όταν οι Πορτογάλοι έπαιξαν ξανά απέναντι στον ΠΑΟΚ για τους 32 του Europa League!
Από το 2019 έχει μπει στο team του Ραζβάν Λουτσέσκου, δείχνοντας πολύ καλά δείγματα γραφής, ενώ το έτερο νέο πρόσωπο είναι ο Τζιαμπάολο Καστορίνα.
Ο 45χρονος Ιταλός που έμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Μίλαν (επί Καπέλο), έχει υπάρξει προπονητής της Βίρτους Εντέλα σε επίπεδο Serie B, όπου σε διάφορα πόστα έμεινε από το 2007 ως το 2020 και από πέρσι μπήκε στο επιτελείο του Ρουμάνου τεχνικού, έχοντας έναν ρόλο έκπληξη (υπεύθυνος ατομικής βελτίωσης), πόστο που δεν έχει υπάρξει ξανά στον Δικέφαλο.
Οι παλιοί, οι νέοι και οι σταθερές
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ουδέποτε είχε κάποιο συμπατριώτη του στο επιτελείο με το οποίο δουλεύει. Ανέκαθεν είχε μία προτίμηση στους Ιταλούς συνεργάτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει «κολλήσει» και με τους Έλληνες συνεργάτες του, τους οποίους κυριολεκτικά δεν αλλάζει με τίποτα.
Το δεξί του χέρι θα είναι ο Κριστιάνο Μπάτσι. Για όσους θυμούνται την πρώτη του θητεία, ήταν ο άνθρωπος που σκαρφιζόταν όλες τις κομπίνες στις στατικές φάσεις, που αποτέλεσαν ένα από τα μεγάλα όπλα του ΠΑΟΚ.
Ο Ιταλός αναβαθμίζεται σε πρώτο βοηθό και θα είναι υπεύθυνος για το προπονητικό πρόγραμμα, θέση που είχε μέχρι πρότινος ο Ντιέγκο Λόνγκο.
Το άκρως λειτουργικό δίδυμο του Ματέο Σπαταφόρα (υπεύθυνος για την φυσική κατάσταση) και Γιώργου Τσονάκα (υπεύθυνος αποκατάστασης και αποθεραπείας, ενίοτε και μεταφραστής) δεν σπάει με τίποτα, αφού έχει αποδείξει επί σειρά ετών την χημεία και την ποιότητα του, ενώ συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ο Παντελής Κωνσταντινίδης.
Ο «σβούρας», ο οποίος έχει περάσει από διάφορα πόστα στον ΠΑΟΚ (βοηθός του Λάζλο Μπόλονι, team manager, τεχνικός διευθυντής) αυτή τη φορά θα είναι ο υπεύθυνος για την μελέτη των αντιπάλων, έχοντας στον πλευρό του τον Κυριάκο Τσιτιρίδη που θα επιμελείται την ψηφιακή ανάλυση μέσω των πιο προηγμένων τεχνολογικών μέσων και με την βοήθεια από διάφορες πλατφόρμες που έχει στην διάθεση του ο Δικέφαλος.
Στους πέντε «παλιούς» που μεταξύ τους έχουν αυτοματισμούς και άριστη χημεία, προστέθηκαν σταδιακά την τελευταία διετία και δοκιμάστηκαν στην Αλ-Χιλάλ, ο Πορτογάλος προπονητής τερματοφυλάκων Ζοσέ Μορέιρα (με το πλούσιο αγωνιστικό παρελθόν στην Μπενφίκα), όσο και ο Ιταλός, Πάολο Καστορίνα που ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις από το ιταλικό επιτελείο (Μπάτσι, Σπαταφόρα).
Η επτάδα αυτή, υπό την ηγεσία του Ραζβάν Λουτσέσκου, σάρωσε τα πάνα από πλευράς τίτλων στην Αλ-Χιλάλ και όπως είναι και το κλασικό ρητό, ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει.
*** Από το παλιό τιμ, με το οποίο δούλευε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην πρώτη του θητεία στον πάγκο λείπουν οι Ντιέγκο Λόνγκο (πρώτος βοηθός), Γιώργος Σκιαθίτης (γυμναστής τερματοφυλάκων), Βασίλης Καναράς (γυμναστής αποκατάστασης), Γιάννης Θωμαΐδης (αναλυτής αντιπάλων), από τους οποίους βέβαια μόνο τον πρώτο είχε φέρει ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου