Έχοντας περάσει την πρώτη δεκαετία της καριέρας του φορώντας ως επί το πλείστον τη φανέλα τριών διαφορετικών ομάδων της Ρωσίας ο Μαγκομέντ Οζντόεφ πήρε πριν από ένα χρόνο την απόφαση να ξενιτευτεί. Και όταν το έκανε, είχε ως στόχο αν μπορέσει να ανέβει ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν στη Ρωσία. Στην τετραετία του στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, πανηγύρισε επτά τίτλους και έφτασε να παίζει και στο Champions League. Ο στόχος του Οζντόεφ ήταν να μετατρέψει τη Καραγκουμρούκ ως ένας προσωρινό σταθμό στο δρόμο της επιστροφής σε ομάδες που διεκδικούν. Και στη σεζόν του στην Τουρκία, σε μια ομάδες αρκετά αλλοπρόσαλλη, ο Οζντόεφ κατάφερε να δείξει πράγματα, προσαρμόζοντας το παιχνίδι του στις ανάγκες του προπονητή και του ρόστερ.
ΈΚΑΝΕ ΓΕΜΑΤΗ ΣΕΖΟΝ
Για τον Οζντόεφ, η σεζόν 2020-21 ήταν η τελευταία του «γεμάτη» στη Ζενίτ. Ο Ρώσος είχε γράψει 49 συμμετοχές με μέσο όρο 75 λεπτά ανά 90λεπτο έχοντας ρόλο βασικού στον άνοξα των πρωταθλητών. Εδώ έρχεται η πρώτη σημαντική καταγραφή για το στυλ παιχνιδιού του. Ο Οζντόεφ μετρούσε κατά μέσο όρο δώδεκα μονομαχίες. Από αυτές, οι οκτώ ήταν ανασταλτικές και οι τέσσερις επιθετικές. Ο ρόλος του στη Ζενίτ ήταν αυτός που εσωτερικού μέσου με τα ανασταλτικά καθήκοντα. Στη σεζόν του με τη φανέλα της Καραγκουμρούκ, η αναλογικά ανασταλτικών και επιτελικών μονομαχιών ήταν σε ισορροπία.
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΡΟΛΟ
Η συγκεκριμένη αλλαγή δείχνει και την ικανότητα του Οζντόεφ να προσαρμοστεί στα δεδομένα των αναγκών του προπονητή. Σε ποδοσφαιρικούς όρους, στη Ζενίτ ο Οζντόεφ είχε το ρόλο του παίκτη στο «8» με καθήκοντά πιο κοντά στο «6» ενώ στην Καραγκουμρούκ ήταν πιο «καθαρό» οκτάρι,, με περισσότερες δημιουργικές εντολές. Αν θέλει κανείς να τον παρομοιάσει με κάποιον παίκτη του ΠΑΟΚ από το πρόσφατο παρελθόν, ο Οζντόεφ είναι πιο πολύ «Σάχοφ» παρά Μαουρίσιο. Η αλλαγή ρόλου είχε επίπτωση και σε άλλους τομείς της στατιστικής. Στη Ρωσία, και στην τελευταία του γεμάτη σεζόν, ο Οζντόεφ είχε 4 προσπάθειες για τάκλιν κατά μέσο όρο ενώ στην περσινό σεζόν του στην Τουρκία είχε 2.7. Στον τομέα της ανάκτησης κατοχής, ο Οζντόεφ κατάφερε να κράτησε τις επιδόσεις του σε καλό επίπεδο ανεξαρτήτως ρόλου, καθώς τη σεζόν 202-21 είχε 4.7 και τη σεζόν 2022-23 είχε 4.1.
ΓΚΟΛ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΣ
Στην Τοιυρκία ο Οζντόεφ σημείωσε πέντε γκολ στο πρωτάθλημα που είναι η δεύτερη πιο παραγωγική του επίδοση στην καριέρα του καθώς είχε πετύχει έξι γκολ με τη φανέλα της Ρουμπίν Καζάν τη σεζόν 2014-15. Το αξιοσημείωτο στην περσινή του σεζόν στην Τουρκία είναι πως σκόραρε στα ματς με τις μεγάλες αντιπάλους. Ο Οζντόερ βρήκε δίχτυα απέναντι στην πρωταθλήτρια Τραμπζονσπόρ αλλά και στα ματς κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας, με το γκολ απέναντι στους «ασπρόμαυρους» της Τουρκίας να δίνει το βαθμό της ισοπαλίας και να συζητιέται λόγω της απώλειας βαθμών ενός διεκδικητή του τίτλου.
Ο Οζντόεφ έδειξε να βλέπει την παρουσία του στην Καραγκουρμούκ ως την ευκαιρία να βρει ένα συμβόλαιο σε ομάδα που διεκδικήσει τίτλους, με τον ΠΑΟΚ να θέλει να δώσει αυτή την δυνατότητα στον Ρώσο μέσο, γεγονός που αποτελεί έξτρα κίνητρο.
ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ
Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ είχε κλέψει την παράσταση στην αναμέτρηση Ζενίτ – Τσέλσι για το Champions League πριν από δυο χρόνια. Η Ζενίτ έκανε... χαλάστρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης,, τότε, Τσέλσι, με τον Οζντόεφ να ισοφαρίσει σε 3-3 στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων με ένα γκολ που λόγω και του αντιπάλου είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Τσέλσι είχε προηγηθεί με 2-3 στο 84΄και όλα έδειχναν πως θα φύγει με τους τρεις βαθμούς. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Οζντόεφ βρισκόταν στο ημικύκλιο της περιοχής, είδε τη μπάλα να του στρώνεται και έπιασε ένα άπιαστο σουτ, βάζοντας με τέτοιο τρόπο το σώμα του ώστε να πιάσει ένα «βολ πλανέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου