Είμαι κι εγώ εξοργισμένος με την "δυσκοιλιότητα"(με συγχωρείτε, δεν βρίσκω άλλη κατάλληλη λέξη) της ομάδας στις μεταγραφές. Μια κατάσταση η οποία υποθηκεύει όχι μόνο το ποδοσφαιρικό μέλλον της ομάδας καθώς δεν είναι έτοιμη σε κρίσιμους αγώνες, αλλά και την οικονομική της ευρωστία. Στο τέλος και πιο ακριβά πληρώνει και μεγάλες απώλειες εσόδων έχει. Στην ουσία οι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις βλέπουν το δέντρο, δηλαδή να κερδίσουν 100-200 χιλ.€ εκείνη τη στιγμή και όχι το δάσος, τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και τα μακροπρόθεσμα κέρδη.
Ωστόσο κάποιες κουβέντες του Λουτσέσκου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά από τον πρώτο αγώνα με τη Ριέκα βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς όμως να απαλείφουν όλες τις ενστάσεις.Είπε λοιπόν ο προπονητής του ΠΑΟΚ:
«Είναι θέμα αυτοπεποίθησης στο νέο τρόπο δουλειάς, θέτοντας τους στόχους και την επιθυμία να είμαστε νικητές.Να πηγαίνουμε σε αυτές τις καταστάσεις με αυτοπεποίθηση ότι θα σκοράρουμε. Τώρα είναι πολλές οι πληροφορίες, οι παίκτες έχουν και μια φυσική αμφιβολία, αλλά όλα θα έρθουν βήμα-βήμα. Σε κάθε ομάδα που προπονουσα συνέβαινε αυτό στην αρχή.
«Γι' αυτό δουλεύω με τους ποδοσφαιριστές, γιατί θεωρούν πολλές φορές ότι δε θα κουβαλήσουν στον αγώνα τα λάθη. Ο εγκέφαλος εκείνη την ώρα κουβαλά ήδη την πληροφορία, δε θα σε ρωτήσει.… Αυτό που μας λείπει είναι ότι σε καταστάσεις που δεν είμαστε καλοί μέσα στο παιχνίδι, επιστρέφουν παλιές στρατηγικές και δεν είμαστε καλοί. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στους ποδοσφαιριστές, την υπομονή, την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση».
Αποκωδικοποιώντας τον Ρασβάν...
Αποκωδικοποιώντας τα παραπάνω και γνωρίζοντας προηγούμενες δουλειές του Λουτσέσκου καταλαβαίνουμε ότι δουλεύει πολύ πάνω στην πνευματική προετοιμασία της ομάδας (‘Ο εγκέφαλος εκείνη την ώρα κουβαλά ήδη την πληροφορία, δε θα σε ρωτήσει’) και φυσικά στην τακτική, στην ομαδικότητα και την επιθετικότητα. Στο θέμα αυτό, η μεγάλη ηλικία των παικτών του δεν είναι πρόβλημα. Το αντίθετο, ίσως να είναι και πλεονέκτημα καθώς έχουν την εμπειρία να αφομοιώσουν καλύτερα αυτά που θέλει και να λειτουργήσουν μέσα στον αγώνα. Άλλωστε οι μισοί τον γνωρίζουν. Σχετικά με την πνευματική προετοιμασία ο προπονητής του ΠΑΟΚ δουλεύει πολύ πάνω στο θέμα της αυτοπεποίθησης. Γνωρίζει καλά ότι ακόμη και ένας μέτριος παίκτης με λιγότερες αθλητικές δυνάμεις αλλά με πλήρη πίστη στο πλάνο της ομάδας και στον εαυτό του, με μεγάλη αυτοπεποίθηση δηλαδή, μπορεί να αποδώσει καλύτερα από έναν ποιοτικότερο και νεότερο ο οποίος δεν τα έχει αυτά.
Αρχές που έκαναν τον Μουρίνιο μοναδικό...
Αυτά παραπέμπουν σε τακτικές μεγάλων προπονητών της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστική είναι η χρήση της νευροεπιστήμης από τον Μουρίνιο, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ιταλού Σάντρο Μοντέο με τίτλο: ‘Μουρίνιο ο εξωγήινος’. Στην καλή του εποχή βέβαια διότι τώρα, πιθανόν καταθλιπτικός και δέσμιος κακών στοιχείων της προσωπικότητάς του, βρίσκεται σε κάθετη πτώση.
Εν ολίγοις - διότι είναι ένα πολύ δύσκολο επιστημονικό βιβλίο - ο Μουρίνιο θεωρεί ότι η απόδοση ενός αθλητή, η θέλησή του να μάθει και η ικανότητά του να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού εξαρτάται από το πλήθος των νευρώνων του εγκεφάλου του, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα (θεωρούσε περιπαιχτικά τον Μπαλοτέλι ως άνθρωπο με ένα μόνο νευρώνα) τις πνευματικές του ικανότητες, αλλά και την κούραση, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τον ύπνο και το άγχος.
Θεωρεί ότι ο άνθρωπος (αθλητής) είναι μια βιοψυχική ενότητα στην οποία πρέπει να ασκεί ταυτόχρονα την τεχνική, την τακτική και την ψυχολογία. Δίνει μεγαλύτερο βάρος στις αρχές του παιχνιδιού, όσον αφορά στον χρόνο και στον χώρο, όπως το να ανοίγεσαι στην επίθεση, να κλείνεσαι στην άμυνα πού και πότε να πιέζεις τον αντίπαλο.
Ταυτόχρονα ο Μουρίνιο προσπαθεί να δουλέψει τη μνήμη εργασίας, δηλαδή πάνω σε επίκτητες γνώσεις που παραμένουν στο λειτουργικό υποσυνείδητο, όπως η ικανότητα οδήγησης, το ποδήλατο, το σκι. Να ξέρουν δηλαδή οι παίκτες του τι να κάνουν σε διάφορες καταστάσεις του αγώνα όπως οδηγούν. Αυτό δεν είναι ακριβώς οι λεγόμενοι αυτοματισμοί. Εισάγει βέβαια και αυτοματισμούς αλλά με μια δυνατότητα ευελιξίας πάνω στις εκδοχές του αγώνα. Δεν θέλει με δυό λόγια τους παίκτες "πιόνια" αλλά αθλητές συνειδητούς και πεπεισμένους για τις αρχές που διέπουν τις κινήσεις τους.
Πως σκέφτεται ο Λουτσέσκου...
Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε τις σκέψεις του Λουτσέσκου σχετικά με την ταχύτητα του παιχνιδιού, την επιλογή παικτών μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έχουν τέχνη και ποιότητα και πνευματικές ικανότητες να αφομοιώσουν τον τρόπο παιχνιδιού. Αναγνωρίζουμε την ιεροτελεστία των προπονήσεών του με ακόμη και αναπληρωματικούς παίκτες, παλιούς στην ομάδα και ανάλογων πνευματικών προσόντων. Γι’ αυτό συχνά δεν θέλει να φύγουν παίκτες ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ελάχιστα, πχ καλοκαίρι 2019, όταν απαίτησε να μην φύγει κανείς.
Καταλαβαίνουμε επίσης απόλυτα τις ιδέες της αυτοπεποίθησης και της ισορροπίας που θέλει να "χτίσει" και τη σιγουριά του ότι όλα θα βελτιωθούν, και τα γκολ που χάθηκαν θα μπουν και οι στόχοι θα επιτευχθούν. Η έκδηλη δική του αυτοπεποίθηση είναι ο πρώτος λίθος για να χτιστεί η αυτοπεποίθηση των παικτών.
Ενστάσεις
Παρ’ όλα αυτά έχουμε και ορισμένες ενστάσεις. Είναι δύσκολο ίσως να λειτουργήσει σωστά η ομάδα, ακόμη και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις με τόσο πολλούς μεγάλους παίκτες. Με τους νόμους της φύσης δεν μπορεί να πάει κόντρα κανείς. Ούτε η επιστήμη ούτε η τακτική. Η ομάδα θα χρειαστεί βελτίωση και στις αθλητικές της δυνάμεις. Μερικές φορές η έλλειψη της έκρηξης στις αντιδράσεις των παικτών είναι φανερή. Μπορεί με όλα αυτά να δουλέψει πολύ καλά το πνεύμα αλλά κάποιες φορές η σάρξ θα αποδειχτεί ασθενής. Θα χαθούν κρίσιμοι αγώνες.
Εξ’ άλλου υπάρχουν και παίκτες νεότεροι, με ανάλογα πνευματικά προσόντα και με περισσότερη αθλητική ικανότητα. Αρκεί να βρεθούν. Η ισορροπία δηλαδή την οποία διαρκώς ευαγγελίζεται ο Λουτσέσκου για τα πάντα ισχύει και γι’ αυτό το κομμάτι.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τις αναμενόμενες μεταγραφικές κινήσεις θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία και στο αθλητικό κομμάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου