(απο makthes.gr)Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν μπορεί ο ΠΑΟΚ, με τον τρόπο που σήμερα διοικείται να βαδίσει ξανά σε δρόμο επιτυχιών και τίτλων. Θα προσπαθήσω να αποδείξω τις ανησυχίες μου.(Γράφει ο Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος)
Το ποδόσφαιρο αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό. Αυτά που το αλλάζουν είναι η τεχνολογία, ο επαγγελματισμός, η χρήση των Data, το σωστό επιχειρηματικό management. Βλέπουμε φέτος, όχι απλά μεγάλες εκπλήξεις, αλλά μια επανάσταση των μικρών. Τελευταίο το 5-1 της γνωστής μας Μίντιλαντ επί της Λάτσιο. Το πατατράκ της Μπάγερν, το 3-0 της Λιντς στην Τσέλσι, την νίκη της Μπράιτον στο Μάντσεστερ, το 4-0 της Μπρέντφορντ επί της Γιουνάιτεντ.
Είπαμε για Μίντιλαντ και Μπράιτον; Ο κοινός ιδιοκτήτης τους είναι από τους γκουρού του management στον κόσμο…
Σωστό management δεν υπάρχει χωρίς επιχειρηματικό σχεδιασμό. Δεν υπάρχει όταν η διοίκηση είναι απόλυτα συγκεντρωτική και όταν τα στελέχη δεν έχουν στοιχειώδη ελευθερία κινήσεων για βγάλουν την αξία τους.
Ρώτησα κάποτε τον ιδιοκτήτη ΚΑΕ, σημαίνοντα επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση του οποίου ήταν πρότυπο σωστής λειτουργίας σε αντίθεση με την ομάδα μπάσκετ που ήταν περίπου μπάχαλο, γιατί δεν εφαρμόζει το management της επιχείρησης και στην ομάδα; Η απάντηση με εξέπληξε: ‘Γιατί αν κάνω τα ίδια και στην ομάδα θα τρελαθώ φίλε μου. Εδώ έρχομαι να ξεδώσω’.
Τον κατανόησα πλήρως αλλά οι εποχές έχουν περάσει. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό. Ή έστω να αποδώσει επιτυχίες.
Η λειτουργία του ΠΑΟΚ είναι απολύτως αντιεπιστημονική, ανορθολογική, παρορμητική. Ως εκ τούτου ανελαστική και χωρίς γρήγορα αντανακλαστικά.
Παρ’ όλα αυτά μας έδωσε μεγάλες επιτυχίες, θα αντίκρουε κανείς.
Ναι, έδωσε, αλλά προσέξτε αυτά:
- Έδωσε όταν ο ηγέτης ασχολήθηκε προσωπικά και καθημερινά με την ομάδα.
- Έδωσε όταν ο ηγέτης, με πάθος για τίτλους που είχε στερηθεί για χρόνια η ομάδα, ταυτόσημο με εκείνο των οπαδών, σάρωσε όλα τα εμπόδια στο δρόμο του, διέλυσε παράγκες, έσπασε αποστήματα, επέβαλε ξένους διαιτητές και Var, δημιούργησε τις προϋποθέσεις.
- Έδωσε όταν, καθώς ζούμε στην Ελλάδα, κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τα εμπόδια που έβαζαν στην ομάδα τα γνωστά κέντρα ποδοσφαιρικών, διαιτητικών και όχι μόνο αποφάσεων.
- Έδωσε όταν ο ηγέτης έπαιρνε παίκτες και μάλιστα σε υπερβολή και όχι όπως τώρα που αρνείται να ικανοποιήσει και τις επιθυμίες των προπονητών του, εδώ και τέσσερα χρόνια (Αμπέλ Φερέιρα, Πάμπλο Γκαρσία, Ρασβάν Λουτσέσκου), ακόμη και με πολύ χαμηλά κόστη.
- Έδωσε όταν μέσα σε όλο αυτό το ‘φύγε εσύ, έλα εσύ’, πάνω από δέκα προπονητών και τεχνικών διευθυντών, σε οκτώ χρόνια, βρέθηκε κοινή θητεία των δύο πιο επιτυχημένων και μακροβιότερων εξ’ αυτών (Μίχελ – Λουτσέσκου).
- Έδωσε, αλλά θα μπορούσε να δώσει πολύ πιο σύντομα και πολύ περισσότερες επιτυχίες, χαρές και τίτλους αν δεν υπήρχαν καταστροφικές σημαντικές αποφάσεις. Δεν αναφέρομαι σε λάθη, λάθη κάνει μόνο όποιος δεν προσπαθεί. Αναφέρομαι σε επιχειρηματικό ανορθολογισμό. Δηλαδή παρορμητικές τακτικές κινήσεις, εντυπωσιασμού ή πανικού, χωρίς να υπάρχει το βασικό σχέδιο.
Ποιο από τα καλά εκ των παραπάνω ισχύει και ποιο από τα αρνητικά έχει διορθωθεί για να μπορούν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ να προσδοκούν επανάληψη των καλών ημερών;
Άρα, με δεδομένη την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο διεθνές ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε με το μοντέρνο μοντέλο, ούτε με το παλιό καλό...
Ο ΠΑΟΚ, αν θέλει να ξαναδεί μεγάλες επιτυχίες, πρέπει πια να αλλάξει ριζικά. Σε διοίκηση, σε νοοτροπία, σε όλα. Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο: ‘Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε’. Κυριότερο σημείο αυτής της αλλαγής είναι η στρατηγική, το πλάνο και η προσήλωση σ’ αυτό. Πλάνο που περιλαμβάνει αντικειμενικούς στόχους-εξασφάλιση των συμφωνηθέντων απαιτούμενων πόρων και σχέδιο επίτευξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου