Το γεγονός μιας κοιλιάς, αυτό καθ΄ αυτό, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου καθώς κοιλιές κάνει κάθε ομάδα, ακόμη και οι καλύτερες, στην καλύτερη τους χρονιά. Όπως τόνισε ο Αμπέλ Φερέιρα στη συνέντευξη τύπου, η μόνη ομάδα η οποία δεν παρουσίασε κάμψη φέτος, σε όλη την Ευρώπη, είναι η Λίβερπουλ.
Ωστόσο και καθώς μπαίνουμε στην τελευταία φάση του πρωταθλήματος, το ζητούμενο είναι πια η σταθερότητα στις καλές αποδόσεις, αν θέλουμε να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο. Το ίδιο θα δούμε να συμβαίνει μελετώντας τις καλές ομάδες της Ευρώπης όπως η Μπάγερν. Απέκτησαν πια σταθερότητα στην ψηλή απόδοση. Το ίδιο συνέβη και στα προηγούμενα χρόνια με τον ΠΑΟΚ.
Και στα τρία προηγούμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ παρουσίασε σκαμπανευάσματα στην απόδοσή του στο πρώτο μέρος του πρωταθλήματος, άργησε κάπως αλλά όταν βρήκε τον καλό του εαυτό, και τις τρείς φορές λίγο πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων, έμεινε σταθερά ψηλά και πέτυχε τους στόχους του.
Να δούμε πώς φαίνεται και αποδεικνύεται αυτό με τη βοήθεια γραφημάτων στα οποία βλέπουμε μια αξιολόγηση της πορεία της ομάδας, ανά αγώνα, σε μια κλίμακα 1 – 5, όπως προέκυψε από τις περιγραφές των αγώνων. Καλή απόδοση είναι από το 3 και πάνω, όπως δείχνει και η κόκκινη γραμμή. Στο κάθε γράφημα σημειώνονται κάποιοι κομβικοί αγώνες ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό.
Δείτε τα γραφήματα εδώ Πορεία ΠΑΟΚ – Εικόνες
Στο Διάγραμμα 1 για το πρωτάθλημα 2016-17.
Βλέπουμε ότι η ομάδα μπήκε γερά στα προκριματικά του EUR το καλοκαίρι, στη συνέχεια είχε μια πτώση, σκαμπανευάσματα, πολύ κακή απόδοση τον Νοέμβριο με χειρότερο σημείο το 3-4 από τον Ατρόμητο στην Τούμπα το οποίο προκάλεσε μια μεγάλη κρίση αλλά και αντιστροφή της πορείας. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ σταθεροποιήθηκε σε ψηλές αποδόσεις, πάνω από 3, για ένα μεγάλο διάστημα με αποκορύφωμα, τη νίκη επί του Ολυμπιακού, τις δύο μεγάλες νίκες επί του Παναθηναϊκού και τον Τελικό του Κυπέλλου. Αμέσως μετά υπήρξε μια φυσιολογική βουτιά, στα Πλέι Οφς.
Στο Διάγραμμα 2 βλέπουμε την επόμενη χρονιά 2017-18. Η ομάδα ξεκινάει το καλοκαίρι με κακή απόδοση αλλά περνάει ένα γύρο λόγω αντιπάλου χαμηλής δυναμικότητας. Αλλάζει ο προπονητής και έρχεται ο Λουτσέσκου. Πιάνει μια καλή απόδοση στον αγώνα στην Τούμπα με την Εστερσουντ, αλλά μετά πέφτει και είναι σταθερά για δύο μήνες κάτω από 3. Στην ίδια περίπου περίοδο με την προηγούμενη χρονιά, η ομάδα βρίσκει τον εαυτό της και από εκεί και ύστερα έχει σταθερά καλή απόδοση 4 ή 5, σε όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος.
Στο Διάγραμμα 3, πέρσι, βλέπουμε ένα πολύ διαφορετικό ξεκίνημα. Η ομάδα ξεκινά πολύ ψηλά για τα 6 προκριματικά του CHL και μετά αρχίζει μεγάλα σκαμπανευάσματα στην απόδοσή της μέχρι τη διακοπή των εορτών. Αμέσως μετά όμως σταθεροποιείται και πάλι πολύ ψηλά σε απόδοση, πιάνοντας μάλιστα το άριστα σε περισσότερους αγώνες, για να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία σους στόχους της με αήττητο νταμπλ και κατάρριψη όλων των ρεκόρ.
Στο Διάγραμμα 4, βλέπουμε την φετινή πορεία, η οποία μοιάζει κάπως με την περσινή. Το απόλυτο της καλής απόδοσης το πιάνει ο ΠΑΟΚ με το καλημέρα στα δύο παιχνίδια με τον Άγιαξ, για να ακολουθήσει κάθετη πτώση η οποία στοίχησε και την πρόκριση. Μεγάλα σκαμπανευάσματα στη συνέχεια, μεγάλη κοιλιά τον Ιανουάριο και μια απότομη άνοδος στον πρόσφατο αγώνα με τον Παναθηναϊκό και αμέσως μετά με τον ΟΦΗ, όπως ακριβώς συνέβη και τις τρείς προηγούμενες χρονιές. Απλά λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο έναντι Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, αντίστοιχα στα τρία προηγούμενα χρόνια. Ως σύνολο, όπως βλέπουμε συγκριτικά στα τέσσερα γραφήματα, η ομάδα φέτος έπιασε μέχρι στιγμής καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα στα προηγούμενα χρόνια αλλά έκανε και μια κοιλιά.
Το Ζήτημα
Θα μπορέσει η ομάδα να σταθεροποιηθεί ψηλά στη συνέχεια, όπως έγινε στα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται καθαρά στα τρία πρώτα διαγράμματα ή θα συνεχίσει τις μεμονωμένες καλές εμφανίσεις ανάμεσα από κακές, δηλαδή τα σκαμπανευάσματα;
Αυτό είναι το ζητούμενο και η προϋπόθεση για να πετύχει και φέτος τους στόχους της.
Οι παίκτες των επιτυχιών
Κατά γενική ομολογία, στα τρία προηγούμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και ίσως την καλύτερη της ιστορίας του. Κέρδισε στην ουσία τους πέντε από τους έξη τίτλους και έσπασε όλα τα ρεκόρ, όπως επίθεση άμυνα, περισσότερες συνεχόμενες νίκες, 55 αγώνες αήττητος κ.α
Οι παίκτες στους οποίους οφείλεται η εξαιρετική πορεία και οι κατακτήσεις των τίτλων στις τρείς αυτές χρονιές, όπως προκύπτει από τις 11άδες στα παιχνίδια στα οποία η ομάδα είχε τις καλύτερες αποδόσεις και τις μεγαλύτερες νίκες είναι:
Τερματοφύλακες.
Πασχαλάκης. (Δευτερευόντως: Γλύκος)
Αμυντικοί
Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιειρίνια. (Δευτερευόντως: Λέοβατς, Μαλεζάς)
Κεντρικοί:
Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Μαουρίσιο, Καντουρί, Πέλκας (Δευτερευόντως: Ουάρντα, Ολιβέιρα)
Επιθετικοί:
Κάμπος, Πρίγιοβιτς, Λημνιός (Δευτερευόντως: Ροντρίγκες, Μακ, Κουλούρης, Ζαμπά, Σβιντέρσκι, Ακμπομ)
Σύνολο 15 βασικοί συν 11 με πιο δευτερεύοντα ρόλο.
Από τούς ‘βασικούς πυλώνες’ παραμένουν στην ομάδα οι δέκα, όσοι είναι με έντονα γράμματα. Με την διαφορά ότι οι πέντε είναι σε ηλικία άνω των 30 χρόνων, άλλοι τρείς κοντά στα 30 και τα χρόνια βαραίνουν. Πολύ περισσότερο που δύο εξ’ αυτών μόλις επανήλθαν από σοβαρό τραυματισμό, ένας μόλις μπήκε σε τραυματισμό και ένας μικροτραυματίζεται συχνά.
Στη θέση όσων αποχώρησαν ή τραυματίστηκαν εξελίσσονται σε ισάξιους οι Ίγκασον, Γιαννούλης, Μίσιτς, Σβιντέρσκι και Άκμπομ και ελπιδοφόροι οι Αουγκούστο και Λάμπρου. Ερωτηματικό ο Εσίτι.
Συμπερασματικά ο ΠΑΟΚ διατηρεί σε ποσοστό 65% τον κορμό των μεγάλων επιτυχιών, απλά τους περισσότερους παίκτες σε μεγαλύτερη πια ηλικία. Αντικατέστησε ισάξια τους αποχωρήσαντες πλην μιας θέσης στο κέντρο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει προέρχεται από τους τραυματισμούς των Μαουρίσιο, Βιειρίνια από πέρσι, των Ζαμπά και Κρέσπο φέτος, συν τους συχνούς μικροτραυματισμούς του Καντουρί.
Τουλάχιστον για φέτος έχει τα εχέγγυα για επανάληψη της περσινής χρονιάς και των επιτυχιών της. Αρκεί όλοι να βρουν τον καλό το0υς εαυτό στο επόμενο, τελευταίο και κρίσιμο διάστημα του πρωταθλήματος όπως συνέβη στα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου