Προς τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να ξεκινήσει από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ η δημόσια διαβούλευση και όχι ψηφοφορία για τα τρία (ή και δύο) προσχέδια που έχουν δημιουργηθεί και κατατεθεί, μέσα στο απίστευτο διάστημα των 70 ημερών, από την ελληνική εταιρεία Salfo και την αγγλική Populous για τη Νέα Τούμπα.
Το στάδιο της Τούμπας γιορτάζει αύριο Τρίτη (6/9) 63 χρόνια ζωής!
Τα τρία αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου γηπέδου, που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» και μετά το τέλος των εσωτερικών διαδικασιών, θα παρουσιαστούν στο κοινό, έχουν κοινή αφετηρία και κατάληξη σ’ ότι αφορά την χωρητικότητα, τους εσωτερικούς χώρους και τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να κινούνται στο ίδιο μήκος σ’ ότι αφορά το τελικό κόστος της κατασκευής.
Αν κάπου διαφέρουν τα τρία προσχέδια είναι στο αρχιτεκτονικό κομμάτι της εξωτερικής όψης του. Αυτό που προκύπτει τις τελευταίες ημέρες είναι ότι το σχέδιο που έχει πάρει το... προβάδισμα είναι αυτό με το σκέπαστρο του να έχει τη μορφή του Δικέφαλου Αετού και έχει πάρει την κωδική ονομασία «Αετός», όπως αποκάλυψε στην τελευταία έκδοσή της η εφημερίδα «FORZA». Ιδιαίτερο κι άκρως εντυπωσιακό, επίσης, είναι το σχέδιο που βασίζεται κατασκευαστικά στο γυαλί, ενώ υπάρχει και μια πιο συμβατική πρόταση.
Όπως έχει γράψει το Gazzetta οι μελέτες που έχουν γίνει από τις δύο εταιρείες, αλλά και από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον ΠΑΟΚ για το γήπεδο, οδηγούν στην κατασκευή ενός γηπέδου 4 αστέρων χωρητικότητας 35.000 θέσεων. Πάνω-κάτω εκεί έχουν καταλήξει οι κατασκευάστριες εταιρείες σ’ ότι αφορά τον σχεδιασμό του εσωτερικού του νέου γηπέδου, στις προτάσεις που έχουν καταθέσει σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς και στα τρία προσχέδια ο περιβάλλοντας χώρος είναι κοινός.
Από την ημέρα που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τις Salfo και Populous, ο ΠΑΟΚ έδωσε μια συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή: Στο νέο γήπεδο πρέπει να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια της Τούμπας, την ίδια ώρα που ο project director της Populous, Νικ Ρέινολντς, αποκάλυπτε ένα μέρος από τις σκέψεις αναφορικά με τους υπόλοιπες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί να υπάρχουν περιμετρικά του γηπέδου. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη», είχε πει στην επίσημη παρουσίαση. «Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τουμπα να είναι του λαού, για τον λαό… Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα».
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις σ' ότι αφορά τα στοιχεία που θα υπάρχουν περιμετρικά του γηπέδου, όλα επηρεασμένα από ιστορικές αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο, ενώ θα ήταν αδύνατο να μην υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία του «ασπρόμαυρου» Μουσείου, όπως και αρκετοί εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι χώροι μαζί μ' αυτούς που θα παραχωρηθούν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των τμημάτων της.
Όπως αναφέρει η «FORZA» όλα δείχνουν ότι το νέο γήπεδο θα έχει δύο διαφορετικά επίπεδα στο μεγαλύτερο κομμάτι του, όχι όμως και στο ένα πέταλό του, στην ιστορική Θύρα 4. Η πρόταση κάνει λόγο για ένα υπερυψωμένο πέταλο, που θα διαφέρει σχηματικά και θα ξεφεύγει από τα όρια των άλλων κερκίδων. Ένα πολύ ψηλότερο και μεγαλύτερο πέταλο, στο στυλ βεβαίως του γηπέδου της Ντόρτμουντ, αλλά και του νέου γηπέδου της Τότεναμ. Ένα «ασπρόμαυρο» τείχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου