Μελετώντας μέσα στο Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, τις 70 πρώτες ενέργειες του Χρήστου Τζόλη στον μαγικό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου, στο 6-0 της Νόριτς επί της Μπόρνμουθ, έπιανα τον εαυτό μου να καμαρώνει για την εξέλιξη ενός παιδιού που είχα “σημαδέψει” από τις πρώτες του εμφανίσεις με την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Στην πραγματικότητα η απόδοση του 19χρονου διεθνούς μεσοεπιθετικού σε αυτό το παιχνίδι με την Μπόρνμουθ για το Carabao Cup ήταν το ίδιο εντυπωσιακή όσο ακούγεται η “2 γκολ + 2 ασίστ” επίδοση που σημαδεύει το αποκορύφωμα της αγωνιστικής εικόνας του στην πρώτη φορά που φόρεσε την φανέλα της Νόριτς.
Ήταν τόσο καλός, που για χάρη του ο προπονητής της Μπόρνμουθ, ο Σκοτ Πάρκερ άλλαξε σχηματισμό στο 64’ο λεπτό και έπαιξε με 5 παίκτες στην αμυντική γραμμή προκειμένου να καλύψει το πλάτος του τερέν και να τον περιορίσει. Κι ήταν τόσο ασταμάτητος, που δύο λεπτά μετά από αυτή την αλλαγή , στο 66’, πέτυχε το δεύτερο γκολ του και έγραψε το 5-0 και εννέα λεπτά αργότερα, στο 75’ έδωσε την 2η ασίστ του για το 6-0.
Ο Τζόλης έπαιξε αριστερά στο 4-3-3. Και στις κινήσεις του δεν μπορούσες με τίποτα να “δεις” ότι αυτό το παιδί δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε δεκαπενθήμερο στη νέα του ομάδα και στη νέα χώρα. Ήταν, τακτικά, εντυπωσιακός σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού: κρατούσε τη θέση του στη φάση της άμυνας και γινόταν πιεστικός προς τους αντιπάλους του όταν εκείνοι είχαν την μπάλα, οπισθοχωρούσε για να καλύψει τον χώρο στις προωθήσεις του αριστερού μπακ, έμπαινε να παίξει στα μεσοδιαστήματα στις οργανωμένες επιθέσεις ώστε να βρει χώρο για να επιτεθεί, συνεισέφερε στην άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης των επιθέσεων παίζοντας με μια επαφή, κινήθηκε στον κεντρικό άξονα όταν του το επέτρεπαν οι οπισθοχωρήσεις του κεντρικού επιθετικού, χρησιμοποίησε σωστά το σώμα του κάθε φορά που βρέθηκε να υποδέχεται την μπάλα με πλάτη στην εστία. Δίχως υπερβολή, η συγκέντρωσή του ήταν τέτοια που δεν διέκρινες ίχνος εκνευρισμού της “πρώτης φοράς” σε αγγλικό τερέν. Κάνεις την εκτίμηση ότι πιθανότατα τον ευνόησε η συνθήκη του “γρήγορου” γκολ, στο 12’ο λεπτό, που τον απελευθέρωσε και του τόνωσε την αυτοπεποίθηση, αλλά την ίδια στιγμή οδηγείσαι στην διαπίστωση ότι αυτό το παιδί έδειξε έτοιμο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Η νοοτροπία του ήταν υποδειγματική, διότι δεν “αρκέστηκε” στην θετική συνεισφορά του γκολ και συνέχισε με το ίδιο πάθος και την ίδια προσήλωση μετά το 33’, όταν το σκορ ήταν ήδη 3-0 και εκείνος είχε “γράψει” ένα γκολ και μια ασίστ. Ολοκλήρωσε το πρώτο του παιχνίδι με 67% ευστοχία (4 στα 6 σουτ στον στόχο), με περισσότερα γκολ από αυτά που αναλογούσαν στην αξία των ευκαιριών που του παρουσιάστηκαν (2 γκολ - xGoals: 0.63), και με περισσότερες ασίστ από αυτές που αναλογούσαν στις καταστάσεις παιχνιδιού που βρέθηκε (2 ασίστ - xAssists: 0.89).
Πώς συνέβησαν όλα αυτά σε 12 ημέρες, δηλαδή πώς κατάφερε να μπει τόσο καλά στο παιχνίδι της νέας του ομάδας ο Τζόλης; H βασική εξήγηση κρύβεται στο γεγονός ότι ο Ελληνας μεσοεπιθετικός μπήκε σε μια πολύ καλά δουλεμένη και οργανωμένη ομάδα, την οποία έχει εδώ και τέσσερα χρόνια στα χέρια του ο προπονητής της, ο Ντάνιελ Φάρκε. Όταν ένας παίκτης μπαίνει ως 11ος σε μια οργανωμένη ομάδα που έχει καθαρή αγωνιστική ταυτότητα, μειώνεται ο χρόνος προσαρμογής του. Και όταν αυτός ο νεοφερμένος παίκτης βρίσκει στη νέα του ομάδα έναν συμπατριώτη και πρώην συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ και νυν συμπαίκτη του στην Εθνική Ομάδα, τον Δημήτρη Γιαννούλη, η προσαρμογή γίνεται ακόμη πιο ομαλή. Όλα αυτά όμως δεν αφαιρούν πόντους από τον Τζόλη. Αν δεν είχε τόσο καλή επαγγελματική νοοτροπία δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτή την εντυπωσιακή εμφάνιση που ενθουσίασε το κοινό του Carrow Road, το οποίο τον χειροκροτούσε από τις πρώτες επαφές, για καλωσόρισμα, και έφτασε στην εξέλιξη του παιχνιδιού να σηκώνεται όρθιο για να τον θαυμάσει.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, που άρχισα να μιλάω για την προοπτική που βλέπω σε αυτό το παιδί και την ικανότητά του να εκτελεί με μια επαφή, μέχρι χθες είχα ακούσει διάφορα. Άκουσα ατζέντηδες να αμφισβητούν τις πιθανότητές του να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο και να κάνει μια μεταγραφή σε μεγάλο πρωτάθλημα είτε επειδή δεν “πίστευαν” στο ταλέντο του είτε επειδή αμφέβαλλαν για την νοοτροπία του, άκουσα υπονοούμενα για την συμπεριφορά του στον ΠΑΟΚ που ανάγκαζε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να του “τα χώνει”, άκουσα μέχρι και ότι “ανάγκασε” με τη στάση του τον ΠΑΟΚ να τον παραχωρήσει. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, υπάρχουν τα λόγια και υπάρχουν και οι πράξεις. Με τις πράξεις του στο τερέν ο Τζόλης έπεισε μια σειρά από ευρωπαϊκές ομάδες να τον βάλουν στο μάτι, όπως πολύ καλά καταλάβαμε όλοι όταν ο Γιούργκεν Κλοπ αναφέρθηκε στην μεταγραφή του επαινώντας την Νόριτς για την επιλογή της. Τώρα πια, που ανήκει σε μια ομάδα της Premier League και εκπροσωπείται από έναν διάσημο ατζέντη με δεκάδες διάσημους ποδοσφαιριστές, ο Τζόλης έχει αλλάξει επίπεδο. Έχει πάρει τη μεγάλη ευκαιρία να “το ζήσει”, δηλαδή να απολαύσει το ποδόσφαιρο μακριά από το άρρωστο ελληνικό περιβάλλον. Και συγχρόνως έχει βάλει τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη στην εποχή της απόσβεσης της επένδυσης που έχει κάνει στην ακαδημία.
Όπως έχω σημειώσει πολλές φορές, εδώ και περίπου μια 4ετία ακούω από την αγορά του ποδοσφαίρου ότι ο ΠΑΟΚ ήταν, μετά τον Ολυμπιακό, ο δεύτερος που “ξέφυγε” και αναβάθμισε πολύ το επίπεδο των υποδομών του. Τώρα, που κοιτάζει πίσω του και βλέπει ότι έχουν ήδη έρθει πίσω τα περίπου 22 εκατ. € που έχει επενδύσει στην ακαδημία του στη διάρκεια των τελευταίων 9 ετών, ο ΠΑΟΚ δεν βλέπει απλώς τον δρόμο - βλέπει ότι έχει νόημα να ανεβάσει την ταχύτητά του σε αυτή τη διαδρομή, δηλαδή να ανεβάσει τα κυβικά του προκειμένου να συνεχίσει να φτιάχνει ποδοσφαιριστές.
Βλέποντας τον Τζόλη να “τα σπάει” στο ντεμπούτο του, δεν βλέπεις μόνο τα χαρίσματα και τις δεξιότητές του· βλέπεις και την ποιότητα της δουλειάς που έκανε η ακαδημία του ΠΑΟΚ με αυτό το παιδί από την ηλικία των 8 ετών έως την ηλικία των 14 ετών, κι ύστερα από την ηλικία των 16 ετών μέχρι την ημέρα που ο Τζόλης προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Αυτό ήταν ένα υποδειγματικό project της ακαδημίας του ΠΑΟΚ. Ένα έργο που δείχνει ότι “γίνεται”, αρκεί να επενδύσεις σωστά και να δώσεις χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου